Foto: Sandra Gilén

Vad är typiskt för motståndarlaget? Ronnie Bergdahl är tillbaka som analytiker

2009, 2016 och 2017 – åren då LFC tog hem titeln svenska mästare. Det är också dessa år som Ronnie Bergdahl funnits med i ledarstaben. Sedan augusti är han tillbaka i LFC igen som ledare med ansvar för motståndaranalyser samt taktiskt bollplank – ett arbete som har förändrats och utvecklats mycket i takt med teknikens framfart. 

Ronnie Bergdahl klev för första gången in i LFC 2009, då som analytiker. 2016 kom han tillbaka igen i liknande roll och blev året därpå andretränare. Han har också varit analytiker i Motala AIF och huvudtränare i FK Linköping. Vid sidan av driver han Bergdahls AB som verkar inom belysningsbranschen med ett 20-tal anställda. Nu är han tillbaka i LFC på deltid med ansvar för motståndaranalyser. 

Ronnie, vad innebär din roll? 

– Med hjälp av video- och analysverktyg tittar jag på hur motståndarna spelar. Vad har de för speluppbyggnad? Hur ser genombrotten ut? Vad är typiskt för deras spelsätt? Sedan sätter jag samman viktiga sekvenser från matcherna och visar upp för ledarstaben och spelargruppen. Utifrån det blir det en diskussion kring hur vi ska hantera deras styrkor och hot, men också vilka brister de har som vi kan nyttja till vår fördel. På våra matcher är jag med på bänken med ansvar för att se om motståndarna gör som vi har gissat eller om de hittat på något annat, samt om de gör några taktiska förändringar under matchens gång. 

Hur stor analys gör du inför varje match?

– Jag brukar titta på motståndarlagets senaste matcher samt matcher mot topplagen, både hur de ser ut offensivt och defensivt. Det är framförallt en övergripande analys över hela lagets prestationer, men jag brukar även gå ner på individnivå på de spelare som sticker ut åt något håll. 

Tekniken har ju förändrats otroligt mycket dessa år. Hur märker du skillnad nu jämfört med 2009? 

– Då, 2009, åkte jag land och rike runt för att titta på matcherna live. Idag finns det många bra video- och analysverktyg som gör att jag kan se matcherna hemifrån och få tillgång till enorma mängder data. Och AI-verktygen blir bara bättre och bättre. Det sparar tid, gör analyserna mer precisa och man kan identifiera saker som man kanske inte skulle ha lagt märke till tidigare. 

Vad tror du om analytikerns roll framåt

– Även om man kan få fram mycket mer data idag så är själva analysen av datan, och hur vi ska hantera och agera utifrån det, inte tillräckligt utvecklad. Tänk dig en passning där vi får fram information om vinkel, fart etc. Men är passen bra? Skulle vi ens ha slagit den från första början? Det är här det brister om vi enbart skulle använda tekniken. Det känns ganska långt borta innan vi vill släppa analysdelen helt till en maskin, det tar bort lite av fingertoppskänslan. 

 

Till helgen väntar omgång 21 i OBOS Damallsvenskan. LFC ligger just nu trea i tabellen, endast en poäng bakom serieledande Hammarby och tvåan BK Häcken.