Stina Lennartsson springer med bollen.
Foto: Mia Eriksson

Inför BK Häcken – LFC 

Från en stormatch till en annan; efter det historiska derbyt, är det på fredag dags för en resa ner till Göteborg och Bravida Arena på Hisingen där tabelltvåan BK Häcken står för motståndet. Matchen startar 18.00. 

Efter urladdningen i derbyt när Linköping i söndags tog emot ärkerivalerna från Norrköping är det nu dags för omgång nio i årets damallsvenska där BK Häcken säger “Hej och välkommen till Hisingen”. 

Det rådde stor förvirring gällande vem som egentligen gjorde vårt segermål i det östgötska derbyt där vi vann med 1-0 (var det vår mittback Nellie Karlsson eller IFK:s Diljá Ýr Zomers?). Det var i alla fall den sistnämnda som fick målet i protokollet beskrivet som ett självmål. En sak förutom att vi vann, som var väldigt positivt för oss, var att vår wingback på högersidan, Stina Lennartsson, var tillbaka och gjorde sina första fulla 90 minuter efter en tids skadefrånvaro. 

–Äntligen fick jag göra mina första 90 minuter på ett tag, vilket kändes väldigt skönt! De senaste veckorna har varit tuffa men äntligen ser jag ljuset i tunneln och kroppen känns bra.

Vår numer, landslagsmeriterade ytterback, blickar nu framåt mot fredag, där Häcken som sagt är laget vi måste slå för att få med oss ytterligare tre poäng:  

–Det kommer bli en tuff match, Häcken är ett väldigt bra lag med många individuellt skickliga spelare. Vi är ett väldigt revanschsuget och laddat Linköping som verkligen vill ha revansch från föregående år där vi känner att vi inte riktigt fick träff på dem. Det gäller att vi är smarta och kliniska i allt vi gör. Jag tror framför allt att vårt defensiva spel kommer att bli viktigt då Häcken är ett lag som gillar att spela bollen framåt så fort de får chansen men även se upp för deras kontringar. Vårt spel en mot en tror jag kommer bli extra viktigt denna match över hela banan både defensivt och offensivt, säger hon när hon berättar vad som kommer att behöva klaffa för att vinsten blir östgötsk på fredag. 

När och var?
Matchen mot BK Häcken på Bravida Arena spelas alltså fredag 19 maj 18:00. Kan du inte se matchen på plats så kommer den att streamas live på Viaplay men också att visas på TV6. 

Våra motståndare
BK Häcken placerar sig inför omgång nio på en andraplats i den damallsvenska tabellen. Göteborgarna spelar med en fyrbackslinje där tre av dem, vänsterback Anna Sandberg, mittback Josefine Rybrink och högerbacken Hanna Wijk är ytterst delaktiga i våra kommande motståndares anfallsspel. Det borde ge en bild av hur anfallsinriktade de är i sin 4-2-3-1 uppställning. I sin senaste match mot FC Rosengård tappade man en 2-0 ledning till 2-2 och vi kan nog vara säkra på att de gulsvarta såg det som en förlust så de är nog väldigt inriktade på att göra mål framåt och inte släppa till bakåt nu på fredag. Anna Anvegård gjorde båda målen för Häcken men fick kliva av med vad som såg ut som en lårskada så om hon är med på fredag återstår att se. 

Linköping FC – BK Häcken “head-to-head”
Pratar man landslag så brukar det skämtsamt sägas att Tyskland har varit Sveriges spöke genom åren och tyvärr så var nog vårt spöke just Häcken förra säsongen då vi förlorade båda mötena; 2-0 på våren (borta)  och 5-1 på hösten (hemma). Frågan är om man ska tro på spöken eller inte.

Härnäst för Linköping
Efter resan till Göteborg tar vi i omgång tio emot IFK Kalmar på Bilbörsen Arena söndag 28 maj kl 15:00.