Together we stand, together we support

14 april 2024

Hej Maria Hagström, LFC:s nya ordförande

Hej Maria Hagström, LFC:s nya ordförande

Hon har ett stort hjärta för LFC och antalet timmar hon har lagt i klubben, i olika roller, är omöjligt att räkna. Nu är LFCs nya ordförande Maria Hagström igång och blir en viktig del i LFCs utveckling. Vad är det som lockar med ordförandeskapet och hur ser hon på framtiden för LFC och damfotbollen?

Maria Hagström har en lång bakgrund i LFC som spelare, klubbdirektör, ledamot och vice ordförande. Hon är ordförande i fotbollsfestivalen Winning Ground och har tidigare varit styrelseledamot i Östergötlands Fotbollförbund. Utöver det genomför hon nu en tränarutbildning UEFA B samt till tränarutbildare SvFF D. Och det är bara hennes fotbollsmeriter. I sin yrkesprofession jobbar hon med sälj och affärsutveckling inom digital närvaro och sitter med i ledningsgruppen på Knowit Experience. Jag fångade henne för ett samtal i bilen, på väg mellan alla åtaganden och aktiviteter, för att höra lite mer kring hennes roll i LFC och vägen framåt. 

Maria, det är imponerande att läsa din meritlista. En fråga som direkt poppar upp är, hur hinner du med allt? 

Det är nog en kombination av att jag är nyfiken av mig, tycker det är kul att göra saker och har svårt att säga nej. Nu blir jag tvungen att prioritera och har tagit bort uppgifter runt om. Fokus, utöver jobbet, behöver vara på LFC och givetvis barnen. Jag är tränare i dottern Olivias fotbollslag, men det är också bandy, innebandy och golf som gäller i familjen. 

Nu är du vald till ordförande. Vad var det som fick dig att tacka ja?

Jag känner ett stort förtroende från många och brinner för klubben. Samtidigt var det inte självklart att tacka ja. Det krävs mycket samtidigt som jag har ett krävande jobb. Men att få chansen att nyttja mina erfarenheter i en ny roll som innebär att stötta och driva klubben framåt, det vägde till slut över. 

Hur känns det hittills?

Till att börja med är det mycket för styrelsen att sätta sig in i. Vi behöver skapa oss en bild av nuläget och hur ser det ut. Vad är behoven framåt? Styrelsen består av många nya, alla med stor kompetens inom olika områden som vi ska utnyttja på bästa sätt. Men jag ser verkligen fram emot att börja jobba “på riktigt” och sätta en riktning för vart vi ska med LFC. Där alla vet förutsättningarna och kan jobba mer strategiskt. 

Du har många kopplingar till LFC genom åren. Varför detta engagemang i just LFC? 

Det är Linköpings enda elitföreningen inom damfotboll. Jag var med när Kenty blev LFC, och sedan dess har klubben tagit steg framåt hela tiden. Från att ha ganska begränsade möjligheter för att bedriva elitfotboll till att komma till arenan med alla faciliteter som finns. Saker som att få ersättning, kunna satsa och lägga tid är det som fick mig att välja LFC. När jag var liten fanns det inte på kartan att kunna leva på fotbollen framåt, det kändes lättare att bli astronaut. 

I LFC finns det också mycket kärlek. Att vara klubbdirektör var fantastiskt på många sätt, med många som hade en åsikt och brydde sig. Men det var också ett hårt jobb. Vi tog kliv från att vara en del av Linköping HC till att sätta vår egen identitet som fotbollsklubb. Nästan hela landslaget hade, och många än idag, ett förflutet i LFC. Många spelare pratar fortfarande gott om LFC och var även engagerade i klubben. Jag är stolt över de framgångar som har varit och känner att det finns mer att göra framåt.   

Vilka av dina erfarenheter, från fotbollen eller arbetet, tror du att du kommer ha mest nytta av?

Jag är van att driva organisationsutveckling, projektledning och att kunna se och prioritera. Det gäller att vi hjälps åt. Vi är en liten organisation, så hur kan vi fokusera och göra rätt saker? Vi behöver jobba tillsammans. 

Vilka ser du som de största utmaningarna för LFC som förening i dagsläget? 

Ett svar man har hört många gånger innan, men marknad och ekonomi och att få en bra balans där. Vi vill skapa de bästa förutsättningarna även om vi inte kan erbjuda högsta lönerna. Då behöver vi utveckla både sporten och organisationen. 

När du lämnar posten som ordförande – vad vill du då att ni i styrelsen ska ha åstadkommit? 

Jag vill att vi ska ha skapat en organisation som kan driva ett lag – med spelare ut i Europa. Det blir tuffare och tuffare, men jag hoppas verkligen att vår väg kommer att lyckas, utan att ha en storklubb bakom oss. 

Damfotbollen växer i intresse världen över. Var tror du att svensk damfotboll befinner sig om 5 år? 

Sverige har legat långt fram länge, men vi kan inte stanna av utan vi måste fortsätta. Och då måste vi satsa! Inte som nu att det enbart ska gå via stora herrklubbar, utan det måste satsas på damerna enskilt också. Sverige som förbund måste inse att vi måste investera mer i damfotbollen, vi tappar mark hela tiden. Det måste in mer pengar och det är inte jämställt. Ta till exempel Champions League där det är en extremt liten peng som går till damerna. Bara en något större procent skulle kunna göra väldigt stor skillnad. Sedan får vi nog fortsätta vänja oss vid att många spelare kommer att spela utomlands, det är bra för utvecklingen i Sverige också. 

Du har ju också gjort debut i nya U-laget. Hur känns det? 

Fotboll är en extremt rolig träningsform. Det är många unga utövare idag och jag vill att man ska kunna spela längre upp i åldrarna. Satsningen är en bra brygga mellan Akademin och A-laget, sen får vi såklart utvärdera efter den här säsongen hur vi tar vidare allt. Men målet för mig som spelare i år är att ha så kul som möjligt, samtidigt som vi har pressen att vinna serien. Vi har många unga duktiga som kommer kunna bidra till det och vi något äldre kan förhoppningsvis bidra med lite erfarenhet. 

Tack för pratstunden och lycka till i rollen som ordförande, och givetvis, även på planen!

 

Aktuellt

18 maj 2024
Inför omgång 7; Linköping FC – Djurgårdens IF
Nästa match
IFK Norrköping

NOR

LFC

lördag 25 maj
kl. 15:00

OBOS Damallsvenskan –

PlatinumCars arena

Nästa match

LFC

IKW

måndag 27 maj
kl. 19:30

Division 4 Östra –

Bilbörsen Arena

Nästa match
Växjö DFF

VÄX

LFC

fredag 24 maj
kl. 19:00

F19 Södra –

Bilbörsen arena

Nästa match
IFK Norrköping

NOR

LFC

lördag 25 maj
kl. 0:00

F17 Södra Svealand –

Platinumcars Arena

Bli medlem i Linköping FC

Bli medlem i Linköpings Football Club och upplev fotbollsglädjen på nära håll!

Sök på Linköping FC