Foto: Per Eriksson/Filip Oskarsson

Per Eriksson – Lejonflockens ordförande, bårbärare och trogen supporter

De står där på läktaren, oavsett väder och vind. De tar ton, slår på sina trummor och viftar med blårödvita flaggor. Vår egen supporterförening Lejonflocken finns med oss i med- och motgång, på hemma- och bortaplan, och i publikfattiga Covid-tider har stödet från Lejonflocken varit ovärderligt. Vi fick en stund på telefon med Per Eriksson, ordförande i Lejonflocken, bårbärare och hängiven supporter.   

Lejonflocken startade 2015 efter att grundaren Helena Johanson ställde sig upp på ett medlemsmöte och sa ”Vi kan inte vinna SM-guld om vi inte har en hejarklack. Så låt oss starta en”. Sedan dess har Per Eriksson varit medlem och går in på sitt tredje år som ordförande. Vi ringde upp Per för att höra mer om både Lejonflockens, men också hans eget, engagemang.

Per, hur skulle du beskriva Lejonflocken?

”Lejonflocken är LFCs supporterförening. Vår främsta uppgift är att stötta LFC från läktaren, men även utanför arenan. Vi vill framhäva damfotbollen och visa alla runt oss hur kul, proffsig och intressant damfotbollen är, i synnerhet LFC”.

Vad kännetecknar en medlem i Lejonflocken?

”En flocken-medlem älskar såklart LFC. De flesta brinner också för damidrott generellt och vill förändra synen på damidrotten. Det är alldeles för stora skillnader idag mellan dam- och herr i allt från mediautrymme till pengar och resurser.”

 

”Tekniken och spelet har utvecklats otroligt mycket de senaste åren – det är sportsligt och vackert”

 

Varför ska man titta på damfotboll? 

”För att de spelar fotboll. Det är inga filmningar och annat som stör spelet. Tekniken och spelet har utvecklats otroligt mycket de senaste åren – det är sportsligt och vackert.”

Lejonflocken startade 2015, men Per har varit trogen supporter längre än så.

”Redan 2009 väcktes mitt intresse för LFC då jag var på Folkungavallen när LFC mötte Umeå. Men intresset tog fart ordentligt under EM 2013 då jag började följa laget kontinuerligt. Sedan dess har jag varit på nästan alla hemmamatcher och de flesta bortamatcher. Bortsett från förra året.”

Per engagerar sig också i LFC på andra sätt.

”Jag är också volontär och har fungerat som bårbärare. Det är ett kul och bra sätt att hjälpa till.”

 

”En flock håller alltid ihop”

 

Antalet medlemmar i Lejonflocken har varierat något över åren och idag är det närmre 50 personer.

”Vi vill såklart ha ännu fler medlemmar, men först och främst hoppas vi på förstärkning i klacken, och gärna av lite yngre.” 

Varför ska man bli medlem i Lejonflocken?

”Främst för att man vill stötta LFC. Sedan har vi kul tillsammans och skapar en gemenskap – en flock håller alltid ihop. Vill man dessutom vara en del av klacken har vi sångövningar tillsammans. Varje år delar vi också ut supportrarnas pris till en spelare som stuckit ut lite extra under året. Som medlem får man vara med och bestämma vem det ska gå till. 2020 års vinnare var Frida Leonhardsen Manuum.”

Klacken har ett tjugotal olika ramsor, men vilken är favoriten?

”Det är Emma Lennartsson. Den har jag kommit på”, säger han och skrattar till.

 

Vi sjöng och skrålade ihop”

 

Vilket är ditt bästa LFC-minne?

”Det var borta mot Vittsjö 2016 då guldet säkrades och vi tillresta supportrar fick fira med laget på plan. Vi sjöng och skrålade ihop.”

Med förhoppningar om att få gå på matcher under 2021 års upplaga av OBOS Damallsvenskan berättar Per om sina förväntningar på säsongen.

”Jag har sett träningsmatcherna och det ser jättebra ut. Vi har nästan två elvor att sätta in och väldigt bra spelare. Vi har också haft ett par möten i början av året med såväl tränare som kansli och styrelse. Det har varit uppskattat från oss alla och känns riktigt bra.”

 

Läs mer om Lejonflocken och bli medlem: http://lejonflocken.se

 

Kort om: 

Namn:Per Eriksson
Familj:Två barn, hunden Undra (Hovawart) Katten Tess (Bengal) samt några höns.
Yrke:Jobbar med värme och ventilation som Drifttekniker på L&T.
Intressen:LFC, Historia. Ser också en hel del på Arsenal, både på dam- och herrsidan.