Nilla Fischer avslutar fotbollskarriären

Nilla Fischer har spelat 189 landskamper för det svenska landslaget, blivit uttagen till världslaget och vunnit diamantbollen, och har samtidigt haft en tydlig kompass om allas lika värde och rättigheter. Få har lyckats sätta så stora avtryck som Nilla har gjort under sina 22 år på elitnivå. Efter flera framgångsrika år i Linköping FC väljer nu mittbacken att avsluta en enastående karriär.

– Jag önskar att jag kunde spela fotboll hela livet, men efter varje träning och match gör det ont i kroppen. Det är dags att lyssna på det och därför har jag nu tagit beslutet att lägga skorna på hyllan, säger Nilla Fischer.

Nilla Fischers fotbollsintresse startade i moderklubben Verum GIOF där hon numera har en fotbollsplan uppkallad efter sig, Nillavallen. Vid tio års ålder gick hon från Verum GOIF till Vittsjö GIF. År 2000 påbörjade Nilla sin elitkarriär i Kristianstad/Wä DFF. Ett år senare debuterade hon i det svenska A-landslaget. VM 2019 blev Nillas sista mästerskap där Sverige tog VM-brons. Nilla har varit en viktig spelare i landslaget i över 20 år, har haft flera framgångsrika år i LdB FC Malmö och tyska VfL Wolfsburg med flera titlar på CV:t, och givetvis, sex fina säsonger i Linköping FC (2012–2013 och 2019–2022). Chefstränare Andrée Jeglertz är stolt över att ha varit med under några av hennes framgångsrika år.

– Det har varit ett privilegium att få vara del av hennes karriär. Hon har under de två åren jag jobbat med henne fortsatt vara nyfiken, utvecklingsorienterad och haft en enorm vinnarmentalitet. Hon har skapat en harmoni på plan för sina lagkamrater genom att vara lugn och trygg med bollen och sällan stressad. Är också imponerad av hennes distans till vinster, förluster, skador, motgångar och medgångar. Aldrig för glad eller för ledsen utan hela tiden balanserad, vilket jag tror är en av faktorerna till en lång och hållbara karriär, säger Andrée.

Nilla är inte bara en förebild på plan, utan är också en viktig talesperson för jämställdhet. Alla minns väl brandtalet om orättvisor inom fotbollen när hon vann Diamantbollen 2019.

– Det kommer bli tomt utan henne som fotbollsspelare, men framförallt som person. Hon är en förebild för många, både på och vid sidan om planen, och vi har tur som har kvar henne i stan. Nu måste vi hitta andra sätt att nyttja hennes erfarenheter och kompetens, samt få övriga spelare att tillsammans driva laget vidare, säger Andrée.

Johan Ladenberg, tf ordförande, fortsätter:

– Nilla har satt stora avtryck, inte bara Sverige utan i hela fotbollsvärlden. Och givetvis har hon varit otroligt betydelsefull och viktig för LFC under åren här och kommer alltid vara välkommen till arenan, säger Johan. Vi kommer anordna en publik avtackning av Nilla i samband med någon av de första hemmamatcherna 2023 och då hoppas vi att så många supportrar som möjligt är där och vill hylla och tacka henne.

Nilla avslutar:

– Jag vill tacka alla i LFC, spelare, ledare, alla i organisationen och framförallt alla fans! Det har varit fina år i LFC, och framförallt har det sista året varit fantastiskt roligt. Tack för mig, vi ses på läktaren!

 

TACK FÖR ALLT NILLA!