Topbanner Topbanner Twitter LFCTV pć Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


 

 
 
 
 
Josefine Alfsson LFC Inside
Foto: Erik Åström

LFC Inside: Josefine Alfsson

Josefine Alfsson spelade U20-VM för Sverige förra sommaren och tog SM-guld med Malmö i höstas. Nu Àr hon i Linköping och hÀr fÄr du veta litet mer om Alfie eller Affe som hon ocksÄ kallas.

Josefine Alfsson var sju år när hon började spela fotboll. Men det kan ha varit tidigare.
 
- Man spelade ju fotboll hela tiden med sina kompisar och det var det roligaste man kunde göra. Så det var en självklarhet att man började spela i en klubb när man var gammal nog för det. Jag spelade en hel del med brorsan och pappa där hemma på garageuppfarten, berättar Josefine.
 
Hon föddes i Skövde men är uppvuxen i Falköping. Falköpings KIK är klubben hon började i och var trogen ända till storklubben LdB FC Malmö kallade.
 
- Under ungdomsåren finns det ett par stycken som betytt mycket för min fotbollsutveckling. Charles Wersén och Nettan Hofling betyder väldigt mycket för mig. De var de som släppte upp mig A-laget i Falköping när jag var 14 år. Jag fick förtroendet från dem både och jag är otroligt glad över att ha haft dem som tränare, säger Affe.
 
Josefine spelade både hockey och handboll utöver fotbollen. Handbollen säger hon sig inte ha varit så seriös med, men i hockeyn så gick det bättre. Hon spelade i distriktlaget med killar och blev reserv till ett läger med damkronorna.
 
- Men jag tackade nej i och med att det gick så bra för mig i fotbollen just då, säger hon.
 
Det var också då i 14-årsåldern som hon bestämde sig för att satsa enbart på fotbollen. En satsning som alltså gått bra så här långt med spel i U20-VM och SM-guld. Sämsta minnet är förlusten i EM-finalen i Vitryssland för U19. Sverige slog överraskande ut favoriterna Frankrike med 5-2 i semifinalen men var utan chans mot England i final. 0-2 slutade matchen.
 
Även fast det egna utövandet begränsar sig till fotboll så är hon fortfarande intresserad av annan idrott.
 
- Jag kollar en hel del på hockey. Allt ifrån NHL till div 3...   
 
Alfie föll alltså för locktonerna från Linköping trots att hon var med och tog SM-guld i Malmö. Den gemensamma nämnaren är tränaren Jörgen Petersson som hon hade redan i Malmö.
 
- Det är ett plus att få Jörgen som tränare igen, det är jag glad över. Sedan visste jag att det är en bra förening som satsar mot toppen och att de har en bra organisation. Jag hade bara hört bra saker om klubben och det var också en del i beslutet. Alla mina förväntningar har också uppfyllts nu när jag väl har varit på plats en tid, berättar Josefine.
 
- Det var inga större problem för mig som ny spelare att komma in i en ny miljö. Jag blev väl omhändertagen första dagen vi alla i klubben träffades, både av ledare och spelare, fortsätter hon.
 
 -Jag trivs riktigt bra och 2011 kommer att bli en riktigt grymt år! 
 
Vad kan man förvänta sig av dig och LFC denna säsong?
 
- Min ambition är att kriga till mig en startplats i LFC och utvecklas som fotbollsspelare både på och utanför planen. Publiken kan förvänta sig ett starkt lag som kommer att kriga in i det sista på alla matcher. Vi kommer att spela en fotboll som publiken kommer att tycka om att titta på med bland annat ett bra och klokt passningsspel, menar Alfie.
 
- Jag har duktiga tränare och spelare runt omkring mig varje dag och jag kommer att ta till mig alla tips som dem ger till mig för att kunna utvecklas optimalt. Jag hoppas också att vi ska vara med och slåss om guldet in i det sista, säger hon.
 
 
  Josefine Alfsson - fighting face under U20-VM
 
 
Josefine som spelat både EM- och VM-slutspel har nu erfarenhet från viktiga och stora matcher. Hon delar gärna av sig med litet tips till yngre spelare hur han laddar upp en matchdag.
 
- När jag har vaknat upp på morgonen så sätter jag på min dator för att sätta på musik på högsta volym. Jag lyssnar på låtar som får mig att tagga till samtidigt som jag äter en ordentlig frukost. Jag tar det ganska lugnt under dagen och lyssnar på musik i stort sett hela dagen, säger hon.
 
- Jag lagar sedan mat som ofta består av ris,tonfisk och en sås. Efter att jag käkat börjar jag tänka igenom hur jag tror att matchen kommer att se ut och jag tänker att jag ska spela enkelt och göra det som jag är bra på. 
 
Alfie umgås en hel del med de andra LFC-spelarna på fritiden.
 
- Eftersom jag inte är från Linköping så känner jag inte så jättemycket folk i stan ännu, så det blir ofta att man hänger med lagkompisarna på dagarna. Det blir lunch och fika på stan tillsammans med dem lite då och då. Men jag lyssnar på musik en hel del också vilket får mig att slappna av.
 
Hon trivs riktigt bra i Linköping.
 
- Ja, det är en mysig stad som har de flesta affärer. Det är ju också en idrottsstad vilket jag tycker är helt underbart. Att få gå och kolla på bra elitseriehockey är ett stort plus! Dock saknar jag stranden och havet litet grand ibland.
 
Några snabba till Josefine:
 
Favoritserie/film? 
- Jag brukar titta på 2 and 1/2 men när det går på TV. Gällande favoritfilm så säger jag Dum & Dummare. Jag tycker att den filmen är sjukt rolig och jag har sett den ett x-antal gånger och jag tycker att den är lika rolig varje gång jag ser den.
 
Musik?
Jag lyssnar på precis allt. En del av mina kompisar brukar kolla lite snett på mig när jag sätter på en gammal låt från 60-talet och sjunger med. Jag är en allätare med andra ord. 
 
  
LFC startar Damallsvenskan onsdag 13 april kl.19.00 på Kopparvallen. Faith Ikidis  Piteå IF kommer på besök till Östergötland. Matchen spelas på Kopparvallen i Åtvidaberg - nyligen Champions League-arena då LFC tog emot Arsenal i kvartsfinalen.  
 
 
 
 

2011-03-30 10:00

Skrivet av: Webbredaktionen