Topbanner Topbanner Twitter LFCTV pć Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


 

 
 
 
 
Jubel Jitex - LFC 2011
Foto: Filip Oskarsson

LFC utvecklar Damfotbollen

Linköpings FC lanserar idag Christian Andersson som en av tre trÀnare i klubben. Samtidigt presenteras den nya organisation inför 2012 och framÄt med sikte pÄ den nya fotbollsarenan i Linköping som stÄr klar till 2013. - Vi vill inte bara ha en bra organisation, vi vill ta tÀten och utveckla hela damfotbollen med en sportslig organisation och trÀningsanlÀggning i absolut vÀrldsklass, sÀger klubbdirektören Anders MÀki och fortsÀtter: - För oss i Linköping och Sverige gÀller det att vara bÀst pÄ att nyttja de resurser vi kan skapa för att behÄlla en tÀtposition i vÀrldsfotbollen dÄ vi rent ekonomiskt blir omsprungna av kapitalstarka Àgare i andra lÀnder. Det hÀr ska bli vÄr unika modell för detta.

LFC har sedan starten 2004 på relativt kort tid byggt en damfotbollsorganisation av mycket hög klass med både svenska och internationella mått. Givetvis ligger sportsliga resultat som målet med all utveckling men detta innebär samtidigt mycket goda utvecklingsmöjligheter individuellt för varje spelare.
 
- Vi har redan visat att fotbollsmiljön i Linköping är av otroligt hög klass. Det dokumenterade beviset på detta är alla spelare som utvecklat sin förmåga i klubben. Inte mindre än tio (10) spelare har debuterat i A-landslaget efter att de kommit till LFC, berättar LHC:s klubbdirektör Anders Mäki.
 
Jessica Samuelsson är det senaste exemplet av debutanter från LFC i Dennerbys landslag. Dessutom har Sofia Lundgren, Hedvig Lindahl och Josefine Öqvist återtagit sina landslagsplatser efter att ha tappat dem innan de kom till LFC. Ett bra resultat sedan klubben bildades 2004.
 
Nu tar man ett steg till. Man inför en service och ledning för laget på allra högsta professionella nivå där spelar- och lagutvecklingen är i fokus.
 
- Nästan alla spelare är numera helprofessionella hos oss. Några studerar. De har möjlighet att lägga all sin kraft på att bli så bra som möjligt i fotboll. Vi är inte riktigt där än att precis alla är tillgängliga hela dagarna och då får vi förstås sy ihop individuella lösningar tills vi är där, säger Anders.
 
Många av LFC:s spelare är världsstjärnor, nästintill eller har ambitioner att bli det.
 
- Friidrottens världsstjärnor, till exempel ,tränar mycket mer än fotbollsspelare generellt. Men att träna mycket betyder inte att man tränar fysiskt hårt hela tiden, det finns så enormt många moment som man behöver vara bra på för att bli världsstjärna i sin idrott.
 
Lagträning, individuell träning mot specifika moment, konditionsträning, styrketräning, mental träning, videoanalyser och lagdelsträningar är några exempel. För att kunna hålla den servicen mot spelarna behövs flera ledare som leder olika grupperingar samtidigt.
 
- Därför satsar vi, som absolut första lag på damsidan på en organisation som står sig stark även i jämförelse med eliten inom herrfotbollen. Det innebär tre heltidsanställda fotbollstränare. Till det har vi målvaktstränare, fystränare och olika konsulter inom till exempel mental träning tillgängliga för tränartrion att nyttja, förklarar Mäki. 
 

 Jörgen Petersson, Denise Reddy och Christian Andersson.
 
Jörgen Petersson tar klivet upp och blir manager och sportsligt helhetsansvarig för LFC:s fotbollssatsning, utbildningsverksamhet i samarbete med John Bauergymnasiet, scouting av talanger och nya spelare. Han ansvarar tillsammans med klubbdirektör och styrelse för att rekrytera och bygga den sportsliga delen i föreningen med aktörer samt helhetsplaner för året gällande sporten.
 
