Together we stand, together we support

4 juni 2024

Hedvig Lindahl, styrelseledamot i LFC

Hedvig Lindahl, styrelseledamot i LFC

En av Sveriges mest framgångsrika målvakter genom tiderna, Hedvig Lindahl, berättar om vad fotbollen och Linköping FC har betytt genom åren. Nu är hon aktuell som styrelseledamot i LFC och delar med sig av sina tankar kring framtiden.

Hedvig Lindahl är född och uppvuxen i en liten by, Marmorbyn, nära Katrineholm. Där fanns inte mycket att sysselsätta sig med och tur var väl det, för någonstans där på en fotbollsplan började flickdrömmar om en framtid som fotbollsspelare gro. 

– Syrran började i fotbollsskola när hon var 7 år. Jag var bara 4, men ville göra allt som hon gjorde. Jag har alltid spelat fotboll på rasterna och det visade sig att jag hade talang. Sedan spelade pappa på hög nivå i bland annat IFK Norrköping, det har såklart bidragit till ett tidigt fotbollsintresse. 

Hedvig började sin fotbollsresa i Värmbol och Tunafors och har därefter representerat flera klubbar i Damallsvenskan, bland annat Malmö FF, Kristianstads DFF, Djurgårdens IF och Linköping FC. Hon spelade i LFC mellan åren 2004-2008 vilket blev viktiga år i karriären.

– Jag kom till LFC när jag skulle fylla 21 år och fick äntligen möjligheten att spela matcher regelbundet. Jag fick bra målvaktsträning med Leif “Leffan” Eriksson, han trodde verkligen på mig. Att få mycket matchtid gör mycket för en spelares utveckling och det var först i LFC som jag kunde konkurrera på riktigt i Damallsvenskan. 

Sedan dess har Hedvig fått ihop 189 A-landskamper och har även spelat för klubbar som Chelsea FC, Vfl Wolfsburg och Atlético Madrid. En fantastisk karriär och ett gediget CV. För bara ett par veckor sedan spelade hon sin sista match med Eskilstuna United. Vad betyder fotbollen för en person som Hedvig?

– Man växer ihop med fotbollen och hela livet styrs med fotbollen som grund. Men relationen till fotboll har också förändrats genom åren. Från att ha varit som vilken ung fotbollsspelare som helst, till en dröm som man följer där det blir mer och mer seriöst, man får en landslagsplats och det blir ens jobb. Det är ett redskap för självförverkligande. Ju mer man lever i och med fotbollen, desto svårare blir det att tänka sig hur det skulle vara utan. Nu har jag avslutat en spelarkarriär vilket är intressant. Jag är inne i en ny fas där jag försöker hitta min väg framåt, var jag passar in i samhället och hur jag kan försörja mig. 

Men en sak vet vi, och det är att hon kommer vara en viktig kugge för LFC och damfotbollens utveckling. 

– Ja, jag vill fortfarande vara med och påverka damfotbollen och jag känner mycket för LFC, klubben har en viktig roll som renodlad damförening. Damfotbollen är mitt i en spännande tillväxtfas och traditionella herrklubbar börjar samtidigt ta sin damsektion på allvar. Det gör det möjligt att lära från herrsidan, ta med det bästa därifrån och göra annorlunda i de delar som inte känns rätt. Och samtidigt ser jag verkligen ett stort värde i att ha en organisation som LFC med på resan, med snabba beslutsvägar som inte är tyngd av en superlång historik. Då kan man snabbare skapa något modernt och attraktivt. Båda delar behövs. 

Det är tydligt att Hedvig vurmar för unga tjejer, och för en förening som vågar ta debatten och stå upp för sina värderingar. 

– Det som LFC gjorde när de tejpade handlederna för att stötta Jennifer Hermoso är ett statement som visar att klubben tar ställning. Fotbollen har en viktig roll i samhället och jag tror och hoppas att LFC kan vara en stark röst även framåt för allas lika värde och rättigheter. Vi är en viktig del för Linköping och regionen, för fotbollen i stort, och för att tjejer ska kunna följa sina drömmar. Jag vill bidra till ett enklare fotbollsliv än det som vi har haft.

Våren har varit tuff och stödet från supportrar behövs som mest när det går som tyngst. 

– Jag vill verkligen tacka för det fina stödet vi får runt matcherna även när resultaten inte är med oss. Det har varit en utmanande start och jag vet vilken härlig känsla det är när man ändå får kärlek tillbaka. Vi har en fin fotbollskultur med unga tjejer som har våra spelare som förebilder, vi utvecklar spelare varav flera har blivit några av världens bästa, och vi har supportrar som visar kärlek till ett lag som är viktigt för staden och samhället. Vi kommer vända det här och ha en fortsatt viktig roll i fotbollsuniversumet. 

 

Välkommen tillbaka till LFC Hedvig, vi ser fram emot fortsättningen tillsammans!

Aktuellt

15 juni 2024
Inför omgång 11; Linköping FC – KIF Örebro DFF
Nästa match

LFC

KIF Örebro

ÖRE

söndag 16 juni
kl. 15:00

OBOS Damallsvenskan –

Bilbörsen arena

Nästa match

LFC

SIK

söndag 16 juni
kl. 18:00

Division 4 Östra –

Anders Ljungstedts

Nästa match
Malmö FF

MFF

LFC

söndag 23 juni
kl. 15:00

F19 Södra –

Malmö Stadion

Nästa match

LFC

SIF

onsdag 19 juni
kl. 19:00

F17 Södra Svealand –

Bilbörsen Arena

Bli medlem i Linköping FC

Bli medlem i Linköpings Football Club och upplev fotbollsglädjen på nära håll!

Sök på Linköping FC