Topbanner Topbanner Twitter LFCTV pŚ Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


 

 
 
 
 
Måljubel AIK 2010
Foto: Filip Oskarsson

Godkänt säsong men tufft ekonomiskt

Linköpings Fotboll Club har årsmöte på måndagskvällen. Man kommer att för medlemmarna redovisa ett negativt resultat om 90 000 kr och en omsättning på nära 9,5 miljoner. -Vi måste få med oss både publiken och näringslivet igen, säger Anders Mäki, klubbdirektör.

- Omsättningsökningen handlar tyvärr inte om ökade intäkter i de traditionella kanalerna utan om finansiella poster för nyinvesteringen i vår konstgräsplan, säger klubbdirektören Anders Mäki.
 
Linköpings Fotboll Club startade sin satsning 2004. Då omsatte klubben 2,4 MSEK och hade personalkostnader under miljonen. Nu är intäkterna fyrdubblade sju år senare och så även kostnaderna.
 
- Föreningens utveckling har varit fantastisk och alla som engagerar sig i klubben har höga ambitioner vilket har varit vår drivkraft under alla år. Men vi har många utmaningar kvar, fortsätter Anders.
 
Att attrahera en större publik till exempel.
 
LFC är etablerat bland linköpingsborna. De allra flesta känner till laget, är stolta över dess framgångar men alltför få besöker matcherna. Publiksnittet sjönk med 500 personer och nära nog halverades till 683 personer. Det är den tydligt lägsta siffran sedan 2004.
 
- Det går inte att lura publiken. Sport handlar om spänning, fart och goda prestationer. Uppenbarligen har vi inte varit tillräckligt duktiga. Det räcker tydligen inte att vara en av de allra bästa och proffsigaste damidrottslagen i landet, alla kategorier. Men vi ger oss inte, säger Mäki.
 
Publikintäkterna mer än halverades jämfört med guldåret 2009, om än från låga nivåer. Även sponsorintäkterna och intäkterna från matcharrangemang minskade och det innebar slutligen ett negativt resultat.
 
- Jag tycker ändå att vi har en mycket god kontroll i föreningen. Vi förutsåg redan denna trend för ett år sedan och sade då att vi var tvungen att minska spelarkostnaderna med en miljon. Det klarade vi och därför är ekonomin under kontroll, fortsätter Anders.
 
Sportsligt fick LFC förstås det tufft att återupprepa 2009 då man vann alla tre stora titlarna i damfotbollen. 2010 blev det bara en, supercupen mot Umeå i mars. Fyra av spelarna från guldlaget försvann till USA och det är klart att sådant märks av.
 
- 2010 blev helt godkänt. Inte en enda bortaförlust eller förlust på konstgräs i Damallsvenskan. Tyvärr litet för många oavgjorda matcher vilket gjorde att spänningen försvann när avståndet till toppen blev för stort.
 
Den stora framgången 2010 var avancemanget i Champions League. LFC klarade båda höstomgångarna galant med en sammanlagd målskillnad om 15-0 på fyra matcher. Om dryga två veckor fortsätter äventyret med kvartsfinalen mot Arsenal.
 
- Nu ser vi framåt igen och satsar på bra spel och goda resultat. Med detta kommer publiken att visa sitt intresse och vi hoppas på en bra start mot Arsenal. Vi vet att många fortfarande fnyser åt damfotboll men är det någon gång man ska gå och titta själv och sluta med sina förutfattade meningar, ja då är det 23 mars på Kopparvallen.
 
Linköping mot Arsenal.
 
- Smaka på det, avslutar Anders Mäki.

2011-02-28 08:00

Skrivet av: Webbredaktionen