Topbanner Topbanner Twitter LFCTV pć Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


 

 
 
 
 

VÀrldens bÀsta proffsliga?

Anders MĂ€ki
Foto: Svenska Hockeyligan

Alla talar om hotet frÄn proffsligan i USA, men varför bygger vi inte vÀrldens bÀsta proffsliga i Sverige? Det finns hinder, men bara mentala och inga oövervinnliga.

Jag börjar bli trött på alla bakåtsträvare inom damfotbollen.  Är det så att vi ska acceptera och ställa oss in i ledet att vara en lilleputtnation i en lilleputtsport där villkoren dikteras av omvärlden?
Hur många gånger har vi nu hört att den svenska ligan kommer att brandskattas på spelare till den kommande amerikanska proffsligan? Samma proffsliga som verkat i ett antal år innan den gick i konkurs för ett par år sedan. Hur många lirare platsade i den ligan då? Pia Sundhage var coach och därtill var det någon relativt okänd gästspelare från Sverige?
Nu planeras ligan innehålla enbart sex lag. Detta för att hålla nere kostnaderna och hoppas att sponsorpengarna räcker till att driva ligan med världens högsta damlöner. Visst kommer ett antal svenska så kallade stjärnor att lockas över och definitivt flera av de utländska stjärnor vi har i Damallsvenskan – men bara under förutsättning att vi står kvar och stampar där vi är idag.
Här skulle jag istället vilja se representanter för svensk damfotboll uttrycka sig så här:
”Visst – starta ni en proffsliga i USA. Men vi ska utveckla vår svenska liga så att den blir professionell i attityd och organisation och därtill kommersiell så att vi erbjuder bättre villkor i vår egen proffsliga.”
Det finns dock ett antal hinder som måste passeras.
Den centrala organisationen måste sätta denna vision. Förbundet som tyvärr dikterar EFD:s villkor måste sluta hantera Damallsvenskan som den kommunala korpseriens division sex. Till exempel får man i Korpen ett spelprogram där man tidigt kan pricka in matcherna efter arbete, familj och fritid. I Damallsvenskan håller vi fortfarande på att resonera om när vissa matcher skall spelas, trots att serien börjat! Vilken bristande organisation!
Det otroliga är att det har kommit som en total överraskning för förbundet att de damallsvenska lagen numera har råd att rekrytera utländska stjärnspelare. Från flera länder dessutom. Det är också en överraskning att dessa spelar i sina länders landslag. Som spelar landskamper.
Tänk att det finns spelare i Damallsvenskan som spelar i Brasiliens landslag. Och i Australiens. Inget annat land verkar ha samma problem, därför är det ingen stor fråga för FIFA. Men just därför måste det svenska förbundet vara framsynta och förklara för FIFA och UEFA att det är precis samma förutsättningar som i herrfotbollen. Där man konstigt nog lyckas lägga La Liga, Premier League, den italienska, tyska och svenska ligan med spelprogram som passar ihop med landslagsprogram och Champions League. Men inte på den ”lilla” damsidan.
Likadant var det för något år sedan då vi i LFC skulle spela cupfinal mot Umeå. Några veckor innan matchen skulle spelas upptäckte man att det planerade speldatumet krockade med Umeås europaspel. Den kunde då inte samköras med herrfinalen på Råsunda och fick flyttas till ett annat datum. Uppe i Umeå i slutet av oktober dessutom och jag lovar att det var flera i Lars-Åke Lagrells stab som ångrade att de inte anmält sig sjuka inför besöket på Gammlia i nollgradigt och snö i luften. Dock inte Lars-Åke själv ska sägas, han var på plats med sedvanlig otrytlig entusiasm.
Men hela spektaklet slog undan benen för alla tänkta arrangörer som skulle försöka göra fest av en extrainsatt vardagsmatch med så kort varsel. Förbundet fick i och för sig ännu en blek publiksiffra att visa upp på damsidan så att engagemanget återigen kunde dämpas.
Det färskaste exemplet är pågående. AIK måste flytta några matcher på grund av sina australiensiska stjärnor som ska iväg på landskamper. Vilket upptäcktes som en blixt från klar himmel. När vi sedan försöker jobba med detta och hitta rätt datum, då är kontaktpersonen på förbundet på semester. I en vecka. Ingen annan kan fylla upp. Bra hanterat. Nu kan linköpingspubliken bli blåsta på höjdaren att se de brasilianska och australiensiska världsspelarna på samma gräsmatta. Jag hade själv sett fram emot den fighten. Cristiane mot de Vanna. Daniela mot Gill. Vi skriver 1 maj. Matchen skulle spelas 1 juni. Jag vet inte ännu om den kommer att spelas. Jo, det ska den väl, men när? Vi har redan ett antal företagsarrangemang av större art bokade på matchen. Återigen skadar vi vårt varumärke när vi måste ringa upp dessa och berätta att matchen spelas en annan dag. Kanske en annan månad.
