Foto: Mia Eriksson

Rafael Roldán Bermúdez blir ny huvudtränare i Linköping FC

Linköping FC hälsar Rafael Roldán Bermúdez välkommen som huvudtränare från och med säsongen 2024. Spanjoren kommer senast från rollen som assisterande tränare i Hammarby som vann SM-guld 2023. Roldán Bermúdez anslöt till Pablo Piñones-Arces ledarstab i Stockholmsklubben inför säsongen 2022 efter uppdrag inom både dam- och herrfotboll i Norge och Sverige. Tränaruppdraget i Linköping blir Roldán Bermúdez första som huvudtränare på elitnivå och avtalet är skrivet på tre år. 

– Rafael har en spännande profil och kommer med erfarenhet från sina många olika uppdrag inom elitfotbollen som fystränare, analytiker och assisterande till vår klubb för att bygga vidare på det Andrée Jeglertz startade. I rekryteringsprocessen har vi framförallt tittat på tre saker; ledarskapet, vår fotbollsidentitet och Linköping FC som en del i att göra samhället till en bättre plats. Vi vill fortsätta spela en framåtlutad fotboll med hög intensitet där spelare i vårt lag får chansen att utvecklas i framförallt 1 v 1 – spelet. Där tror vi på att Rafael har kunskapen, viljan och modet att fortsätta utveckla men också befästa Linköping FC:s identitet så att spelare som kommer hit vet vad de kan förvänta sig för typ av fotboll, säger Johan Ladenberg, ordförande. 

Roldán Bermúdez kom till Skandinavien redan 2012 och pratar svenska, engelska och naturligtvis spanska. Det var via ett Erasmus-program i norska Volda som han valde att lämna hemlandet Spanien och senare, 2017, anställdes Roldán Bermúdez som fystränare för herrlaget i den norska tredjedivisionsklubben IL Hødd. Efter sejouren som fystränare gick flytten till Sverige 2018 och herrallsvenskan i Östersunds FK, där han arbetade som analytiker.

Inför säsongen 2022 anslöt han till Hammarby IF som assisterande tränare.Roldán Bermúdez är utbildad fystränare, men även inom idrottspsykologi och han läser just nu en master i “High performance in football.” Han kommer under 2024 att påbörja sin UEFA Pro-utbildning som är kravet för licensierade tränare i svensk elitfotboll. 

– Jag vill börja med att tacka Linköping FC för förtroendet att få vara med på den resan som klubben har påbörjat. Det är process jag med stolthet ser fram emot att få vara en del av under de kommande tre åren tillsammans med spelare, ledare och supportrar. För mig är det en stor ära att få leda det här fantastiska laget och jag ser fram emot att få stötta och coacha dem till att utvecklas och till att prestera på den absolut högsta nivån varje dag. Nu är jag förväntansfull inför uppgiften att inleda arbetet nästa säsong med alla härliga utmaningar vi ska ta oss an för att nå våra mål som vi ska sätta upp tillsammans. Jag ser också fram emot att få träffa supportrar och publiken på läktarna 2024! säger Rafael Roldán Bermúdez.

Rafael Roldán Bermúdez börjar som huvudtränare 1 januari 2024 och klubbens ambition är att spela en fotboll som ska kunna konkurrera om Champions League-platser även i framtiden. Samtidigt finns fortsatt långsiktiga ambitioner för ungdomsakademin och för 2024 det nya division 4-laget, där lagen ska ingå i arbetet med att befästa en spelidentitet som genomsyrar klubben där unga talanger, både lokala och utifrån, ska fostras.