Om Linköpings FC

Vision och kärnvärden

LFC:s vision

Damfotboll i Världsklass!

LFC:s kärnvärden

Professionalitet – Glädje – Engagemang – Lojalitet – Ödmjukhet

LFC:s verksamhetsidé

Det ska inte finnas någon annan plats som är bättre att befinna sig på som elitsatsande damfotbollsspelare.

Linköpings Fotboll Club i sig skall vara en renodlad elitförening med tätt kopplad utvecklingsverksamhet till andra klubbar och skolor. LFC skall skapa förutsättningar för talangutvecklingen i regionen genom de projekt som erbjuds inom fotbollsfamiljen.

Linköpings Fotboll Club har funnits sedan 2004. Vi har sedan starten haft en klar vision – som uppnåddes 2009: Linköping i Europa!

Den nya visionen ovan förenar elitsatsningen med en roll att medverka till individuell elitutveckling av damfotbollsspelare.

 

Bli medlem

Linköpings Fotboll Club vill:

  • vinna framgångar på elitnivå och representera Linköping och regionen med stolthet i tävlingen om att vara bäst i Sverige och att synas med framgång i ett Europaperspektiv.
  • skapa ett stort engagemang för LFC bland invånarna i regionen, ett lag att vara stolta över och engagera sig i hur det går, en företeelse där alla kan känna glädje och nytta att ha en relation till.
  • samverka med övriga fotbollsklubbar i regionen för att utveckla flick- och damfotboll på bästa möjliga sätt och skapa en fantastiskt rolig och givande sysselsättning för tjejer i alla åldrar oavsett ambitionsnivå! LFC:s huvudroll i detta är att skapa ett elitlag med förebilder som ökar intresset för att fler unga spelare skall börja och fortsätta en längre fotbollskarriär, t ex
  • samverka med regionala klubbar gällande LFC:s F19-lag som ska användas som en möjlighet för länets talanger att matchas mot motstånd på rätt nivå.
  • samverka med skolor i Linköping och regionen för att stötta olika utvecklings- och utbildningsprogram där fotboll för tjejer finns på programmet.
  • samarbete med de gymnasieskolor där våra spelare väljer att gå för att stärka spelarnas möjligheter att satsa på både skola och fotboll.
  • sprida goda värderingar i vårt samhälle genom ett positivt engagemang och ett arbete som utvecklar glädje för individens och fotbollens bästa.
  • hela tiden utveckla vår fotbollsmiljö och våra samarbeten så att Linköping och regionen blir Damfotbollens Huvudstad från minsta tjej till översta landslagselit.
  • Damfotboll i världsklass!

 

Styrelse

Paul Lindvall, ordförande

Styrelseledamot sedan 2018-02-28
Ordförande sedan 2018-11-05

 

Mariethe Larsson, vice ordförande

Styrelseledamot sedan 2010-02-22
Vice ordförande sedan 2016-02-29

Malin Ljung, kassör

Styrelseledamot sedan 2017-02-27
Kassör sedan 2018-03-26

 

Jonas Eriksson, ledamot

Styrelseledamot sedan 2014-02-24

 

 

Sandra Gilén, ledamot

Styrelseledamot sedan 2019-03-11

 

 

Daniel Andersson, ledamot

Styrelseledamot sedan 2016-02-29

 

Charlotte Hoffsten, ledamot

Styrelseledamot sedan 2019-03-11

 

Richard Franzon, ledamot

Styrelseledamot sedan 2017-02-27

 

Mats Fransson, ledamot

Styrelseledamot sedan 2019-03-11

 

Historik

Linköpings Fotboll Club tillhörde tidigare laget BK Kenty DFF, där man alltså organiserade om A-laget till LFC.

Bollklubben Kenty bildades 1932 då fyra tonåringar startade föreningen. Namnet kommer från en liten förkortning av amerikanska Kentucky, som grabbarna hittat i sina ungdomsböcker. Kenty, med pojk- och herrfotboll på programmet, startade damfotboll 1968. Klubben bedrev också ishockey mellan 1946 och 1976 då hockeyn ombildades till en renodlad ishockeyförening Linköpings Hockey Club, LHC.

