Lär känna ”kiosken-Petra”

LFC ”möter” (ringer upp) personen som troligtvis alla hängivna LFC-supportrar känner igen och har köpt en t-shirt, bulle eller korv av – Petra Hammarstedt. Petra, hennes man Peter och dottern Maja ställer upp för klubben i regn och solsken, i med- och motgång, och har gjort sedan 2007. Vad är det som driver dem att lägga så många timmar av sin fritid på att stötta LFC? Det har vi tagit reda på.

 

Petra, hur började allt egentligen?

Vi började sponsra LFC redan 2007 när våra två äldsta barn började spela fotboll. På den tiden hade vi döttrarna i Kenty och jag satt i Kentys styrelse. Då fick vi också i uppdrag att bemanna kiosken på den gamla arenan. När den nya arenan stod klar 2013 följde vi med och jag var väldigt engagerad i EM när det spelades här. En otroligt häftig upplevelse såklart. När Pelle slutade, han som tidigare skötte kioskerna åt LFC, såg jag stora utvecklingsmöjligheter. Jag ville göra kiosken till en del av hela fotbollsupplevelsen. Sedan dess har jag och Maja, min yngsta dotter, hängt där hela tiden. De åren det var Champions League-matcher la familjen ner ett par tusen timmar på arenan. Det var fantastiskt kul.

 

”Det är få förunnat att få vara så nära sina idoler”

 

När man rör sig på arenan går det inte ta miste på Petras engagemang, något som uppskattas av många. Att engagera sig så helhjärtat gör att hon har byggt upp en relation och ett stort nätverk, inte bara till supportrar som rör sig på läktaren, utan också till spelarna.

 

Det här året har ju varit speciellt, men vanligtvis träffar vi både spelare och tränare kontinuerligt. Vi lär känna dem och har till och med bjudit hem dem till oss. Maja är själv målvakt i Hjulsbro och för henne är det jättestort att få möta sina stora förebilder – det är få förunnat att få vara så nära sina idoler.

 

Vad är speciellt med att vara en del av LFC?

När FadderAkademin drog igång såg jag hur mkt det betydde för mina döttrar och deras lagkamrater. De var så glada och spända både inför och efter. Att hitta förebilder är jätteviktigt och om spelarna kan ge så mycket till mina barn och oss, då vill man ge lite tillbaka. Sedan är det väldigt kul att hänga på arenan och träffa publiken, uppleva stämningen på läktaren, möta spelarna innan och efter.

 

 

”Jag får enbart positiva kommentarer från våra kunder”

 

Att stötta och vara en del av damfotbollen är både kul och ses som positivt även för andra runtomkring.

 

Det är stor skillnad på stämningen på plats om man jämför med att gå på herrmatcher. Damfotbollen är mer varm och familjär. Det märks också att damfotbollen är mer positivt laddad generellt. Som exempel är vårt företag Qlean stolta sponsorer till LFC och jag får enbart positiva kommentarer från våra kunder för det. Inom herrfotbollen finns en rivalitet som visar sig på ett helt annat sätt.

 

Förutom relationen med spelare, ledare och resten av föreningen bidrar nätverk som LFC Appointment till att bredda kontaktnätet med näringslivet.

 

Jag och min man driver Qlean Scandinavia, ett miljöteknikbolag som bland annat arbetar med kemikaliefri rengöring av fastigheter. Ett väldigt nischat bolag, men trots det har jag hittat många bra kontakter via LFC Appointment. Det är ett bra nätverk som jag verkligen har saknat i år.

 

”Det var magiskt att få vara med och ge bubbel i omklädningsrummet efteråt”

 

Vad är ditt bästa fotbollsminne genom åren?

EM var svårslaget. Det var en häftig upplevelse med en helt full arena. Givetvis också att få uppleva SM-guld. Vi var faktiskt med på bortaplan när LFC tog hem guldet 2017. Det var magiskt att få vara med och ge bubbel i omklädningsrummet efteråt. Det betydde otroligt mycket för oss.

 

Många bra och härliga fotbollsminnen. 2020 har ju dock varit ett väldigt speciellt år och kiosken har inte varit särskilt välbesökt. Hur har året varit för dig?

 

Några matcher har det varit en liten publikskara på, så lite kiosk har det blivit. Men jag har hjälpt till med lite annat också, som säkerhetsfrågor. Det har varit tufft att hitta funktionärer i år, många är äldre och tillhör riskgrupperna. Det har varit en helt annan stämning utan publik, det går inte jämföra.  

 

”Jag tror att de kommer vara starkt konkurrenskraftiga i år”

 

Får vi se dig i kiosken i år?

Ja, förutsatt att det får komma publik. Nu är det ju lite lugnare under vintern även vanligtvis. Under träningsmatcherna har vi tidigare haft lite servering, men nu blir det mer fokus på inköp och lite annat. Jag tycker det är viktigt med bra kiosker, det blir en samlingspunkt för alla på arenan.

Vad ser du fram emot kommande säsong?

Det ska bli jättespännande att se vad de nya tränarna gör. Det är ett ganska ungt lag, men jag tror att de kommer vara starkt konkurrenskraftiga i år. Jag hoppas framförallt att glädjen finns på plan, det mentala är avgörande. Jag ser fram emot säsongen!

 

Vi tackar Petra för intervjun, men också för all den tid, energi och de resurser som hon och familjen lägger på LFC. Ni och alla andra funktionärer och volontärer är ovärderliga!

 

Kort om Petra:

Familj:Petra och Peter Hammarstedt och tre döttrar. Maja, 11 år, är dottern ni har sett mest av på arenan genom åren.
Intressen:Tittar på sport generellt – det är i idrotten den riktiga spänningen finns. Just nu går en stor del av tiden åt till Vinterstudion. När det kommer till fotboll är det mest de svenska ligorna som intresserar och hinns med att följa. LFC inom damfotbollen såklart. I herrallsvenskan är det AIK som gäller. Petra följer också gamla LFC:are och hur det går för dem, även ute i Europa.
Jobb:Petra är VD på Qlean Scandinavia och driver bolaget tillsammans med hennes man Peter som är sälj- och kundsvarig.