Topbanner Topbanner Twitter LFCTV pć Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


 

 
 
 
 
Manon Melis 2012
Foto: Erik Åström

Vindsnabb och mÄlfarlig

Det finns de spelare som Àr naturliga mÄlskyttar och Àven nÄgra fÄ som Àr extremt mÄlfarliga. Sedan finns det Manon Melis. HollÀndskan har vunnit allsvenskans skytteliga tvÄ Är i rad och har inga tankar pÄ att sakta ner.

Trots att Manon Melis bara har varit i Sverige i fyra år pratar hon förvånansvärt bra svenska. Med undantag för lite brytningar så har ett av LFC:s hetaste nyförvärv inga som helst problem att uttrycka sig i språket.
 
– Jag trodde faktiskt att det skulle gå sämre att prata svenska nu eftersom jag inte har varit här på tre-fyra månader, säger hon och ler.
 
Tiden sedan SM-guldet i höstas har varit omtumlande. En skada i den sista seriematchen tvingade henne till rehabilitering och därefter var tanken att Melis skulle testa på spel i den amerikanska proffsligan WPS. Men i januari kom istället beskedet att hela ligan lades ner - och istället blev det spel i Allsvenskan igen.
 
– Jag hade precis kommit hem från en träning i Holland när min agent ringde mig och berättade att ligan var inställd. Jag tänkte direkt att ”Vad ska jag göra nu?” 
 
Men hon behövde inte oroa sig särskild mycket, Linköping hörde av sig nästan per omgående och efter någon veckas förhandling så var kontraktet påskrivet och klart. För första gången i sin svenska fotbollskarriär så lämnar hon 040-området.
 
– Det kändes bra direkt. Vi hade lite kontakt förra året och jag hade en bra känsla. Man är väldigt ambitiösa, precis som jag, och sedan känner jag både Jörgen (Petersson) och Nilla (Fischer) sedan tiden i Malmö, säger Melis.
 
Det råder inga tvivel om att Melis kommer att tillföra spetskompetens framåt. 84 mål på 104 damallsvenska matcher är inget annat än en fantastisk siffra. Tillsammans med övriga anfallskollegor ska hon se till att LFC ökar förra årets skrala målproduktion.
 
– Jag säger aldrig att jag ska göra ex antal mål utan när jag känner mig i form så brukar det komma. Sedan vill jag utvecklas ännu mer och bli ännu kyligare i straffområdet. Jag har också tränat mycket på att vara felvänd.
 
Två raka SM-guld och totalt tre skytteligatitlar. Vad har du kvar att vinna?
– Allt, säger Melis och skrattar. 
– Jag vill alltid vinna och tvekar inte att säga att vi ska vinna SM-guld. I Sverige är man annars lite mer blygsamma och försiktiga när man säger att ”vi har en bra chans att vinna”. Vi har en jättebra trupp, men Tyresö är favoriter. Det viktigaste är ett få ihop det till ett lag och det blir svårt för dem med så många individuellt skickliga spelare. Det blir i vilket fall väldigt spännande i serien, avslutar den flygande holländskan.
 
 

Views: 157

2012-04-07 09:13

Skrivet av: Rasmus Hallgren