Välmeriterad fotbollsfantast blir ny klubbdirektör i Linköpings FC

Väldokumenterad erfarenhet av och ett mycket starkt engagemang för att utveckla svensk damfotboll – det beskriver Linköpings FC:s nya klubbdirektör Frida Andersson. Hon är uppvuxen i en fotbollsfamilj i Småland, började dribbla när hon var sex och har jobbat med fotboll i olika former både på ideell basis och yrkesmässigt i fjorton år.

Närmast kommer Frida Andersson från jobbet som sportchef i Växjö DFF, som de senaste åren gått som en raket genom seriesystemet och framgångsrikt etablerat sig i OBOS Damallsvenskan. Hon har i olika roller visat god förmåga att leda förändringsarbeten och komplexa projekt men inte minst att få medarbetare och volontärer att kraftsamla kring gemensamma uppgifter.

– Vi är mycket glada över att Frida Andersson har tackat ja till tjänsten som ny klubbdirektör för LFC, säger Paul Lindvall ordförande i LFC. Det är spännande år som ligger framför oss som förening, men det är också år som kommer att kräva fortsatt arbete med såväl sportslig, ekonomisk som organisatorisk utveckling.

Under Dam EM 2013 var Frida Andersson bland annat volontäransvarig i Växjö och hon har erfarenhet av att arbeta som sportchef för både herrar och damer. 2008 blev hon handplockad av dåvarande förbundsordföranden i Svenska Fotbollförbundet Lars-Åke Lagrell till att leda ”Unga ledare 2010 ”. Samtidigt med det valdes hon in i SvFF Tävlingskommitté, en kommitté som handhade alla tävlingsfrågor inom fotbollen.

– Jag är mycket stolt och glad över att få ett så ärofyllt uppdrag som att bli klubbdirektör för en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsklubbar, säger Frida Andersson. Det är en förening som bär på en segerrik tradition, har utvecklat ett stort antal världsstjärnor och som har gott renommé både hos partners och allmänheten.

Under sina sex år i Växjö DFF har hon haft ansvar för olika områden som försäljning, marknadsföring, matcharrangemang och nu senast som sportchef. Frida Andersson har också ett väl upparbetat kontaktnät inom både Elitfotboll Dam och Svenska Fotbollförbundet.

– Frida har en stark drivkraft för att, i samverkan med andra i föreningen, ta en ledande roll i den nödvändiga förändringsprocess som LFC befinner sig i, säger Paul Lindvall. Hon har också en väl dokumenterad förmåga att framgångsrikt driva komplexa projekt och att medverka till ökat intresse för fotboll.

Det som lockat henne till LFC är alla utmaningar klubben står inför. Det handlar om att hålla kontroll på verksamhetens kostnader och samtidigt bidra till ökade intäkter, men också om att utveckla organisationen och att bidra till att bygga upp en framgångsrik ungdomsverksamhet. Att åter kunna nå Champions League och vinna fler SM-guld är förstås också en utmaning som lockar.

– För att nå dit igen krävs inte enbart bra prestationer på planen utan minst lika bra prestationer av oss som jobbar utanför planen, säger Frida Andersson. Ska vi nå toppen igen så krävs det hårt arbete från alla och en stabil ekonomi. Till det behövs en tydlig riktlinje vart föreningen vill och framför allt en plan för hur man ska nå dit.

LFC:s styrelse påbörjade rekryteringen i slutet av förra året. Styrelsen har genomfört rekryteringen i samarbete med Skill, ett Linköpingsbaserat rekryteringsföretag. Frida Andersson tillträder tjänsten den 19 mars.