Lösning? Så länge damfotbollen hanteras med vänster hand inom de olika förbunden så går det inte.
Först måste ett globalt spelprogram läggas upp med Internationella speldatum i dess rätta bemärkelse, dvs globala speldatum. Får vi inte hjälp från FIFA och UEFA med synkroniseringen så måste det svenska förbundet ta alla länders förutsättningar i beaktning redan från början.
Sedan skall ett allsvenskt program spikas tidigt utefter detta med mer än hälften vardagsomgångar. Damfotbollsfamiljen måste inse att företagen som ska engagera sig och investera i vår produkt – de arbetar på vardagar, bjuder kunder och personal på vardagar. Är lediga på helger.
Vill inte förbundet detta – då går det inte. Det har gått så långt nu med hanteringen av nämnda cupfinal, Brasiliens OS-kvalmatch i Peking i april och Australiens landslagsäventyr i maj/juni, att man på allvar börjar fundera på om herrfotbollsmänniskorna i förbundet allvarligt håller tillbaka damfotbollen på korpnivå för att de tror att den ska kunna utvecklas och konkurrera med herrarna?
Herrfotboll är en världssport. Nationalsport i Sverige. Ni behöver inte vara oroliga. Hjälp istället till att utveckla damligan så gott det går. Till samma nivå som innebandyn till exempel. Över 14.000 i Globen på SM-finalen. Det är inte omöjligt.
Men när vi får reda på någon vecka innan att det är match så finns det inte på den här planeten att bygga kommersiell proffsliga med bra publiksiffror samt en trovärdighet för ”Världens bästa liga”. Korpliga alltså.
Lyckas vi skapa ett förtroende i vårt spelprogram blir nästa steg att lära oss stava till kommersialism och marknadstänk. Skapa en central organisation som har förmåga att bygga förtroende, bygga varumärket Damallsvenskan och inte backa för något. Inte säga att det inte går. Skapa en serie med intressanta matcher. Utveckla det sportsliga upplägget. Fler intressanta matcher. Utnyttja TV-rättigheterna maximalt på ett kommersiellt sätt. Skapa intresse. Lyfta stjärnorna. En superprofessionell organisation helt enkelt.
Målet måste vara att vi inom ett par år har en ren proffsliga. Alla spelare i hela truppen i alla lag har fotboll som heltidsyrke. Om det är sex, åtta, tio eller tolv lag som är med beror enbart på om de enskilda klubbarna tar passningen från den centrala organisationen. Vi måste alla skapa resurser som gör att spelarna får det bättre här i Sverige än i en amerikansk proffsliga. Alla svenska stjärnor spelar i Sverige. Plus flertalet av de på FIFA:s 26-bästalista. (Där f ö ingen är svensk…).  Jag är övertygad om att det går.
Jag lovar att vi är med. Vi har i vår lilla ankdamm i Linköping utvecklat de kommersiella intäkterna från 500 000 kronor 2003 till nära 4 miljoner denna säsong. Detta utan TV-pengar. TV-pengar, för övrigt, som  ”vi ska vara sååå nöjda med”. För egen del tycker jag att Damallsvenskan har potential att ha minst samma intäktsnivå från TV-rättigheter som Superettan. Visst är Umeå-LFC eller Malmö-Djurgården med alla världsspelarna på plats mer intressanta än Ängelholm-Falkenberg och Bunkeflo-Qviding?
Vi i LFC gör tydligen någonting bra i alla fall. Så bra att förbundskaptenen Thomas Dennerby väljer att ta ut sju av våra spelare till EM-kvalet mot Ungern och Italien. Det är vi stolta över.
Det vi inte är så glada över är hanteringen av våra halvskadade spelare. Att ta med till exempel Josefine Öqvist till Ungern trots att för två dagar sedan inte klarade av att slå en långboll utan att känna av sin sträckning. Man litar inte till 100% på LFC:s medicinska team utan vill testa Jossan själva på plats i Ungern. Ett Ungern som jag själv såg spela i Karlstad ifjol. Ett Ungern som vi i LFC hade besegrat genom att ta ut en startelva på vårt eget sportkansli.
Blir hon skadad under trippen är vi många i LFC som inte kommer att bli glada. Damallsvenskan är så pass tuff och jämn i år så det äventyrar hela vår satsning. Men vi håller på Sverige. Så vi hoppas att alla sju LFC:arna gör toppeninsatser, laddas med självförtroende och återkommer starka och pigga med tempo i kroppen tillbaka till bländande insatser för LFC i Ligan. Men vi biter på naglarna….
LFC i Damallsvenskan då? Jodå, intressantare än någonsin! Lyckas vi få alla spelare i truppen att fokusera stenhårt varje träning och match på sin egen maxprestation då kan det bli en rolig säsong.
Vi har börjat bra och laget har enorm potential. Inser vi alla också att ingen annan kan göra jobbet än jag själv i varje enskild situation, då kommer vi också att få in den extra dimensionen i lagarbetet. Det kan räcka långt. Men Umeå och Malmö är favoriter.
 
