Lär känna vår nya chefstränare Andrée

En Malmöpåg som helst lyssnar på 80-talsmusik, tränar själv och har nyodlat intresse för kombinationen mat och vin. Ja, Andrée har andra intressen än fotboll, men det är tydligt att det är just fotbollen som har varit central under hela hans liv och också den som har format hans personlighet, ledarskap och karriär. Det var också tack vare fotbollen som Andrée flyttade till Umeå och hittade sin livs kärlek som han än idag är lyckligt gift med och har två barn tillsammans med. Men låt oss nu fokusera på fotbollstränaren Andrée – vem är han?

Vid skrivandets stund är det Andrées andra dag som chefstränare för LFC. Ja, han smygstartade med samtal och ett träningspass innan julledigheten. Vi passade på att träffa honom och prata över en bit mat.

Det som är framträdande i samtalet med Andrée är hans breda erfarenhet och hur han har reflekterat över och utvecklat sitt ledarskap genom åren. För snart 30 år sedan, 1993, flyttade han upp till Umeå för att spela fotboll. Tanken var bara att han skulle stanna där i ett halvår, men han träffade sin fru och allt ändrades. Än idag är det Umeå han kallar för hemma, men har samtidigt hunnit samla på sig erfarenheter från hela världen.

 

”För mig är det viktigt att vi gör saker tillsammans” 

 

Andrée har bott på flera olika platser genom åren, alltifrån Stockholm och Helsingfors till Kanada, och har arbetat som tränare i många olika miljöer.

”Jag har lärt känna folk lite överallt, vistats i olika miljöer och besökt eller bott på flera platser i världen. Det har gjort att jag har samlat på mig erfarenheter och insikter som också gör att jag har blivit en bättre tränare och ledare. Jag försöker anpassa mitt ledarskap efter gruppen, och för mig är det viktigt att vi gör saker tillsammans och strävar mot samma mål”, säger Andrée.

Här flikar Paul in: ”Det är en av anledningarna till att vi valde att ta in Andrée som chefstränare. Med de höga mål som klubben har för A-laget i kombination med utvecklingen av ungdomsakademin är det viktigt att vi jobbar tillsammans och har samma bild av vart vi är på väg. Andrée har erfarenhet av att bygga upp ungdomsverksamheter och vet hur man långsiktigt bygger en förening där alla är med på tåget”.

Andrée fortsätter: ”I Finland arbetade vi fram en spelarutvecklingsplan för olika åldrar. I Umeå FC gjorde vi en liknande resa som här, då vi byggde en röd tråd genom hela föreningen. Gemensamma beröringspunkter och att vi bygger tillsammans är det centrala. I LFC finns mycket av grunden på plats med spelare, organisation, en fin arena, trogna supportrar med bland annat volontärer och Lejonflocken. Nu är det dags att bygga vidare med ungdomsverksamheten – något som är viktigt för unga fotbollsspelare i Linköping”.

Med erfarenhet kommer en hel del insikter. Andrée var tränare för Umeå IK mellan åren 2005-2008 och ledde dem till ett silver och fyra raka SM-guld. Vi frågade Andrée om han har blivit en bättre tränare sedan guldåren i Umeå.

”Ja, det vågar jag påstå. Som ledare kan jag vara väldigt tydlig med vad jag vill, men det gäller att vara lyhörd och öppen för vad andra tycker och tänker, annars kan det bli en nackdel. Jag har lärt mig vikten av att ta ett steg tillbaka och lyssna först innan jag presenterar mina idéer. Det har visat sig vara extra viktigt i länder och kulturer som är mer hierarkiska där alla gör som ledaren säger. Vi behöver alla utmanas i våra idéer och tankar”, säger Andrée.

Andrée om sina erfarenheter:

”När man börjar som tränare är man rätt klar över hur man vill spela fotboll, men ju mer erfarenhet man samlar på sig, ju mer inser man hur lite man kan och hur mycket mer det finns att lära. Jag har nu landat i att jag är trygg i vad jag kan men även vad jag behöver för medarbetare för att komplettera mig”.

 

”För mig är det viktigt att först bygga förtroende hos spelarna, för att sedan kunna påverka deras prestation på planen.”

 

Andrée har senast varit assisterande förbundskapten i Kanadas A-landslag för damer. Vilka är de största skillnaderna mellan att träna landslag och klubblag?

