Lär känna Malin Levenstad

När vi ringer upp Malin Levenstad har hon precis spelat sin sista match med FC Rosengård. En övertygande vinst med hela 10-0 mot georgiska Lanchkhuti i Champions League. Samtalet speglar en glad och förväntansfull Malin som efter ett bra avslut i Rosengård nu är taggad på nya utmaningar i Linköping. Från och med säsongen 2021 kommer Malin vara assisterande tränare och fystränare i LFC och vi pratade om den nya rollen och vad som fått henne att välja Linköping kommande år.

 

”Jag älskar att nå mål och framförallt att vinna”

 

Att Malin älskar fotboll, men också idrott generellt, är tydligt. Det första hon lyfter som svar på vem tränaren Malin är, är hennes målmedvetenhet och vinnarskalle – både på och utanför fotbollsplan.

”Jag älskar att nå mål och framförallt att vinna. Det gäller inte bara i matchsituationer, utan även i en stafett på träningen eller i löpspåret. Där tävlar jag alltid mot de andra löparna.”

På senare tid har även vägen till vinsten, med strategier och processer, fått allt större betydelse.

”Med åren har jag blivit mer och mer utav en processmänniska. Nu uppskattar jag verkligen vägen fram till vinsten och ser värdet i att ta fram en plan och sätta mål tillsammans med föreningen. I LFC är det tydligt att man vill vinna. Vägen dit och ledarskapet blir otroligt viktigt för att vi ska lyckas. Jag är riktigt taggad på den här utmaningen och allt spännande vi har framför oss.”

 

”Då njöt jag av fotbollen på ett sätt som var längesen jag gjorde”

 

2006 startade Malin sin damallsvenska karriär i Ldb FC Malmö (numera FC Rosengård). Under hennes tid i Rosengård har de vunnit OBOS Damallsvenskan flera gånger och hon har spelat i både ungdoms- och A-landslaget. Efter en kort vända i AIK och ett avbrott från fotbollen gjorde hon en stark comeback och kommer senast från att ha varit spelande assisterande tränare och fysansvarig. Många år av händelser, så vi bad henne lyfta några grejer som känns lite extra i magen och hjärtat.

”Första SM-guldet 2010 var såklart väldigt speciellt. Vi hade kommit tvåa många gånger dessförinnan och att då ta klivet upp och vinna var häftigt. Sedan är det givetvis en stor upplevelse och ära att få bära landslagströjan”. Hon fortsätter; ”Jag måste också lyfta förra årets säsong. Jag hade varit borta 4,5 år, kom tillbaka och fick en fantastisk säsong som ledde till SM-guld. Efter min hälseneskada tog jag inget för givet, var det ens möjligt att komma tillbaka? Då njöt jag av fotbollen på ett sätt som var längesen jag gjorde. Det var ett magiskt år som knöt ihop säcken på ett bra sätt.”

Ett bra år i Rosengård alltså. Varför byta?

”Nu är det dags att testa någonting nytt och byta miljö. Jag kan Rosengård och känner alla. Jag behöver få vara ny.” Hon fortsätter; ”Efter mitt första samtal med Andrée kände jag att det här kan bli riktigt bra. Klubben har lagt fram hur man vill jobba och det finns en tanke och strategi bakom som ska genomsyra hela föreningen. Jag har också känt mig väldigt välkommen av alla jag haft kontakt med.”

 

”Spelare som flyttas upp från akademi till A-lag ska vara färdiga fysiskt”

 

Malin kommer som nämnt också vara fystränare i Linköpings FC. Vi ställde frågan kring hennes ambitioner med fysträningen.

”Förhoppningen är att spelare som flyttas upp från akademi till A-lag ska vara färdiga fysiskt. Fysen ska inte vara ett hinder. Men det absolut primära är att hålla spelarna skadefria.”

Vi pratar mer om framtiden och hon är övertygad om att LFC är rätt steg att ta i hennes tränarkarriär.

”Nu ser jag fram emot att få assistera Andrée och lära mig av honom. Jag tror att vi, tillsammans med resten av ledarstaben och föreningen, kommer bli ett riktigt stabilt och bra team.” Hon fortsätter, ”Framåt skulle jag vilja ta en huvudtränarroll. Jag har också en dröm och ambition om att det ska vara i ett bra herrlag. Inte på grund av själva fotbollen, utan för att jag vill att det ska vara en självklarhet att det ska finnas damtränare på herrsidan – precis som det finns herrtränare på damsidan.”

 

”Det finns ett stort värde i att kunna ta upp spelare från den egna miljön, som har hjärta för klubben”

 

Nu väntar lite ledighet, vad är det första som händer i januari?

”För mig är det viktigt att skapa relationer och förtroende. Jag gillar att sätta både en hög kravbild och mål därefter. Jag kommer också sätta mig in i det fysiska och lära känna spelarna och deras fysik.”

Malin avslutar med att lyfta satsningen med LFC Akademi som en spännande och viktig del inför kommande säsong.

”Det finns ett stort värde i att kunna ta upp spelare från den egna miljön, som har hjärta för klubben. De blir viktiga kulturbärare. Det skapas genom tydliga målbilder som står sig över tid. I LFC finns rätt tänk och plan för det.”

 

Fakta om Malin
Namn:Malin Levenstad
Ålder:32 år
Tjänst:Assisterande tränare och fystränare i LFC
Intressen:Fotboll, idrott generellt, matlagning och bakning.
Tränarmeriter:2016 blev Malin fysansvarig i FC Rosengård efter ett uppehåll från fotbollen. Året därpå blev hon assisterande tränare med fysansvar. 2018-2020 har hon varit spelande assisterande tränare och fysansvarig i FC Rosengård.