Topbanner Topbanner Twitter LFCTV på Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


 

 
 
 
 
Zlatana 100526 med Maria Mia Karlsson
Foto: Michael Bornehav

Projekt Zlatana igång!

På onsdagen startade LFC upp projekt Zlatana i Skäggetorpsskolan. Maria "Mia" Karlsson (bilden) och Jessy Sharro från LFC var med och instruerade pigga och glada fotbollsspelare.

- En fantastisk möjlighet för dessa ungdomar att få se förebilderna hos de svenska mästarna i aktion på nära håll och försöka göra som dem, kommenterade projektledaren Michael Bornehav från Skäggetorpsskolan.
 
Bornehav, som arbetat på Skäggetorpsskolan under många år och som 2003-2005 var tränare i LFC, har idag sitt eget företag som jobbar med fotbollsutveckling. Han har uppdrag på skolan och fungerar som projektledare i LFC-projektet ZLATANA - LIV, GLÄDJE OCH ENGAGEMANG MED FLICKFOTBOLLEN.
 
Bornet koordinerar skolkontakterna och marknadsför projektet i området. Som instruktörer har han LFC-spelarna Maria "Mia" Karlsson" och Jessy Sharro.
 
- Det är mycket bra med dels så duktiga fotbollsspelare som förebilder för ungdomar, men också just att de är tjejer själva. Kommunikationen blir enormt bra och eftersom Jessy även behärskar en del arabiska skapar stor trygghet, fortsätter Bornet.
 
-Jag tror det är mycket utvecklande även för LFC-spelarna, även om de redan nu vid första passset var duktiga med tjejerna så har de också möjlighet att själva utveckla sina ledarroller.
 
Namnet "ZLATANA" härrör sig till att den ultimata visionen att i projektet hitta en "damfotbollens Zlatan".
 
-Jag såg redan litet överraskande dribblingstakter, säger Bornet.
 
Men det handlar främst om att ge tjejerna chans att få utöva en fantastiskt rolig idrott, speciellt för dem som kommer från kulturer där det inte är lika vanligt att tjejer idrottar. Zlatana fortsätter nu intensivt fram till skolavslutningen och återupptas igen efter sommaren. 
 

- Några av de glada deltagarna vid första träningstillfället. 
 
Det är Elitföreningen Damfotboll och Svenska Spel som erbjudit medel för att finansiera projekt. Det dock förstås många om budet för de anslagna medlen så LFC söker medfinansiärer för att kunna genomföra hela projektplanen.
 
Anders Mäki, klubbdirektör i LFC:
- Det är ett mycket bra initiativ från Svenska Spel att förutom de allmänna sponsormedlen också rikta insatser mot olika projekt. Vi vet sedan tidigare erfarenheter att ett av de stora fördelarna elitidrotten har är att agera som förebilder, förebilder som verkligen når ut i samhället. Det är ett viktigt ansvar som vi har och jag tycker vi inom både LHC och LFC har tagit det ansvaret i olika projekt genom åren. Men allt kostar pengar och det behövs medfinansiärer. Samtidigt är vi jätteglada över att ha kommit igång!
 
- Målet med vårt projekt Zlatana är att dels bygga en självklarhet hos familjer från andra kulturer att det är bra och kul att tjejer spelar fotboll, att skapa en grund för att det utvecklas fler ordinarie tjejlag i invandrartäta områden och även hitta framtida ledare hos de äldre tjejerna. Om det slutligen om ett antal år landar en av dessa tjejer i LFC eller något av våra landslag skulle ju vara en fantastisk bonus. En kvinnlig Zlatan - Zlatana. Då har vi nog på vägen fått ganska många individer engagerade att spela och träna fotboll vilket är den högsta vinsten, säger Anders.
 

 
 
Förutom träningstillfällena finns ett antal andra aktiviteter inplanerade likväl som att skapa samhörighet bland deltagarna genom en gemensam profil. Även några direkta samhörighetsaktiviteter finns på programmet.
 
- Vi kommer gemensamt att åka och titta på LFC-Kristianstad i Damallsvenskan, vilket kommer att bli en upplevelse för tjejerna. Men det är klart att vi också hade hoppats fylla en buss eller två till en damlandskamp i höst, avslutar Bornet.
 

 
 
 

 
 
 
 
 


 

 

2010-05-27 10:35

Skrivet av: Webbredaktionen