Erfaren idrottspsykolog ska hjälpa LFC att bli ännu bättre

Att vara elitfotbollsspelare idag ställer väldigt höga krav, både på och utanför plan. Hur kan tränare kommunicera med sina spelare, stötta dem och skapa en trygg och stabil miljö? Idrottspsykologen Andreas Claeson har jobbat med hundratals idrottare under åren. I vår kommer han hjälpa både tränare och spelare i Linköpings FC.

”Att vara elitfotbollsspelare idag ställer väldigt höga krav. De ska prestera på varje träning, match och samling. De ska äta, sova och leva som fotbollsspelare 24h om dygnet. De får direkt feedback från medier, agenter, kompisar, tränare med flera och måste leva upp till både sina egna och andras förväntningar. För att klara detta behöver deras dagliga miljö med lagkamrater och ledare vara trygg och stabil.”

Det säger Andrée Jeglertz, chefstränare i Linköpings FC, som har lång erfarenhet av tränarrollen och de utmaningar och höga krav som kommer med den. För att Andrée och assisterande tränare Malin Levenstad ska få ännu bättre förutsättningar att leda laget och spelarna till att utvecklas, prestera och nå uppsatta mål kommer LFC i vår ta hjälp av idrottspsykologen Andreas Claeson.

Vad ser du, Andrée, att Andreas kommer kunna bidra med?

”Jag och Malin träffar spelarna varje dag och påverkar dem med vårt agerande och vår feedback. Huvudsyftet med att ta hjälp av Andreas är att säkerställa att det vi tränare gör hjälper spelarna att göra varandra bättre och att vi tillsammans driver lagets och den individuella spelarens utveckling. Vi vill skapa en trygg miljö för spelarna, kommunicera med dem på rätt sätt och hjälpa dem att prestera, både för sig själva och laget.

Andrée fortsätter, ”Han kommer även hjälpa laget att följa och utveckla de värderingar och beteenden som vi i LFC gemensamt har arbetat fram, och finnas tillgänglig för de spelare som under vissa perioder har behov av extra stöttning”.  

 

”Att vara elitidrottare är som att öppna dörren till alla stressmoment på en och samma gång”

 

Andreas Claeson är idrottspsykolog/idrottspsykologisk rådgivare. Han jobbar utifrån en kombination av mental träning och beteendeförändring, s.k. kognitiv beteendeträning. Med stort fokus på analys hjälper han spelare, ledare och grupper att förändra beteenden, samt stärker och förbereder hjärnan för vardagen och de utmaningar som väntar.

Andreas, varför kommer man till dig och vill ha hjälp?

Prestationsångest och stress är något av det vanligaste jag jobbar med. Elitidrottare är ständigt under press från bland annat media och fans. Att vara elitidrottare är som att öppna dörren till alla stressmoment på en och samma gång.”

Andreas berättar mer om hur han arbetar:

”Jag jobbar oftast utifrån två spår, det första är den individuella biten. Då utgår jag mycket från klassisk idrottspsykologi, det vill säga att jag hjälper personen, till exempel fotbollsspelaren, med det som hen behöver stöd i. Ofta kan det handla om prestation – att man inte är bäst när det verkligen gäller. Man kanske presterar på topp på träningen, men lyckas inte prestera hundra på matcher. Då backar vi tillbaka och analyserar vad det kan bero på. Utifrån det hjälper jag sedan personen att förändra sitt beteende. Det är konkret beteendeförändring.”

Han fortsätter, ”Det andra spåret handlar om gruppen och ledarskapet. I utbildningen kallades detta Organizational Behavior Management. Där stöttar jag ledare och tränare i deras ledarskap och är bollplank så att de kan leda spelarna och gruppen på ett bra sätt mot samma mål.” 

Vilka vanliga utmaningar finns inom ledarskapet?

”Att man har för lite tid till att bygga något. Ofta vill man göra snabba förändringar för att man tror det förväntas, men man måste våga lita på processen och det långsiktiga arbetet. Det handlar också ofta om att lära sig fokusera även när det blåser och hur man kan bli mer effektiv som ledare.

 

”Fokusera på det positiva och stärka individer, utan att gulla med folk”

 

Kan du ge exempel på hur du jobbar med att utveckla ledarskapet?

”Det kan handla om hur man ger feedback, att förstärka rätt beteenden och att aktivt lyssna. Istället för att sätta ljus på det som inte funkar kan man fokusera på det positiva och stärka individer, utan att gulla med folk”.

Han fortsätter, ”Tänk er första åren som barn, då får man majoriteten av all positiv uppmärksamhet och uppmuntran i sitt liv. Vi gör vågen av lycka när barnet kryper, ställer sig upp och tar sina första steg. Det driver barnet till att ta nästa steg, och nästa.”

Andreas berättar att han gått en tvåårig KBT-utbildning med inriktning mot elitidrott och att Sverige ligger i framkant inom området.

Mental träning är bra om det funkar, men det som tidigare saknades var analysen och att jobba med beteendet. Då startades den här utbildningen som är en mix av KBT (kognitiv beteendeterapi) och idrottspsykologi, vilket var fantastiskt. Idag är svensk idrottspsykologi väldigt vass.”

Andreas har jobbat med hundratals idrottare under åren och i åtta års tid på Riksidrottsförbundet. Men vad har han för erfarenhet av just fotboll?

”Jag har jobbat en hel del med svenska fotbollsföreningar och klubbar på olika sätt, både på dam-, herr- och ungdomssidan och är en del av Svenska Fotbollsförbundets nätverk för idrottspsykologer.”

Vilken skillnad märker du på de som du arbetar med?

Varje gång jag träffar och arbetar med någon återkopplar jag. Ibland har vi gjort små skillnader, ibland tagit stora kliv framåt. Det kan vara alltifrån att gå in i närkamp på rätt sätt till att bli av med stor prestationsångest.”  

 

LFC hälsar Andreas välkommen och ser fram emot en spännande och lärorik vår!