Topbanner Topbanner Twitter LFCTV pŚ Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


 

 
 
 
 
Zlatana 100526
Foto: Michael Bornehav

Bra Start! LFC prisas av Fotbollsfond

Nu är det klart vilka elitklubbar som får ta del av Svenska Spels Fotbollsfond i år. Linköpings FC tar hem det största beloppet på 175 000 kr för projektet Bra Start som ska engagera och inkludera flickor och deras familjer i Linköpings fotbollsfamilj. ARKIVBILD från tidigare projekt.

Sammanlagt får 16 projekt stöd ur fonden i år, bland annat för att kämpa mot rasism, förebygga kriminalitet, arbeta med hälsofrågor samt ge läxhjälp till elever. 

Svenska Spels Fotbollsfond ger elitklubbarna i svensk fotboll möjlighet att ansöka om stöd för projekt som ger något positivt tillbaka till samhället. Fonden har totalt 1,3 miljoner kronor och i år fördelas pengarna ut till 16 föreningar som var och en får mellan 50 000 och 175 000 kr. Linköpings FC vill hjälpa föreningar i mångkulturella områden att inspirera tjejer och få in tjejfotboll som en naturlig del i föreningen.
 
− Vi har länge sett hur lokala föreningar som Hemgårdarnas BK och Karle IF har jobbat hårt med att få in tjejer i sina föreningar, men det är svårt att få igång något varaktigt. Det här är områden där utanförskap är en vanlig känsla och det vill vi ändra på. Genom fotbollen får man mycket glädje och gemenskap, det vet vi, och vi vill gärna dela med oss av all uppskattning och motivation vi får från omvärlden på ett sätt som gynnar de här tjejerna. Tack vare fotbollsfonden kan vi förverkliga det här projektet, säger Anders Mäki, klubbdirektör i Linköpings FC.
 
Önskan om tjejfotboll som en naturlig del i föreningen
Idén till Bra Start föddes ur ett liknande projekt på Skäggetorpsskolan, Zlatana, där damallsvenska stjärnor från LFC fanns med i anslutning till skolan, spelade fotboll och inspirerade ungdomarna som tyckte det här var jättespännande. Nu flyttas engagemanget till fotbollsföreningarna i området för att fokusera på tjejerna och skapa ett varaktigt engagemang för fotbollen. Projektledaren Mikael Bornehav är redan engagerad och i februari sätter arbetet igång på riktigt.
 
− Vi har ett färdigt program för hela nästa år med tydliga mål. Den stora visionen är att i förlängningen få med tjejerna i samhällsgemenskapen. Vi har en stark fotbollsfamilj i Linköping som är värd att få lära känna, säger Mikael Bornehav. 
 
Några av målen för Bra Start är att:
• Intressera tillräckligt många tjejer för att skapa ytterligare flicklag i varje förening.
• Utveckla de lite äldre tjejerna i föreningen på 13-16 år och lära upp dem till ledare på bästa sätt och i nära kontakt med Linköpings FC, vilket är kritiskt för långsiktigheten.
• Stärka tjejernas självbild och förmåga att ta plats i föreningsmiljön.
 
Ett initiativ för samhällsengagemang
Fotbollsfonden är ett initiativ från Svenska Spel för att uppmuntra klubbarna från Allsvenskan, Damallsvenskan och Superettan till sociala engagemang som gör gott utanför fotbollsplanen.
 
− Svensk fotboll är redan djupt engagerad i sociala frågor på många håll och det bekräftas genom klubbarnas engagemang och intresse för vår fotbollsfond. Tillsammans kan vi verkligen göra skillnad. Viljan finns helt klart där ute och kan Svenska Spel hjälpa till med medel för att få igång projekten så är ekvationen löst, säger Johan Lindvall, varumärkeschef på Svenska Spel.
 
Av 44 elitklubbar har 32 skickat in minst en ansökan var under hösten, vilket är rekord på de sju år som Svenska Spels Fotbollsfond (tidigare benämnd som Samhällspriset) har funnits.
 
Så här ser juryns fördelning av årets utdelning ur Svenska Spels Fotbollsfond ut:
 
Linköpings FC: Bra Start, 175 000 kr
IFK Göteborg: Samspelet, 175 000 kr
BK Häcken: Hälsoprojektet, 100 000 kr
Vittsjö: Kampen mot tobak, 100 000 kr
GIF Sundsvall: Back to Basic, 100 000 kr
Umeå IK FF: Ersboda-projektet, 100 000 kr
LdB FC Malmö: Skolprojektet, 75 000 kr
Gefle IF Fotboll: Lära för livet, 75 000 kr
Djurgårdens IF Fotboll: Drive-In, 50 000 kr
IF Elfsborg: Elfsborgskultur, 50 000 kr
Tyresö Fotbollförening: UN Woman, 50 000 kr
AIK FF: AIK-stilen, 50 000 kr
Malmö FF: Mot Rasism, 50 000 kr
Assyriska FF Södertälje: Flickfotboll får fötter, 50 000 kr
Kalmar FF: Levande Landsbygdsfotboll, 50 000 kr
Landskrona BoIS: Avspark, 50 000 kr
 
Juryn som bedömt ansökningarna bestod i år av Ola Rydén från Svensk Elitfotboll, Linda Wijkström från Elitföreningen Damfotboll, fotbollsprofilerna Karolina Westberg och Thomas Ravelli samt Zenita Strandänger (CSR-chef) och Erik Kotschack (sponsringsansvarig fotboll) från Svenska Spel.
 
Vid frågor, vänligen kontakta:
Johan Lindvall, varumärkeschef Svenska Spel, 070-713 34 35
Linda Wijkström, generalsekreterare EFD, 070-768 03 71
Ola Rydén, marknadsansvarig SEF, 070-19 00 690
 
 

2012-11-07 11:20

Skrivet av: Webbredaktionen