Till sin hjälp har han Christian Andersson och Denise Reddy som blir coacher för a-laget. Alla tre kommer att leda träningspass som fullt utbyggt kan bli så mycket som 20 pass i veckan.
 
Veckorna läggs upp blockvis med två block före och två efter lunch på vardagarna. Blocken innehåller förutom alla dessa fotbollsutvecklingsaktiviteter även individuell och gruppvis kompetensutveckling samt arbete med att marknadsföra laget och sig själva.
 
- Det kommer att ta en stund innan vi når full effekt, men vi vill ha spelare som har mycket höga ambitioner, vill utvecklas och är beredda att satsa hårt för att nå dit. Samtidigt, som sagt, har vi spelare som studerar eller jobbar viss del att ta hänsyn till. 
 
LFC har en fantastisk anläggning i Stångebro och Cloetta Centerområdet med eget omklädningsrum med köksdel, styrketräningsrum, egen konstgräsplan och flera mycket fina naturgräsplaner. I området finns också fina teorilokaler med modern videoteknik, Linköpings bästa lunchrestaurang och närheten till andra elitidrottare på högsta nivå.
 
Nyligen flyttade LFC även till nya kanslilokaler i Stångebro där den sportsliga organisation har arbetsplatser och där även videogenomgångar i mindre grupper kan genomföras.
 
Sjuk- och rehaborganisationen är också av högsta klass. Genom brodern Linköpings Hockey Club, ägare av sjuk- och hälsoföretaget Linköping Health Care finns direkta kopplingar till en extra träningsanläggning, sjukgymnaster med dokumenterad erfarenhet från högsta idrottsliga nivå samt specifika träningsredskap som t ex G-trainer, ett löparband som kan avlasta upp till 80% av kroppsvikten – unikt för Sverige och som bara finns hos de stora fotbollsklubbarna i Europa som Milan, Barcelona och Manchester United.
 
- Förutsättningarna är inte bättre någon annanstans. Nu bygger vi den personella organisationen efter detta och då hänger det bara på oss alla inblandade människor vilken ambitionsnivå vi själva investerar i projektet.
 
LFC har alltså fostrat tio landslagsspelare sedan 2004. Nu tar man nästa steg. En dröm för en ung spelare som siktar på landslaget, men givetvis även för de som redan är etablerade att nå sin absoluta maxkapacitet. LFC bygger sitt eget ”La Masia”, än så länge bara med ett fokuserat antal spelare, men i och med samarbetet med elitfotbollsgymnasiet John Bauer som också tränar på anläggningen finns möjligheterna för talangerna att nå sitt ”Barcelona”.
 
En trigger i satsningen är förstås den nya moderna fotbollsarenan som just nu byggs i Linköping, även den i samma område i stadens norra delar, bara tio minuters gångväg från centrum på andra sidan Stångån.
 
- Det är klart att den nya arenan blir ett lyft, säger Anders Mäki.
 
- Gör vi ett bra jobb, skapar goda förebilder i samhället och får ett drag runt fotbollen så är jag säker på att både publiken och näringslivet ställer upp. Vem vill inte vara med på resan att skapa ännu fler vinnare?
 
- I slutändan handlar allt om att vinna matcher och göra regionens invånare stolta över sitt lag. Men vi tror att fokus ska ligga på individen och prestationen, sedan kommer resultaten av sig själv.
 
- Givetvis behövs också ett starkt spelarmaterial till en sådan här satsning och vi kommer fortsätta att vara mycket noggranna för att hitta rätt spelare och människor som tror på vårt upplägg och har rätt ambitionsnivå, avslutar Anders.
 
Som tidigare meddelats i media letar LFC vidare efter två offensiva spelare till sitt lagbygge inför 2012. 
 
Det blir en spännande säsong i Damallsvenskan med många lag som satsar hårt för att nå toppen. LFC visar tydligt att man vill vara ett av dem.

2011-12-30 18:25

Skrivet av: Webbredaktionen