Together we stand, together we support

1

Sweden

Cajsa Andersson

Cajsa kom till Linköping FC första gången inför säsongen 2015 från Älta IF. Efter de dubbla SM-gulden lämnade hon oss ett par säsonger för spel i Piteå IF, men återvände till LFC inför säsongen 2020. I LFCs matchtröja har hon spelat 93 damallsvenska ligamatcher genom åren inför säsongen 2022. En trotjänare med andra ord!

Värt att nämna är också att hon fick ett till SM-guld med Piteå säsongen 2018. Det är alltså inga dåliga meriter vår målvakt har!
Vem är då Cajsa Andersson, målvakten? Låt oss djupdyka lite i målvaktsspel, erfarenheter och vad hon gör när hon inte spelar fotboll.

Du är rutinerad och har spelat i Damallsvenskan i många år nu, ser du någon skillnad på ligan nu och då?

I och med att många klubbar i Europa börjat satsa på damfotbollen de senaste åren har många “stjärnor” försvunnit under min tid i Damallsvenskan, vilket såklart gör att dagens serie har färre profiler och internationella toppspelare. Å andra sidan tycker jag att det har gjort serien jämnare och minskat avståndet mellan toppen och botten, och idag känns det som att alla lag kan ta poäng av varandra på ett annat sätt än det var för några år sedan. Dessutom har supporterkulturen utvecklats kring flera av klubbarna, däribland i LFC, i jämförelse med hur det var mina första år här.

I och med just din rutin och att du faktiskt har vunnit Damallsvenskan med både LFC och Piteå – vad behövs/krävs (tror du) för att ett lag faktiskt gå hela vägen?

Det är såklart mycket som ska klaffa för att man ska gå hela vägen. Först och främst krävs såklart att spelare och ledare har rätt kvalitet individuellt. Men än viktigare är att få ihop laget så att man kan få ut maximalt av alla spelare. Det krävs också en stark tro på det man gör, tålamod och faktiskt lite flyt ibland så att man vinner matcher som står och väger. I slutändan handlar det om att hitta ett sätt att ta poäng i alla matcher, oavsett motstånd, matchbild, väder, skador etc. etc.

Beskriv dig själv som fotbollsspelare, vad kan man förvänta sig av dig på planen?

Jag är en ganska lugn och placeringssäker målvakt. Gillar att delta i speluppbyggnaden och styra min backlinje. Föredrar att stå rätt och göra en “enkel” räddning framför att göra en spektakulär tv-räddning.

Varför är du målvakt? Berätta om “resan” till den position du spelar.

Jag har spelat fotboll sedan jag var 5 år gammal och har alltid älskat att stå i mål. Tvingade brorsan att skjuta på mig i trädgården och räckte alltid upp handen när tränarna frågade vem som ville stå i mål. Med åren har intresset för att spela med fötterna dock ökat, och ju äldre jag blir, desto mer hade jag velat prova vara utespelare men älskar att vara målvakt och ångrar mig inte!

Vad är det svåraste respektive det bästa med att vara målvakt?

Det svåraste är att man inte har något utrymme för misstag. Ett misstag som målvakts syns så tydligt. Det bästa är att man får möjlighet att rädda sitt lag. När alla har räknat med ett baklängesmål och en lyckas stoppa bollen, det är härligt.

Har du någon förebild? I så fall vem och varför?

Jag har inga speciella förebilder, utan försöker ta efter olika egenskaper och ideer från olika personer. När jag ser något jag gillar hos någon så inspireras jag av den egenskapen snarare än av den personen. Generellt inspireras jag av personer som vågar gå sin egen väg och som står upp för det de tror på.

Vad gör du när du inte spelar fotboll?

Tycker om att laga mat och läsa. Samt att vara ute i naturen. Extra- jobbar inte just nu, men är utbildad civilingenjör och har jobbat en del på US som medicintekniker.

Berätta något om dig själv som ingen vet.

Jag är en hejare på att lägga pussel, speciellt himmels-bitarna. Ju mer himmel, desto bättre pussel

Vilket är ditt absolut bästa minne med LFC genom åren och varför?

När vi vann med 1-0 mot Rosengård i oktober 2016. Att få vinna en så viktig match (som mer eller mindre säkrade SM-guldet) inför en storpublik på hemmaplan är svårt att toppa.

Avsluta meningen: Det bästa med att spela i LFC är….

…mina fantastiska lagkamrater.

Fler nyheter

Spelförståelse
Teknik
Fysik

Sök på Linköping FC