Topbanner Topbanner Twitter LFCTV pŚ Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


LFC:s startelva
Målvakt
101

Backar
121 114 107 117

Mittfältare
113 112 104 106

Forwards
120 109

Ersättare
102 119 116
123 105

Spelade ej/ skadade/sjuka
110
Matchfakta
LFC   UIK
4  0
(1-0)

Varningar, LFC:
Varningar, UIK:
Publik: 2723
Domare: Jenny Palmqvist, Göteborg

Målen:
1-0 (33) Petra Larsson
2-0 (53) Jessica Landström
3-0 (75) Maria "16" Karlsson
4-0 (92) Kosovare Asllani (str)
 
LFC-byten:
UT: "6" Karlsson
IN: Asllani (59)

UT:Heimersson
IN: "16" Karlsson (73)
 
UT: Landström
IN: Brännström (86)
Jessica Landström Umeå 2009
Foto: Filip Oskarsson

Storslaget, LFC!

4-0 (1-0) i seriefinalen mot Umeå! Fyra olika målskyttar och ett spel som denna kväll var överlägset västerbottningarna. Petra Larsson, Jessica Landström, Maria "Kalle" Karlsson och Kosovare Asllani (straff) blev målskyttar.

Umeå var något piggare i inledningen, då LFC startade trevande men ändå stabilt. Vartefter tiden gick klev LFC upp mer och mer och från ca 20 min och framåt tog man över tillställningen och presterade en mycket bra match över hela linjen.
 
Man började allteftersom också skapa fler och fler målchanser och när Caroline Seger kom runt på högerkanten efter dryga halvtimmen var det dags. Ett fint pass snett inåt bakåt och där mötte Petra Larsson som kom perfekt efter en lång löpning från mittplan. Petra direktsköt mycket behärskat in ettan fint placerad i Ulla-Karin Rönnlunds högra hörn.
 
Seger och Jessica Landström hade ett fint samarbete denna match och spelade fram varandra till flera bra chanser. Vi minns särskilt en tveksam offsideavblåsning på Landström samt Segers framstöt där hon föll efter kollision i friläge med Rönnlund. Det renderade i en frispark precis vid straffområdeslinjen som Seger själv tog hand om. Skottet stannade dock i muren den gången.
 
1-0 i paus var med litet mersmak för LFC, även om Umeå så långt helt klart var med i matchen och hade en hel del boll utan att lyckas skapa något i boxen under halvleken.
 
Andra halvlek började med att Seger spelade fram Landström som var mycket nära att stöta in bollen från nära håll, men hon missade skottet och Rönnlund dök som en kobra och fångade bollen.
 
När 2-0 föll efter en knapp timmes spel av Jessica Landström efter framspelning av Tilda Heimersson från högerkanten var det längre inget snack. Umeå orkade inte hota längre och man skapade inte mycket dessförinnan heller. 11-4 i skott på mål talar sitt tydliga språk.
 
Det enda värt att nämna var ett skott av Mami Yamaguchi som Lundgren enkelt plockade ned.
 
Istället fortsatte alltså LFC att skapa chanser i kraft av sin mycket större aktivitet och förmåga att komma snabbt in i närkamperna. Kosovare Asllani fick göra entré efter en timmes spel och fick en del ytor då Umeå lyft upp litet folk i ambitionen att hitta återtag i matchen.
 
Nästa inhoppare i LFC, Maria "Göteborg" Karlsson, hann bara vara på planen i någon minut innan hon efter förspel av Asllani och Landström kunde skjuta in 3-0. Johanna Rasmussen hade i backposition otur i det läget då bollen touchade henne och ändrade riktning varvid Rönnlund blev helt ställd.
 
Sista kvarten blev en form av defilering inför den nöjda hemmapubliken som idag uppgick till 2723 personer. En bra siffra med tanke på kylan samt att matchen direktsändes i TV4 Tipslördag.
 
Caroline Seger satte fyra mål med landslaget i veckan och var nära att bli målskytt även idag. Hennes skott i slutet tog dock i ribbkrysset.
 
Ett mål till blev det. Det var på stopptid som Asllani vände ut och in på UIK-försvaret och Elaine blev tvungen att ta till ojusta medel för att stoppa henne. Kosse tog straffen själv och dunkade enkelt in 4-0 efter marken till höger om Rönnlund.
 
Faith Ikidi utsågs till bäste hemmaspelare och hon var mycket duktig idag. Men det fanns flera. Lundgren i målet, Landström som slet som ett djur längst fram och Seger som rörde sig förtjänstfullt över stora ytor. Sara och Petra Larsson var dominanta i det defensiva mittfälttsspelet och Rohlin, Krantz och Heimersson utmärkte sig också. Men det var en sån dag, alla i LFC presterade bra och var bäst när det gällde.
 
I Umeå var det svårare att hitta profiler för dagen, Rönnlund gjorde några fina räddningar, Elaine slet så gott hon kunde och Dahlkvist var stark i början av matchen. Rasmussen och Edlund syntes främst till under första kvarten. Men det var nog flera som inte var särskilt nöjda med sin insats.
 
Tränarna kommenterade matchen så här under presskonferensen:
 
-Vi var klart bättre än Umeå idag, vi är litet starkare och giftigare, säger Magnus Wikman.
 
-Vi gör en bra match, taktiskt, och framför allt mentalt tycker jag att tjejerna är starka. Det är ganska bra att prestera så bra i ett pressat läge mot ett väldigt bra motstånd, tycker Magnus.
 
-Det är inte så mycket att analysera, Linköping är starkare än oss och det är bara att gratulera till vinsten och jag är säker på att de tar SM-guldet, säger Mika Sankala i Umeå.

-Vi tappade egentligen seriesegern tidigare i början på hösten då vi hade en sju poängs ledning men inte lyckades knyta till säcken, avslutar han.
 
Umeå är alltså borta från guldstriden och pressen går nu över till Göteborg som i praktiken måste vinna mot Djurgården borta i morgon för att sista omgången skall vara öppen. Vid Göteborgseger skiljer trots allt bara en poäng mellan lagen. Nästa helg åker LFC till Örebro medan Göteborg har AIK hemma.
 
I och med segern ikväll är LFC klara för Champions League även nästa säsong. På tal om Champions League så är LFC:s nästa match på onsdag mot Duisburg borta. Laget åker till Tyskland redan på tisdagsförmiddagen medan Umeå skall spela mot ryska Rossiyanka.
 
 

 
 
 
 

2009-10-31 19:00

Skrivet av: Webredaktionen