Topbanner Topbanner Twitter LFCTV pć Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


 

 
 
 
 
Landsbro 2013 Stina Blackstenius
Foto: Filip Oskarsson

Stinas nio mÄl tog Sverige nÀrmare EM

Ett hĂ€rligt mĂ„lkalas pĂ„ andra sidan Östersjön blev slutresultatet för Sveriges F18-landslag under den nyss avverkade EM-kvalturneringen i Litauen. Det blev seger mot svĂ„raste motstĂ„ndaren Portugal med 3-0, samtidigt gruppseger, vilket ocksĂ„ betyder att laget gĂ„r vidare till etapp 2 i kvalet till U19-mĂ€sterskapet nĂ€sta Ă„r.

Sveriges målskörd summerades till hela 21 fullträffar, men det mest anmärkningsvärda är att LFC:s Stina Blackstenius stod för 9 stycken av dem! Hon vann därmed turneringens skytteliga, före en annan blågul måltjuv, Lina Hurtig från Umeå IK - hon satte inalles fem bollar i nät. Det var också ett fint samarbete mellan Lina och Stina som bäddade för målkalaset. I första matchen mot Estland (8-1) gjorde Vadstenas stolthet fyra mål och Umeås nya unga stjärna tre. Litauen var nästa offer, som krossades med 10-0. Här var Lina värst med sina fyra ”baljor”, medan Stina nöjde sig med tre.

I torsdagens gruppfinal mot Portugal blev motståndet betydligt tuffare, ändå vann de våra med 3-0 och höll nollan tack vare ett utmärkt försvarsspel. Portugisiskorna gjorde uppgiften betydligt svårare för Sveriges anfallare, men trots detta hittade Stina rätt skottvinkel två gånger, samtidigt som kollega Hurtig gjorde sin plikt med att göra det tredje målet.

Förbundskapten Calle Barrling var närmast lyrisk över sitt F18. Inte minst lyfte han fram det lyckosamma radarparet Lina & Stina: ”De hittar varandra väldigt bra, de har roligt ihop, vilket borgar för ett bra samarbete.”

Grattis till framgången, Stina! Blev det som du hade tänkt dig?

- Jag hade egentligen inga förväntningar alls, jag visste ingenting om lagen vi skulle möta. Dessutom var det här landslaget helt nytt för mig, jag kände ingen av tjejerna… jo, två av dem hade jag spelat med tidigare.

Du är förstås nöjd med hur det gick och med din egen insats?
- Ja, jag antar att ska vara nöjd, jag gjorde ju en del mål och framspelningar, svarar Stina med ett litet skratt. Hon är som bekant inte den som gärna framhåller sig själv.

Vi kommer inte från att du och Lina Hurtig gjorde succé med er framfart under turneringen. Varför funkade samspelet så bra?
- Tror att vi kompletterar varandra bra, Lina är ju mycket bollskicklig bra på instick och, jo, vi är båda rätt snabba. Sedan var det som om jag förstod hur hon tänkte och tvärtom. Jag kände liksom i vilket läge hon befann sig under matchen och den känslan var väl en stor anledning till att det funkade för oss, menar niomålsskytten Stina, som inte kan erinra sig vilket av hennes mål som var snyggast:
- Nej, det går inte att komma ihåg, allt går så fort när det blir dags!

Roligaste matchen?
- Alla matcher var roliga fast på olika sätt. Mot Estland och Litauen blev det mycket tid för att spela ihop laget, massor med chanser och många mål. Sista matchen, den mot Portugal, blev annorlunda med ett bättre motstånd. Det blev tightare för oss anfallare, men samtidigt var vårt försvarsspel säkert och de hade bara någon enstaka boll bakom backlinjen.

Stina sammanfattar upplevelsen på andra sidan Östersjön med att lagkänslan växte starkt i takt med framgångarna och att detta blir till stor glädje för landslagets vidare öden. Nu närmast väntar en hemmamatch mot Jitex för henne – när hon vilat upp sig någon dag. För övrigt har hon inget planerat, fast en utlandsresa skulle nog inte sitta så illa…

Och här är ett par andra…

Det är inte bara Stina Blackstenius som har varit i elden ute i Europa de senaste dagarna. Hennes lagkamrater med efternamnen Harder och Slegers har också gjort bra ifrån sig i sina respektive landslag. Danmarks ”A-landshold” mötte Ungerns motsvarighet i borta och vann övertygande med 4-0. Föga överraskande stod LFC:s pansarkil Pernille Mosegaard Harder för två av målen, liksom för att markera en i vanlig ordning utmärkt prestation.

Renée Slegers Nederländerna (Holland) ställdes mot Albanien under torsdagen i deras VM-kval och man var ofina nog att besegra den intressanta nykomlingen, också med 4-0. Manon Melis gjorde ett äkta hattrick i matchen medan Renée avrundade med en boll i nätmaskorna under tilläggstid. Albanien är dock på frammarsch i damfotbollsvärlden och i A-landslagstruppen ingår ju IFK Norrköpings urstarka mittfältare Dafina Memedov. ”Daffe” hade för övrigt en sejour i LFC samt i Linköping Kenty för ett par säsonger sedan.

2013-09-28 15:00

Skrivet av: Ulf StÄlberg