Topbanner Topbanner Twitter LFCTV pŚ Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


 

 
 
 
 
Jörgen Petersson 2012
Foto: Erik Åström

Jörgens nya roll i LFC

Jörgen Petersson har varit LFCs huvudtränare under de två tidigare säsongerna. Inför denna säsong har han lämnat huvudtränarjobbet för att bli manager till laget. Här berättar han lite om sin nya roll och hur han arbetar.

Jörgen Petersson kom till Linköpings fotbolls club 2010 som huvudtränare. I två säsonger har han verkat på posten men inför denna säsong tilldelades han en ny roll - som manager för laget. Det nya jobbet innebär en mängd olika saker som tidigare drivits längre ifrån laget. Huvuduppgifterna varierar lite från tid till tid, innan säsongen var den stora uppgiften att sätta ihop spelartruppen och hitta rätt spelare till varje roll. Jörgen ansvarar också för planeringen av året gällande truppen och varje enskild spelare.

– Innan säsongen startat kan det exempelvis vara att ta reda på den totala belastningen på varje enskild spelare, hur vi ska hålla dem så fräscha som möjligt inför seriestarten för att sedan föra det vidare till tränarna, berättar Jörgen.

Varför Jörgen blivit manager för laget är ett beslut taget av styrelsen. Det hela grundade sig när klubben hade genomgång av fjolårets resultat och kom fram till att det alltid kommer finnas andra lag som kan konkurrera med mer pengar. För att då konkurrera och finna andra sätt för att locka hit spelare valde man det här upplägget.

– Genom att då konkurrera på andra sätt exempelvis i det träningsmässiga och skapa en bra miljö för spelaren hoppas vi kunna locka hit spelare.

Jobbet skiljer sig dag till dag för Jörgen och enligt honom själv är arbetet mycket intressant. Ena dagen kan det handla om att hitta lösningar för spelare på världsnivå medans han i nästa stund kan sitta i samtal med unga spelare och diskutera satsningar på fotbollen. Jobbet skiljer sig helt enkelt väldigt mycket från det tidigare tränarjobbet.

– Jag har längre inget med träningsupplägget för laget att göra utan det handlar mer om att göra de stora penseldragen från början, säger Jörgen.

Tycker du det har det varit svårt att inte lägga sig i tränarnas jobb?
– Nej faktiskt inte. Det är ju två nya tränare och det är viktigt att dem får jobba tillsammans och lägga upp allt som dem vill. Det sätt dem valt att jobba på har också gjort det lättare för mig att ta ett steg tillbaka.

Hittills har Jörgen inte lagt sig i eller velat rätta till något och påpekar att det är viktigt att tränarna respekteras och att de får jobba på sitt sätt i fred.

Det finns andra klubbar i Damallsvenskan som har ett liknande system som LFC har idag. Många har flera anställda tränare där uppgifterna är olika för varje enskild tränare. I Malmö där Jörgen jobbat tidigare är systemet ganska likt bara att det är huvudtränaren som har managerns roll. I stället har man då anlitat en individuell tränare på heltid utöver de andra tränarna. Den största fördelen med att ha en manager tycker Jörgen är att det skapas mer utrymme för tränarna så att dem kan fokusera på nuläget och inte behöver tänka så långsiktigt hela tiden. De kan istället lägga sin kraft på varje vecka och varje match.

– Det är jag som ska se mer långsiktigt, exempelvis hur skadeläget ser ut och hur det kan påverka truppen inför hösten. Jag ska också tänka på hur det kan se ut efter mästerskap och vad som kan uppstå där. Sedan ska självklart även lite planer inför nästa säsong göras.

En annan fördel med att ha en manager säger Jörgen är att det är lättare att se spelares utveckling och form i nuläget än att gå på hur spelaren varit under tidigare säsonger. Han menar att man helt enkelt får mer dagsfärsk information om varje individuell spelares form.

Det roligaste hittills enligt Jörgen har varit att klubben lyckats få hit de spelare man verkligen ville ha och dem också levererat på det sätt man ville. Han tror att säsongen kommer gå bra men är snabb med att påpeka att idrott alltid är idrott och att det är mycket som spelar in och påverkar för att man ska få ett lyckat resultat.

– Man behöver flyt i rätt läge och så är det viktigt att hålla spelartruppen så frisk som möjligt. Det är också viktigt att det fungerar internt utan för många konstigheter.

Om det uppstår konflikter är det inte alltid som det behöver innebära något negativt menar Jörgen.
– Det kan vara en drivkraft för spelare som gör att de verkligen vill spela. Inom elitidrott vill alla spela och prestera hela tiden och då ligger det ett stort ansvar hos tränarna att hantera det dagligen. Det finns alltid risker för att saker och ting kan uppstå inom gruppen och då är det jätteviktigt att ta tag i det direkt och lösa det för att sedan kunna gå vidare.

2012-04-20 17:22

Skrivet av: Jennifer Griph