Öppet brev: Lämna inte våra fotbollsspelande tjejer i sticket

Damallsvenska klubbarna KIF Örebro, Eskilstuna United och Linköpings FC har idag skickat ett öppet brev till Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet, med kopia till idrottsminister Amanda Lind. Förhoppningen är att bidra till det viktiga beslut som ligger framför fötterna på RF och SvFF just nu.

Under fredagseftermiddagen skickades det öppna brevet till RF och SvFF, med kopia till idrottsministern. Linköpings FCs ordförande Paul Lindvall berättar varför:

– Linköpings FC ska alltid vara en pådrivande kraft för jämställdhet. Tjejer har alltför ofta sämre förutsättningar än killar när det gäller idrott. Det gäller tyvärr också i hög grad fotboll. När det statliga krisstödet fördelades så lämnades tjejerna till stor del i sticket. Det blev en extremt ojämställd fördelning av de resurser som utbetalades. Nu förbereds kriterierna inför en ny omgång av krisstöd till idrotten. Välkommet såklart, men den här gången måste krisstödet få en annan profil. Lämna inte tjejerna i sticket. Det behövs jämställdhet i handling och inte bara i ord. Vi riktar därför ett öppet brev till beslutsfattare i RF och SvFF.

Här följer brevet i sin helhet:

Öppet brev: Lämna inte våra fotbollsspelande tjejer i sticket

Till: Beslutsfattare inom Svenska Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet

Kopia: Amanda Lind, idrottsminister

 

Hej,

Fotbollsåret 2020 kommer gå till historien som ett av de märkligaste i modern tid. Ingen hade kunnat ana att hela samhället skulle skaka och att den svenska idrottsrörelsen skulle gå på knäna. Inte heller hade vi kunnat tro att våra elitfotbollsspelande tjejer skulle lämnas i sticket, i en av de mest utmanande tiderna i den svenska idrottens historia.

Ni minns: lagom till midsommarfirandet kom beskedet om fördelningen av Regeringens första krisstöd till elitidrotten, och tolkningen var solklar: tjejerna blev kvar på sidlinjen. Fördelningen blev cirka 96/4 till killarnas fördel. Som ni förstår var detta en stor besvikelse. Inte bara hos oss som jobbar med svensk elitdamfotboll, utan kanske framförallt hos våra utövande tjejer. De som gång efter annan får stå och se på när deras behov och intressen åsidosätts. Ibland av gammal hävd, ibland på grund av okunskap och ibland på oförmåga att agera. Kombinationen av okunskap och oförmåga att agera verkar vara fallet i försommarens krisstöd. Ingen som tar tjejers elitidrottande på allvar kan vara nöjd med utfallet.

Samtidigt är det nu vi alla ställs på prov – och möjligheterna att visa färg är som störst.

Idrottsminister Amanda Lind har i efterhand varit självkritisk till att hon och Regeringen inte varit tydligare mot er på Riksidrottsförbundet kring jämställdhetsperspektivet på krisstödet. Något ministern kommenterade till Sportbladet den 24 juni. Och i samband med att det stod klart att idrotten nu får en extra krismiljard visade Amanda Lind prov på lyhördhet, då hon i ett inlägg på sin Facebook-sida (2020-09-05) skrev:

[…] Krisstödet ska rädda verksamhet från att gå under, inte förstärka befintliga orättvisor mellan dam- och herridrotten […]

I våra öron lovar detta gott inför den nya fördelningen och vi vill ge en stor eloge till idrottsministern för det engagemang hon visat genom samtal med – och besök hos – oss i elitdamfotbollsklubbarna under sommarmånaderna.

Samtidigt: det är ni på Riksidrottsförbundet som fortsatt fått förtroendet av Regeringen att ansvara för denna nya fördelning. Och det är ni på Svenska Fotbollförbundet som sedan ska ta ansvar för situationen inom svensk fotboll och fördelningen till elitklubbarna.

Vi känner, med försommarens resultat i färskt minne, ett behov att ge er några medskick:

  • Glöm inte bort de idrottande tjejerna den här gången, de lider också av pandemins effekter
  • Det här är offentliga skattemedel – stödet måste delas ut med ett jämställdhetsperspektiv
  • Ta hänsyn till att dam- och herrfotbollsklubbars förutsättningar ser helt olika ut och att stora skillnader råder, som exempelvis att damklubbarna inte sitter på några stora pengareserver – snarare tvärt om. Låt inte skattemedel spä på de skillnaderna!
  • Damfotbollsklubbarna fick aldrig en ärlig chans i omgång ett att söka stöd för de budgetposter där vi tappat som mest, där exempelvis sponsring – som ej gick att söka för i omgång ett – står för 43 procent av intäkterna i OBOS Damallsvenskan. Ge oss den chansen denna gången!

Fotbollsåret 2020 kommer gå till historien som ett av de märkligaste i modern tid. Ni är med och skriver historien. Vi allesammans kan tillsammans visa att vi brydde oss. Lämna inte våra fotbollsspelande tjejer i sticket – den här gången får fördelningen inte bli 96/4 igen!

 

Med vänliga hälsningar från tre damallsvenska elitklubbar

 

Paul Lindvall, ordförande i Linköpings FC, tel: 0702 11 44 82

Lina Bertilsson, ordförande i Eskilstuna United DFF, tel: 0705 84 59 62

Fredrik Stengarn, ordförande i KIF Örebro DFF, tel: 0735 23 23 32