LFC Akademi avancerar – klättrar en placering 

Elitfotboll Dam (EFD) och Svenska Spel jobbar tillsammans för att utveckla svensk damfotboll. En viktig del är certifieringen av klubbarnas ungdomsverksamheter och våran LFC Akademi har gjort bra ifrån sig och klättrat från plats fyra till tre på certifieringsstegen. 

– Vi jobbar hela tiden nära A-laget för att få en ”blå tråd” genom föreningen, från ungdom till senior. Vi är inne på vår tredje säsong med F17-laget och vår andra med F19, och vi har hittat ett bra sätt att arbeta på och samverka, både mellan oss i föreningen, men också i våra samarbeten med andra föreningar. Det är kul att det ger resultat, säger Fredrik Falkevall, akademiansvarig i Linköping FC.  

LFC Akademi är LFCs elitförberedande ungdomssatsning. Här ska unga talanger få bästa möjliga fotbollsutbildning för att kunna ta steget till att bli elitspelare. Inför säsongen 2020 startade vi ett F17-lag i samarbete med BK Kenty, LFC/BK Kenty F17, och 2021 startade vi LFC F19. LFC har dessutom plockat upp tre spelare från akademin till truppen – Ella Björkman, Emma Holm och Emma Bülow. 

 Det är precis så vi vill att det ska fungera. Spelarna ska förberedas för elitspel. Antingen om de kan ta en plats i LFCs A-trupp eller fortsätter karriären i någon annan elitmiljö alternativt i någon av våra lokala samarbetsföreningar, säger Andrée Jeglertz, chefstränare i LFC. 

Certifieringen ligger till grund för en ekonomisk ersättning när fyra miljoner kronor ska fördelas på de 28 klubbarna. Läs mer här: https://www.mynewsdesk.com/se/elitfotbolldam/news/elitfotboll-dams-certifiering-2022-447231