Inför kommande OS-kval

Om bara en vecka är det dags för premiärmatchen i OS-kvalet i Rotterdam. LFC kan stolt presentera att vi har representanter för tre av de fyra länderna som deltar i kvalet. Jonna Andersson, Magdalena Eriksson, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö och Jessica Samuelsson ställs mot Kristine Mindes Norge i premiärmatchen och vi tänkte ta en pratstund med Kristine och Jonna, där de får berätta om sitt respektive lands möjligheter för OS-avancemang.


Jonna, du är rätt ny i A-landslagssammanhang och kastas direkt in i hetluften. Först och främst, berätta hur det kändes att få kallelsen.

Det var oerhört roligt att få kallelsen till OS-kvalet. Jag har ju bara varit med på ett läger tidigare och hade väl inte tänkt jättemycket på denna uttagning, men när väl kallelsen kom så var det stort! Jättekul att få chansen igen, och denna gång i tävlingssammanhang.

Vad tror du då om Sveriges chanser i kvalet? Kan du något om Norges landslag?

Jag tror att det blir tre tuffa matcher, men att vi absolut har bra chanser att ta OS-platsen. Det gäller att vi är oerhört noggranna och utnyttjar det vi är bra på, både individuellt och som lag. Får vi allt att gå ihop så har vi en väldigt bra chans att vinna kvalet.

Jag har ju mött Norge i rätt många landskamper, dock i flicklandslag och U23, men därifrån vet jag att Norge generellt är väldigt tuffa och svåra motståndare. De är löpstarka och tuffa i alla dueller. Så det är bara att räkna med en tuff match i premiären mot Norge!

Kristine, du får räknas som rutinerad i A-landslags-sammanhang med dina 57 landskamper. Du har spelat VM 2011, EM 2013 och VM 2015. Men ännu inget OS, vad skulle det betyda för dig att Norge kvalificerar sig till OS?

Det skulle betyda en hel del. Sedan jag var liten tjej har jag sagt att ett av mina huvudmål med fotbollen var att få spela för Norge i OS 2016 i Rio de Janeiro. Det är ett långsiktigt målet, som jag har skrivit ned på papper. Ett mål som nu är precis runt hörnet. Det är det målet jag har svarat till journalister när dom frågade mig, som ung tjej, vad mitt huvudmål var. Det är ett mål jag inuti mig verkligen, verkligen, vill uppfylla. OS är något av det största man kan uppleva inom idrott. Självklart betyder det mycket både för mig och Norge att vi kvalificerar oss.

Sedan ställer vi en liknande fråga till dig, vad tror om Norges chanser i kvalet? Hur ser du på Sverige som premiär-motståndare?

Norges chans tror jag är lika stor som för de andra länder. Det kan gå hur som helst. Det är fyra väldigt bra lag som ska tävla om en OS plats. Jag har en god känsla och stor tro på vårt landslag, men det kommer att bli jättetufft!

Personligen tycker jag att det är bra att vi möter Sverige i första matchen. De matcherna har alltid det lilla extra och det ska bli skönt att spela den matchen med en gång. Det blir också lite speciellt att spela mot så många av mina lagkompisar. Jag tror kanske inte att jag kommer tänka så mycket på det under matchen eller under OS-kvalet. Men när vi kommer hem och är tillbaka på Linköpings Arena, då kommer jag nog tänka tillbaka på att jag har spelat mot lagkompisar. Några kommer att vara väldigt besvikna och ledsna samtidigt som någon kommer att vara jätteglad. Det kan också hända att alla är besvikna, vi har inte någon från Schweiz i laget… De kommande två veckorna kommer att bli otroligt spännande!

Tack för pratstunden tjejer, vi önskar er båda stort lycka till i kvalet, må bästa land vinna……