Linköpings FC – FC Rosengård 2-2

Toppmötet mellan fjärdeplacerade LFC och serieledarna FCR slutade med delad poäng 2-2. (1-0)

Matchplanen för båda lagen syntes tydligt redan från start. FCR ville som vanligt ha mycket boll och LFC skulle lägga pressen högt på rätt ställe och sen ställa om snabbt till försvarsspel och göra sig kompakta. Detta funkade alldeles utmärkt i första halvlek och trots att FCR gjorde allt för att få in bollen så lyckades man inte få hål på ett taktiskt och kompakt spelande LFC. Ska dock sägas att FCR hade en boll i nät i första halvlek men som rättmätigt dömdes bort för offside efter att Sanne Troelsgaard styrt bollen till en offsidestående Jessica Samuelsson som gjorde det bortdömda målet, i mitten av första halvlek. Förutom den chansen var FCR ganska så uddlösa och de närmsta de kom till ett mål var ett par skott utanför straffområdet som Cajsa Andersson i LFC-målet plockade ner som plockgodis.

LFC var på intet sätt ofarliga utan Uchenna Kanu hade ett par bra lägen att nicka in bollen i mål. Framför allt i 43′ när Elin Landström efter fint kombinationsspel med Alva Selerud kommer fint på sin vänsterkant och slår ett perfekt inlägg till Kanu, som nickar bollen precis som man ska göra stenhårt i backen men tyvärr var inte studsen med henne denna gången och bollen gick strax utanför.  Precis innan halvtidspaus jobbar Emma Lennartsson till sig en hörna från höger. Alva Selerud slår den perfekt med sin vänsterfot och högst på hörnan kommer FCRs Nathalie Björn som nickar via Nilla Fischers hår bollen i mål och Nilla gör första målet i matchen till 1-0. Direkt efter målet blåser domaren Sara Persson för halvtidsvila.

Sett till klara målchanser så var en 1-0 ledning inte alls orättvist i halvtid.

I andra halvlek gör Alva Selerud sitt första allsvenska mål i 52′ efter en fin djupledspassning av Kanu. Alva får bollen perfekt på fötterna och iskallt lägger hon snyggt in bollen vid sidan om landslagsmålvakten Zecira Musovic.  2-0 redan i den 52′ och vi börjar känna lukten av 3 poäng. Resten av halvleken handlar dock om att försvara sig mot ett vilt jagande FCR. Direkt efter 2-0 målet visar tränare Jonas Eidevall vilken bänk FCR har. In kommer inga mindre än Anna Anvegård, förra årets skyttedrottning och den som leder årets skytteliga, Sofie Svava och Fiona Brown. Vi fortsätter att försvara oss kompakt men i 60′ kommer det som inte får hända när man leder mot ett lag som FCR med 2-0 och det är att våra försvarsspelare är alldeles för högt upp i planen. På några sekunder tar FCR bollen på egen planhalva och skickar upp den på Anna Anvegård som direkt lägger en perfekt passning till Mimmi Larsson. Mimmi är alldeles ensam på vår planhalva och forcerar mot mål. Ut kommer Cajsa i LFC-målet som läst spelet bra och avstyr farligheten men Fiona Brown som varit påpasslig och följt med Mimmi upp fångar upp bollen och kan prickskjuta in den i öppet mål. 2-1 på tavlan och ett baklängesmål som får sättas på onödighetskontot.

FCR fortsätter och trummar på och i den 82′ gör Anna Anvegård ett klassmål där hon sätter bollen otagbart för Cajsa i närheten av krysset.

Domaren lägger till 6 minuter men inga mer mål görs och matchen slutar 2-2.

Summa summarum en mycket bra taktiskt genomförd match av oss och det är aldrig kul att tappa en 2-0 ledning men som matchen utkristalliserades sig så känns det ändå helt godkänt med en poäng. Matchen innehöll mycket. Taktisk hjärnkamp mellan tränarna och stor kämpaglöd ute på planen. Hela laget ska ha beröm idag, en av årets bästa prestationer. Ett extra plus till Petra Johansson som aldrig viker ner sig utan alltid ger järnet och är en riktig lagspelare.

Idag gjorde vår trotjänare #10 Emma Lennartsson sin 150:e match i LFC-tröjan i OBOS Damallsvenskan inklusive Damallsvenskan (tidigare namn på serien) och uppvaktades välförtjänt av Lejonflocken.

Johanna Alm blev innan matchen utsedd till årets ” uppstickare ” av Svensk Fastighetsförmedling i Linköping och hon blir den 13:e stipendiaten.

På söndag går jakten på Champions Leagueplatsen vidare när vi möter formstarka Eskilstuna United DFF på Tunavallen i  Eskilstuna.

 

Matchfakta

OBOS Damallsvenskan
3 oktober 13:30
Linköping Arena, Linköping
2-2
Inga matchhändelser.