Foto: Mia Eriksson

7805 stora, hjärtliga tack

7805 åskådare på läktaren. Förlust 3-0 mot engelska Women’s Super League-trean, Arsenal FC. Vi förlorade matchen på planen men damfotbollens vinster och kliv framåt i stort när slutsignalen gick får inte förbises. 

Linköping FC spelade i Champions League senast under säsongen 2018/19. Resan i den anrika turneringen då tog slut i en åttondelsfinal mot Paris Saint-Germain. Inte så längesen kan tyckas om man räknar år, men ändå en evighet sedan. 

3 september 2008 på Folkungavallen i Linköping, spelade LFC mot Umeå i en damallsvensk seriefinal inför 9413 åskådare. Det är ett publikrekord som klubben har haft inom svensk damfotboll länge. Det rekordet rök när Hammarby spelade mot AIK den 10 oktober 2021 och 18 537 var på plats. Det är inget konstigt med det och det pratas allt som oftast om just publikrekord inom sporten just nu. 

7805 är inget rekord men upplevelsen på Bilbörsen Arena igår hoppas vi i Linköping FC att dessa 7805 på våra läktare var något som Linköpingsbor och hitresta fotbollssupportrar från både England och inom Sverige kommer ihåg länge. 

Tiden för matchstart i matchen där Linköping FC som klubb äntrade den europeiska fotbollsscenen igen efter förlusten mot Paris SG 2018/19 blev ifrågasatt. 17:00 med Arsenal FC som motståndare. Många röster höjdes av oro för att läktarna skulle bli halvfulla och frustration för att avsparkstiden inkräktade på vardagen där jobb, skola och annat som hägrar. 

Efter diskussion med spelarna så kändes ändå 17:00-tiden som det mest passande av flera anledningar. 

– Det kändes ändå viktigt för oss spelare att så många ungdomar och barn fick chansen att se oss spela mot Arsenal FC. Hade vi spelat kl 21.00 hade det kanske blivit för sent för många när det blev en match mitt i veckan, säger vår kapten Emma Lennartsson. 

Läktarna var inte tomma så oron kanske var obefogad? Vi lämnar det därhän och återgår till det som utspelade sig efter slutsignal. Emma vandrar över Bilbörsen Arenas gräs och går raka vägen fram till läktarkanten bakom och längs med Linköpingsbänken och high-fivear flera unga pojkar som ivrigt står och väntar på vår kapten som utan att tveka möter deras önskan. Det finns så mycket i den här bilden som Linköping FC som klubb vill stå för och lyfta fram inom fotbollen – och ibland kan en bild säga mer än tusen ord, strategier eller visioner om framtiden. 

 

“Det ska vara en del av upplevelsen och det är en självklarhet för mig som spelare”

– Att komma till Bilbörsen Arena och titta på fotboll ska ge alla som kommer hit en upplevelse och något att minnas. Att möta människor (barn, ungdomar och vuxna) efter en match ska vara en del av upplevelsen och det är en självklarhet för mig som spelare. Vi förlorade matchen igår. Men vi kanske vann något annat. Jag vill ge 7805 stora, hjärtliga tack till alla som kom hit igår och delade den här upplevelsen tillsammans med oss, säger Emma. 

Emma gör sin elfte säsong i klubben och att kaptensbindeln sitter på hennes arm är också en självklarhet. Hon är en av klubbens många stjärnor som varje dag skriver ny fotbollshistoria i vår klubb och i den svenska damfotbollen. Igår, fick hon också visa upp sig ytterligare på den europeiska scenen. Både under matchen och efter matchen, precis som den förebild hon själv är men som också hela vårt lag är – varje dag, året om. 

Paris FC vann med 4-0 mot FC Kryvbas och det innebär att det ukrainska klubblaget blir vår motståndare på lördag i matchen som spelas 19.00 på Bilbörsen Arena. Den ger fortfarande poäng på UEFAs ranking för damligorna så i slutändan kan den matchen vara viktig för Damallsvenskan som helhet. 

Matcherna på lördag spelas 15:00 – Arsenal FC vs Paris FC och vår match spelas alltså 19.00. Vi ses på Bilbörsen Arena för ännu flera härliga och minnesvärda upplevelser! 

Biljetter till Champions League-matcherna i Linköping denna vecka kan du köpa HÄR