I BK Kenty gick damfotbollslaget 1998 första gången upp i Damallsvenskan. År 2000 delades fotbollsverksamheten upp mellan herrar och damer och den senare organiserades renodlat i BK Kenty DFF. Man spelade damallsvenskt även 2000 och 2002.

Under sommaren 2003, då laget återigen ledde Söderettan överlägset, startade planerna för att bilda LFC, vilket formellt togs på ett årsmöte 4 november 2003.

Svensk Fastighetsförmedling delar årligen ut ett stipendium till en spelare i Linköpings FC med titeln “Årets Uppstickare“.

Viktiga händelser

2004 – SM-guld inomhus

LFC vann i februari det officiella SM i 5-manna inomhus som numera kallas SM i Futsal efter 1-0 seger mot Sunnanå SK i finalen.

2006 – Svenska Cupen

LFC segrade i Svenska Cupen. Maria Aronsson gjorde två mål i finalen, Josefine Öqvist ett och Maria “Sturefors” Karlsson spelade fram till två mål i 3-2-segern mot Umeå IK på bortaplan.

2008 – Svenska Cupen

LFC segrade i Svenska Cupen efter Josefine Öqvists segermål i den 112:e minuten hemma på Folkungavallen den 1 november. Finalen mot Umeå slutade 1-0.

2009 – Damallsvenskan, Svenska Cupen, Supercupen

LFC vann Damallsvenskan, Svenska Cupen och Supercupen 2009. Redan 22 mars bärgades första titeln då Jessica Landström gjorde matchens enda mål på Gammliavallen i Umeå. Trippeln fullbordades via cupsegern mot Umeå med 2-0 på hemmaplan.

2010 – Supercupen

LFC vann Supercupen då man för inte mindre än femte gången av fem möjliga spöade Umeå IK i en final. Nora Holstad Berge och Linda Sällström blev målskyttar i 2-0-matchen som spelade på Nya Parken i Norrköping den 21 mars.

2014 – Svenska Cupen

LFC vann Svenska Cupen för fjärde gången 2014. Finalen gick hemma på Linköping Arena och Kristianstads DFF stod för motståndet i en match som slutade 2-1 efter att LFC vänt 0-1 till 2-1 efter mål av Fridolina Rolfö och Mariann Gajhede Knudsen. 1.223 åskådare tittade på plats i den av SVT direktsända finalen.

2015 – Svenska Cupen

2015 blev det en femte titel i Svenska Cupen för LFC. Finalen gick återigen hemma på Linköping Arena och den här gången var det FC Rosengård som stod för motståndet. Det blev 2-0 till LFC inför 5.602 åskådare. Målskyttar blev Stina Blackstenius och Vera Diatel. SVT direktsände även denna final i huvudkanalen.

2016 – Svenska Mästare

2016 tog LFC sitt andra SM-guld efter en otrolig säsong. Inte en enda förlust på hela serien och hela 62 intjänade poäng. 10 poäng efter kom Rosengård på en andra plats. Det var länge jämt mellan de båda lagen, men när de möttes på Linköping Arena den 9 oktober och LFC vann med 1-0 kändes det som om guldet fanns inom räckhåll. En magisk eftermiddag med över 6 200 personer på läktaren trots att matchen sändes i SVT1. Segermålet stod Kristine Minde för. Nästa omgång skulle LFC åka ner till Vittsjö samtidigt som Rosengård tog emot Eskilstuna. Vinst i Vittsjö samtidigt som Rosengård förlorade så var guldet klart redan i omgång 20.

2017 – Svenska mästare

SM-guld för andra året i rad och det tredje totalt. Efter att ha tappat ledande spelare som Pernille Harder och Stina Blackstenius (42 mål ihop!) och vidare Magdalena Ericsson och Jessica Samuelsson på sommaren så var denna prestation att försvara guldet än större än tidigare. Nya stjärnor tillkom som Marija Banusic (11 mål), Maja Kildemoes (5) och Lina Hurtig (7) för att nämna några. Laget imponerade storligen hela säsongen, ledde tabellen hela tiden och säkrade guldet redan tre omgångar före slutet via 0-0 mot Kvarnsveden borta. Rosengård blev till sist hela nio poäng efter LFC som spelade ihop 51 poäng.