För er som ännu inte har sett LFC i år tycker jag det är dags. Vi mönstrar tio landslagsspelare i startuppställningen, sju svenska, två brasilianska och en finsk. Bara Danielas mittfältsspel räcker som underhållningsvärde men det finns dessutom mycket mer talang än så. När Cristiane och Jessica Landström snackat ihop sig ordentligt så blir det åka av. Var så säkra! Välkommen 15 maj då klassiska Bajen kommer till Vallen.
 
Anders Mäki
Klubbdirektör
Linköpings Fotboll Club

2008-05-01 09:38

Skrivet av: Anders MĂ€ki

Datum Rubrik
2017-02-28 13:30 » VĂ€lbesökt Ă„rsmöte
2016-08-30 09:38 » Nu firar vi vĂ„r framgĂ„ng?
2016-08-05 21:14 » Gameday i Rio de Janeiro
2012-05-30 23:15 » Draken lyfter i motvind
2012-04-06 08:37 » Satsning mot toppen
2010-01-18 11:00 » Nystart för LFC
2010-01-13 21:00 » Att bygga elitlag
2009-04-29 19:47 » Damallsvenskan har börjat strĂ„lande!
2009-01-27 10:05 » Äntligen pĂ„ plats
2008-11-06 14:20 » Tack för mig!
2008-05-01 09:38 » VĂ€rldens bĂ€sta proffsliga?
2007-11-16 17:50 » Daniel sammanfattar Ă„ret
2007-07-13 14:40 » Daniel summerar
2007-05-11 13:30 » Elitidrott Ă€r ibland upp och ned
2007-05-07 13:20 » Dags för vĂ€ndning...
2007-02-01 12:00 » ÅterhĂ€mtning för kropp och knopp
2007-01-01 12:00 » IgĂ„ng pĂ„ riktigt