Anna Koivunen

Anna Koivunen kom till Linköping FC inför säsongen 2021 och ansågs vara en av Finlands största målvaktstalanger. När UEFA presenterade sina “unga talanger att ha koll på” under 2020 var Annas namn med på listan. 

Hon har spelat i de finska ungdomslandslagen; U17, U19 och U23. Hon var en del av U17-landslaget som kom på tredje plats i EM 2018 och utsågs samma år till den bästa målvakten i U17 av UEFA. 

I LFC-tröjan har det hittills blivit 9 damallsvenska matcher och det är ingen hemlighet att Anna förväntar sig att den siffran har blivit större när säsongen 2022 är färdigspelad!

Nu när du har varit i LFC en säsong, vad är känslan inför denna säsong?

Jag är väldigt taggad inför säsongen och nu när jag har varit här ett år och vet hur ligan är känner mig mer redo för att spela  och starta fler matcher. Vi har ett väldigt bra och jämnt lag så det blir kul att se hur det går för oss den här säsongen.

Beskriv dig själv som fotbollsspelare, vad kan man förvänta sig av dig på planen? 

Jag representerar det  ”moderna målvaktsspelet” och med det menar jag att jag vill vara mycket med i speluppbyggnaden och spela med mina fötter. Jag skulle också beskriva mig själv som en målvakt som är modig och jag är inte rädd för att göra misstag. På planen pratar jag mycket och ser mig som en ledare “bakom” alla.

Varför är du målvakt? Berätta om “resan” till den position du spelar. 

Jag kommer ihåg när jag var liten att jag ville verkligen vara målvakt. Jag tyckte det var bara jättekul och man fick liksom rädda laget eller vara den där avgörande sista spelaren och “låset”. 

Vad är det svåraste respektive det bästa med att vara målvakt?

Det svåraste är kanske när man gör ett misstag,  men jag skulle ändå säga att jag är ganska bra att fortsätta spelet efter en sådan situation på en hög nivå. Sen om det inte händer så mycket i spelet för målvakten är det också viktigt att ha fokus på spelet hela tiden ändå så att man hela tiden är redo. Det bästa är när man har den känslan att man räddar allt och känner sig väldigt självsäker och såklart när man gör en viktig räddning. Men jag skulle också säga att det bästa är när man kan spela sig ur motståndarens press i uppbyggnadsfasen med bra passningar.

Har du någon förebild? I så fall vem och varför?

Inte någon speciell egentligen men jag tycker att Barcelonas, Marc-André ter Stegen, symboliserar ett modernt målvaktsspel. 

Vilken motståndarspelare är du mest stolt över att ha stoppat från att göra mål/ alternativt berätta om en räddning som du är väldigt stolt över att ha gjort?

2017 i EM med finska U17 landslaget då spelade vi mot Spanien i semifinalen och jag räddade en straff så jag skulle säga att det är mitt stoltaste ögonblick även om vi förlorade med 1-0. Spanien var väldigt bra, de vann VM med samma lag i slutet av det året…

Avsluta meningen: Det bästa med att spela i LFC är….

att det känns som att alla är varandras ”sisters” som vi brukar att säga. Vi alla hjälper varandra och kämpar tillsammans.

Hur gick tankarna om att flytta från Finland till Sverige och fortsätta din karriär och varför just Linköping FC?

Det kändes naturligt för mig. Jag kände att jag var redo att byta lag till ett bättre lag och liga. Sverige kändes som ett bra alternativ för att fortsätta min karriär på hög nivå och för att det kändes som att det kunde vara möjligt att ta nästa steg från Sverige till Europas största klubbar senare. Det är bättre spelare här och man kan göra saker mer professionellt än i Finland. Och även om det är bättre nivå här, är kulturen och människorna ganska lika i Finland och Sverige så det gjorde det lätt för mig att anpassa mig. LFC lät bra och professionellt ut för mig och i slutändan var det ganska lätt för mig att välja LFC, och jag har varit väldigt nöjd med det beslutet.

Vad gör du när du inte spelar fotboll?

Jag har en 6 månader gammal hund som heter Luke som tar mycket av min tid utanför fotbollen men jag tycker bara att det är mysigt. Sen kollar jag på serier, pratar med min familj och kompisar i Finland och fikar med lagkamrater.

Berätta något om dig själv som ingen vet.

När jag var liten gillade jag hästar och jag drömde om att bli ridande polis när jag blev vuxen. 

 

 

Text: Mia Eriksson/Anna Koivunen

PositionMålvakt
Född2001-11-06
NationalitetFinland
Moderklubb-
Andra klubbarHJK Helsingfors
Kom till LFC2021