Snart drar FadderAkademin igång – en viktig verksamhet för både flickspelare och LFC

FadderAkademin syftar till att utveckla flickfotbollen i kommunen och länet, och få fler tjejer att spela längre upp i åldrarna. Synne Skinnes Hansen är projektledare för FadderAkademin och ser fram emot att snart få träffa flickspelarna i Linköping – något som också är mycket uppskattat av tjejerna som får möta sina förebilder. 

Det är Synne Skinnes Hansens andra säsong i Linköping FC. På meritlistan har hon bland annat tjugo norska landskamper. Hon är en av alla spelare i Linköping FC som är förebilder för många, däribland unga fotbollsspelare som en dag drömmer om en framtida karriär som elitspelare. Synne är också projektledare för Linköping FCs viktiga fadderverksamhet.

”Jag är stolt över att få vara med och driva FadderAkademin. Det är en bra del av vår verksamhet som både syftar till att utveckla flickfotbollen i kommunen och för att få fler unga tjejer att spela längre upp i åldrarna. Jag gillar allt med det”.

FadderAkademin innebär att alla A-lagsspelare är faddrar till cirka 100 flicklag som finns i Linköpings kommun och är ute och besöker dessa på sina hemmaplaner. Sedan 2014 har registrerade flickspelare i Linköping ökat med hela 32,5 procent. Inom ramen för fadderverksamheten finns också LFC Night som vänder sig till alla flicklag i Östergötland. Under LFC Night får alla deltagare en fotbollsträning ledd av våra A-lagsspelare samtidigt som lagens ledare får en inspirerande utbildning av tränarna. I två omgångar tränas cirka 700 tjejer på Linköping Arena.

”Vi kunde inte genomföra LFC Night förra året, så tyvärr har jag inte fått uppleva det live än. Men utifrån vad jag har fått berättat för mig är det ett otroligt häftigt event med så många unga fotbollstjejer på en och samma plats samtidigt. Tanken är att det ska vara en gång på våren och en på hösten. Vi hoppas kunna genomföra det under året, men allt beror på pandemins utveckling.”

 

”De vill ha våra signaturer på både tröjor, skor och armar”

 

2020 besökte Synne sina fadderlag BK Kenty och Tallboda IF. Vad får ni för reaktioner när ni kommer ut till era fadderlag?

”De tycker det är jättekul när vi kommer. Alla har hört talas om LFC och det är häftigt för dem att vi kommer på besök. De vill ha våra signaturer på både tröjor, skor och armar. Jag var också och kollade på en av deras matcher och det syntes verkligen hur gärna de ville vinna då.”

Synne berättar också att hon ser skillnader mellan olika åldrar.

”De som är lite yngre, 8-10 år, tycker mest att det är kul att vi hälsar på. De lite äldre spelarna ställer många frågor kring hur det är att vara elitfotbollsspelare och funderar mycket på sin egen utveckling.”

Vad gör ni när ni är ute hos era fadderlag?

”Vi håller bland annat i övningar på träningen, berättar om hur det är att vara en elitspelare, pratar värdegrund och hur viktigt det är att vara en bra lagkamrat. Lagen jag träffade förra året hade bra och duktiga tränare, men det känns alltid kul att kunna bidra med lite ny inspiration.” Synne fortsätter, ”Vi delar också ut säsongskort för att alla våra fadderlag ska kunna komma och se våra matcher gratis, något som är uppskattat av spelarna som får se sina förebilder ”in action”. Det är också väldigt kul och peppande att ha dem hejande på läktarna.”

Kommer ni vara ute hos era fadderlag även det här året?

”Planen är att åka ut till de första lagen i maj. Givetvis inväntar vi att läget med Covid blir bättre och vi kommer anpassa så att mötena och träningarna sker på ett säkert sätt.” Synne avslutar; ”Jag och resten av laget ser verkligen fram emot att få träffa alla spelare. Och vem vet, kanske är det några av dem som vi får se i LFC-tröja eller landslaget om några år.”

Vi i Linköping FC vill passa på att rikta ett stort tack till alla fadderlagen, partners, Linköpings kommun och Östergötland Fotbollsförbund som gör det möjligt att driva vår fadderverksamhet!