”I ett landslag har man inte möjlighet att påverka spelarnas utveckling lika mycket som i ett klubblag. För mig är det viktigt att först bygga förtroende hos spelarna, för att sedan kunna påverka deras prestation på planen. Den relationen med spelaren är svårare att hinna med i ett landslag”, säger Andrée.

Andrée ser fram emot att komma tillbaka till Sverige och bli tränare i OBOS Damallsvenskan igen.

”Jag ser fram emot att få träna ett klubblag igen. Det har hänt mycket sedan jag var tränare i Damallsvenskan senast. Förutsättningarna är helt annorlunda idag då många kan leva på fotbollen. När jag var tränare i slutet av 2008 var det max tre klubbar som hade den möjligheten. Spelarna är bättre utbildade och det har kommit in mer pengar till damfotbollen”. Samtidigt vill han poängtera, ”Även om förutsättningarna är bättre är det fortfarande många saker som inte är bra, och det är långt ifrån jämställt.”

 

”Min familj satt på läktaren i Kanada-kläder och sjöng samtidigt svenska nationalsången.”

 

När vi frågade Andrée om det bästa fotbollsminnet hade han svårt att välja ett.

”Mitt första år som ledare vann vi Champions League med Umeå IK, men det var så tidigt i karriären och jag förstod det inte riktigt då”. Han fortsätter, ”Att ta sig till EM med Finland var stort. Det var första gången de tog sig dit genom kvalspel och inte som värdnation. Men såklart också att jobba med Kanada och vara med i ett VM. Dock åkte vi ju ut mot Sverige”,säger han och skrattar till.

Frida blir nyfiken, hur kändes det att möta Sverige?

”Det är såklart lite tudelat. Men i min roll som assisterande förbundskapten var det utan tvekan Kanada som gällde på planen”. Han fortsätter med en anekdot, ”Men en kul grej som hände var att min familj satt på läktaren i Kanada-kläder och sjöng samtidigt svenska nationalsången, vilket bland annat uppmärksammades på FIFAs hemsida.”

 

”Det som har gett mig mest de här dagarna är att träffa alla spelare och ledare, det betyder jättemycket”

 

Vi passade på att fråga hur de första dagarna i staden och med laget har varit.

”Linköping verkar vara en mysig stad, det är charmigt med en fin stadskärna. Men det som har gett mig mest de här dagarna är att träffa alla spelare och ledare, det betyder jättemycket. För att kunna utveckla verksamheten måste jag ta reda på var vi  befinner oss idag. Jag har också hunnit träffa många andra runt laget och ser att mycket redan finns på plats i organisationen. Vi har förutsättningar som jag tror få lag i OBOS Damallsvenskan har.”

Hur ser du på framtiden och målsättningar för LFC?

”Både jag, spelarna och föreningen vill vinna guld och spela Champions League, men såklart tänker andra föreningar likadant och konkurrensen är tuff. Det är viktigt att det inte blir kortsiktigt, utan att vi vinner över tid. Det är bättre att det tar något år extra om resultatet är en hållbar förening”.

Paul fortsätter, ”Andrée är en mycket viktig person i vår fortsatta utveckling. Kul att han är på plats och att vi tillsammans kan jobba med utvecklingsfrågor för såväl A-lag som akademin och fadderverksamheten. Jag längtar redan till första avsparken”.

Avslutningsvis, vad är det första du gör när du kommer hit i januari?

”Det blir viktigt att vi diskuterar målsättningar och värdegrund, vad vill vi göra idag och framåt. Det viktigaste är att vi får en gemensam och tydlig målsättning. Det kommer påverka mycket. Sedan kommer vi såklart träna hårt och sätta spelidén. Jag har en tanke om hur vi ska spela, men det är viktigt att spelarna är med i den processen”, avslutar Andrée.

 

Fakta om Andrée:
Namn:Andrée Jeglertz
Tjänst:Chefstränare i Linköpings FC
Ålder:48 år
Familj:Frun Ulrika och barnen Adam 19 år och Cornelia 22 år.
Intressen:Familjen, egen träning, serier, mat och dryck i allmänhet.
Tränarmeriter:2004-2008 ledde han Umeå IK till ett silver och fyra raka SM-guld. Umeå IK är det enda svenska laget som har tagit hem Champions Leaguetiteln, även detta under Jeglertz tid. Han har under flera år varit förbundskapten för det finska damlandslaget och tog Finland till EM 2013. På herrsidan har han varit tränare för Djurgårdens IF samt Umeå FC. Senast kommer han från att ha varit assisterande förbundskapten för Kanadas damlandslag.