Topbanner Topbanner Twitter LFCTV pć Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


 

 
 
 
 
PK-35 Vantaa - Finska mÀstare 2010
Foto: lansi-savo.fi

LFC mot finska mÀstarinnor

Nu gÀller det att snabbt komma igen efter ArsenalÀventyret. Match i morgon lördag mot finska mÀstarna PK-35 frÄn Helsingfors.

PK-35 är en fotbollsförening med rötter. Klubbens rötter sträcker sig ända till Viborg och året 1935 då det i Karelens huvudstad grundades en bollklubb vid namn Viborgs Bollklubb. De spelade i kommunens röd-svarta färger.
 
Viborg ligger i dag på ryska sidan Efter krigen flyttades föreningens verksamhet till Helsingfors och namnet ändrades till Pallokerho 35, PK-35.
 
Under årens gång började föreningen koncentrera sig mer och mer på fotboll och idag är all verksamhet inriktad enbart på fotboll.
 
Hösten 2006 beslöt styrelsen att klubben kommer också att satsa på damfotboll. Målsättningen via ett tre års projekt var att spela in Damallfinskan år 2010. År 2007 spelade damlaget ännu i division två. Det tre-åriga projektet lyckades och laget steg år 2009 till Damallfinskan.
 
PK-35 Vanda överraskade alla med att vinna mästerskapet förra året 2010 och detta som nykomling i ligan. Endast fem spelare från förra årets trupp hade tidigare erfarenhet från Damallfinskan.
 
Största orsaken till framgången var, en stor jämn trupp med en fin sammanhållning och en sund konkurrens om speltid, hög arbetsmoral, starkt försvarsspel som innebar endast åtta insläppta mål på 22 matcher. Laget var också otrolig starka på fasta situationer.
 
PK-35 år 2011. Laget tränas av Pauliina Miettinen, som förde upp laget till Damallfinskan år 2009. Förra året var hon cheftränare i amerikanska proffsligan för laget SkyBlue. Laget har i år gjort fina rekryteringar av nya spelare. Bland nyförvärven finns det tre spelare, som har A-landslagserfarenhet i Finland.
 
Tyvärr, det hör ju till vardagen, så har en av dem redan skadat sig och är borta resten av säsongen. För att ha en bredare trupp så har laget fyra utländska spelare, tre från USA och en från Nigeria. Sammanlagt har laget 24 spelare i truppen. Lagets medelålder är 23,5 år. Laget har den högsta medelåldern i Damallfinskan.
 
PK-35 ser framemot att få möta Linköpings FC, som precis nyligen spelat i Champions League. För PK-35 kommer denna träningsmatch att vara en otrolig bra värdemätare. Laget kommer i år själva att delta i Champions Leugue och årets målsättning är att återigen vinna det finska mästerskapet.
 
En spelare i Linköping är särskilt känd för laget, nämligen Linda Sällström. Hon kommer att bli särskilt markerad, då hon inte får göra mål mot ett finländsk lag...
 
Text: Tom Källström, Manager PK-35
 
Fotnot: Tom har själv spelat i Sverige med AIK i Allsvenskan under säsongerna 1976-78.
 
 
 
 

2011-03-25 10:00

Skrivet av: Webbredaktionen