Topbanner Topbanner Twitter LFCTV pŚ Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


 

 
 
 
 
Christian Andersson och Denise Reddy 2012
Foto: Erik Åström

Christian och Denise coachar

LFC utvecklar i år en ny tränarkonstellation. Förutom den nya organisationen med Jörgen Petersson som övergripande ansvarig, så är det Denise Reddy och nye Christian Andersson som ska basa över laget.

För den 40-åriga amerikanskan Denise Reddy blir det andra säsongen i Linköping. Hon kom inför fjolårssäsongen och delade då tränarsysslan med Jörgen Petersson. Det har varit desto enklare att komma in i det i år jämfört med förra året då hon var ny.
 
– Det blir lite lättare att hitta rätt när man känner igen allt - från var vi tränar till hur rutinerna fungerar och efter att ha jobbat ett år med Jörgen. Jag känner till det mycket bättre nu så det känns tryggt, säger hon.
 
Då Jörgen tog klivet upp som manager var det Christian Andersson som fick ta klivet in bredvid Denise. 
 
– Organisationen utvecklas och det blir proffsigare och proffsigare. Vi är fler som delar på ledarskapet och vi kan ägna större uppmärksamhet på spelarna individuellt samt i mindre grupper och lagdelar. 
 
- Även tränarteamet blir som ett lag som har olika styrkor och kan bolla saker med varandra, säger Denise. Det viktigaste är att vi gör det bästa för tjejerna.
 
Vem är då nye tränaren Christian Andersson? 
Förutom en spelarbakgrund i Jonsered och Örgryte så har han också tränat Örgrytes pojkallsvenska lag och föredrar en offensiv spelstil där spelarna ska ha en stor delaktighet i sin utveckling. Något vidare offensiv var han inte som spelare.
 
– Jag mer var en Erlingmarktyp. I grund och botten var jag mittback, men spelade även central mittfältare, ytterback och var även forward ibland. Jag skulle säga att jag var som Erlingmark, men med Glenn Hyséns spelstil, konstaterar han.
 
Efter åren i Örgryte gick tränarkarriären vidare till Kopparbergs/Göteborg där han först assisterade Martin Pringle. De fyra senaste åren har han jobbat tillsammans med Torbjörn Nilsson och den före detta landslagsanfallaren har lärt honom mycket.
 
– Torbjörn är extremt duktig på att forma grupper och få spelarna att dra åt samma håll och det kan man också se på resultatet. Hans sätt att forma gruppen har jag tagit med mig. Det gäller att överföra det på en annan grupp och alla grupper är olika så man kan inte kopiera det rätt av, säger Andersson. 
 
Hur har det fungerat den första tiden?
– Det fungerar mycket bra. Vi har lite olika egenskaper, jag och Denise, vilket är bra. På så sätt får spelarna en gedigen kunskap att ta till sig, förmedlad med olika röster. Det har fungerat bra hittills och det är för att vi har väldigt klara roller, säger Denise. Christian har hand om anfallsspelet och direkt när man tappar boll så övergår man till en försvarande position - och där kliver Denise in i handlingarna.
 
– Så fort vi inte har bollen är det försvarsspel och det är inte bara backlinjen som försvarar. Vi jobbar alla som en enhet. Att försvara är ett jobb som kräver vilja, beslutsamhet och det ska finnas där i ryggmärgen.
 
Om det fina försvarsspelet (22 insläppta mål i fjol) har varit lagets adelsmärke de senaste åren så har man haft desto större problem att få utdelning framåt. Bara 30 mål på 22 matcher i fjol och frågan är hur Christian ska få fart på målproduktionen?
 
– Nu har vi fått in duktiga spelare på flera positioner. Kan vi bygga vidare på grunden där spelarna förstår sin roll och har harmoni i gruppen så kan vi prestera ett resultat där vi gör fler mål. Det är ingen garanti utan kräver stort jobb från spelare och ledare och jag hoppas vi ser resultat ganska snabbt.
 
Vad tror du om era chanser?
– Det är aldrig fel att ha slagit Göteborg och Tyresö redan på försäsongen inför seriestarten. Det är något att ta fram när man möts. Bättre hemmapremiär (Tyresö 17/4) kan man inte få och jag ser inga hinder med att möta Tyresö redan då.
 
 
 
 


Views: 69

2012-04-06 12:45

Skrivet av: Rasmus Hallgren