Lär känna akademiansvarige Fredrik Falkevall

Kvalitet, entusiasm, spelglädje och full fart. Så beskriver akademiansvarige och tränare Fredrik Falkevall damjunior- och flickfotbollen. Det går verkligen inte ta miste på Fredriks egen entusiasm och engagemang för LFC Akademi. Vi satte oss ner med Fredrik för att summera året som gått, prata om kommande säsong och lyfta det som driver Fredrik i arbetet med ungdomsakademin.

 

”Det händer någonting när man sätter ihop ett lag där alla har samma inställning, mentalitet och vilja att satsa och bli bättre”

 

Säsongen 2020 startade Linköpings FC, tillsammans med BK Kenty, ett F17-lag som blev starten på den nya satsningen för LFC Akademi. F17-laget har presterat oerhört bra under året. De tog hem seriesegern, gick vidare till SM-slutspel och tog sig ända till semifinal. Vi frågade Fredrik om det är något som han vill lyfta lite extra från säsongen?

Nej, egentligen inte. Hela året har varit väldigt bra. Det har både varit roligt och spännande med många sportsliga framgångar. Men vissa höjdpunkter minns man såklart lite extra, som straffavgörandet mot Djurgården i åttondelsfinalen – otroligt spännande.”

Men vad är det som har gjort att det har gått så bra? Här trycker Fredrik på den utvecklande miljön och drivet som finns hos spelarna.

”Tjejerna som har varit här under året har utvecklats hela tiden. Det händer någonting när man sätter ihop ett lag där alla har samma inställning, mentalitet och vilja att satsa och bli bättre. Det är en hög ambitionsnivå och alla satsar fullt ut – varenda match och träning.”

 

”Jag ville förändra och skapa bättre förutsättningar för tjejer.”

 

Fredrik har över 30 års erfarenhet av att vara tränare, bland annat på herrsidan. Innan dess, men också parallellt under flera år, spelade han själv fotboll. Redan som 15-åring började han träna sitt första knattelag i Linköpings FF, det som idag är Linköping City. För cirka fem år sedan gick han över till flicksidan istället.

”Jag började träna min dotters lag, vilket blev en riktig ögonöppnare. Det är en enorm skillnad på förutsättningar om man jämför med pojksidan. Det är också stor skillnad på självförtroendet mellan unga tjejer och killar, där tjejer ofta underskattar sin förmåga. Det triggade mig – jag ville förändra och skapa bättre förutsättningar för tjejer. Det är också en stor anledning till att jag vill jobba med akademin.”

Det är tydligt att Fredrik har ett brinnande intresse för dam- och flickfotboll. Vi ställde frågan om vad det är mer som triggar honom i arbetet med akademin.

”Jag tror att man kan jämföra det lite med läraryrket. Det är kul att se utvecklingen av varje individ, både på och utanför fotbollsplan. Jag bidrar till att personerna växer och blir ännu bättre. Är man duktig i idrott är man också ofta duktig i skolan, med höga målsättningar och ambitioner.”

Han fortsätter: ”Sedan har det inte riktigt funnits någon bra juniorverksamhet för elitsatsande tjejer i Östergötland tidigare. Med LFC Akademi vill vi skapa en möjlighet för regionala tjejer att bli framgångsrika fotbollsspelare. Vi skapar en attraktiv miljö att vara i som ung fotbollsspelare, vilket även ökar intresset och lockar hit fotbollsspelare utifrån. På så sätt kan vi få fram egna elitspelare och den lokala förankringen bidrar också till ökat intresse för flick- och damfotboll generellt bland östgötarna.”

 

Det finns ett helhetstänk genom hela föreningen där akademi och A-lag hänger ihop”

 

Till nästa säsong startas även ett F19-lag. Hur går tankarna inför kommande år?

”Laget vi har i år kommer delas upp på F19 och F17. Vi har också rekryterat flera duktiga spelare som känns väldigt lovande. Vi har två riktigt bra lag.”

Fredrik har också haft flera bra samtal med tillträdande chefstränare i A-laget, Andrée Jeglertz, och lyfter vikten av samarbete och helhet i föreningen.

”Det finns ett helhetstänk genom hela föreningen där akademi och A-lag hänger ihop. Vi kommer exempelvis samarbeta när det kommer till fys- och målvaktsträningar för att få en röd tråd rakt igenom. Det är viktigt för att den här satsningen ska bli långsiktig och hållbar.”

2020 var ett ganska speciellt år utan publik som hejar på. I år hoppas klubben såklart kunna välkomna supportrar till arenan igen. Men oavsett om man tittar live eller följer matcherna på annat sätt, varför är just ungdomsfotboll så kul att kolla på?

”Det är full fart framåt. Det går fort och de kör på. Spelarna är målsugna, spelet håller väldigt hög kvalitet, de är entusiastiska och spelglädjen lyser igenom.”

Vad vill du mer skicka med?
”Det här är riktigt, riktigt roligt. Jag brinner verkligen för det här.”

 

 

Kort om Fredrik: 

Namn: Fredrik Falkevall
Tjänst: Ansvarig och tränare i LFC Akademi. Jobbar även som projektledare på Lärandegruppen.
Ålder: 53 år
Familj: Bor i Sturefors med sina två barn, Sarah och Victor och hunden Diezel.
Intressen: Fotboll och trummor.
Tränar-meriter: Började redan som 15-åring att träna ett knattelag i Linköpings FF. Spelade först i Saab och sedan LFF parallellt med tränarrollen. I 20-årsåldern fick Fredrik en ryggskada. När den ett par år senare var läkt valde han ändå att fortsätta som enbart tränare, vilket han nu har varit i över 30 år. Fredrik har tidigare varit tränare på herrsidan (div. 1-3) och gick över till flicksidan för cirka fem år sedan. Då tränade han BK Kenty och sedan 2020 är han akademiansvarig och tränare i LFC Akademi, ett samarbete mellan BK Kenty och LFC.