Det är alltid en viss omsättning på spelare, men inför den här säsongen har det dessutom varit en nästintill helt ny ledarstab. En viktig uppgift för mig har varit att få ihop oss ledare och se till att vi snabbare lär känna spelarna och vad de behöver. Det krävs att ledarna förstår hur de ska pusha spelarna och vad som skapar driv hos dem, så att det inte får motsatt effekt och hämmar. Ledarstabens uppgift är att göra spelarna så bra som möjligt och bli sin bästa version. Då är min kontakt med spelarna viktig och blir som en mellanhand mellan oss ledare och truppen.
Vi har en stark grupp med spelare som har starka och fina värderingar, och det märks i sättet vi är mot varandra och hur vi har tacklat och vänt vårens utmanande start.
Sedan gäller det att jobba med de mentala bitarna under hela året, för när man väl möter motgångar ställs allt på sin spets. Vi har både helgruppspass och individuella samtal kontinuerligt där spelarna får uppgifter som de ska genomföra till gången därpå. En sak som vi har jobbat intensivt med är att fokusera på processen snarare än resultatet. Och vad vi kan påverka, det vill säga, vad som är inom och utom vår kontroll. Vi vet vart vi ska och hur processen ser ut, vilket ger en riktning och något att utvärdera utifrån samt ge feedback på, oavsett slutresultatet i en match. Det gör det också enklare att ta en värderad riktning istället för att gå på känsla. Rätt beslut kan kännas obekvämt i en stressad situation, men följer beslutet processen och planen är det enklare att gå emot den obekväma känslan.
För att kunna ge relevant feedback behöver man veta vad man ska “feedbacka” på. Vi jobbar till exempel ständigt med individuella målsättningar kopplat till träningar och matcher. Det kan handla om att se en viss yta eller reagera på ett annat sätt i en specifik situation. När man sedan berättar det för någon är det enklare för den personen att ge feedback och att hjälpa varandra att bli bättre. Det handlar också om att lära sig hur andra vill ha sin feedback och hur olika personer triggas på olika sätt. Spelarna har bland annat fått diskutera och berätta för varandra när; “Jag har svårt att ta emot feedback i de här situationerna” och “Jag är mottaglig i den här situationen, på det här sättet”.
Acceptans är en del i det förberedande arbetet. Alla gör misstag, varje träning och varje match. Bara den vetskapen gör att man inte blir lika chockad när det väl inträffar. Misstag sker, det handlar om hur man reagerar på det.
Trots förberedelser så känner alla frustration och stress någon gång; på fotbollsplanen, hemma eller i andra situationer. Då är det bra att känna sig själv och kunna identifiera en stressrelaterad situation. Personer reagerar olika på stress och om man vet hur det känns fysiskt i kroppen, t.ex. om man får ont i magen eller har stumma ben, så kan man också värdera om situationen är farlig eller inte. Hjärnan vet inte skillnad på om det är fara för livet eller om det är en fotbollsmatch. Stressen är inte farlig i sig, men det kan kännas obehagligt med exempelvis ytlig andning och högre puls. För att hantera stress har vi bland annat haft pass med laget där vi tränar på andningstekniker för att lugna ner kroppen, för att alla ska kunna ta rationella och bra beslut.
För att motverka stress är det också viktigt med återhämtning. Man pratar ofta om den fysiska återhämtningen, men den mentala är minst lika viktig. Här är det upp till var och en hur man bäst får återhämtning. Kanske är det att plocka svamp, måla eller mindfulness. Det viktiga är att det inte ska vara kopplat till prestation utan att den delen av hjärnan, tävlingshjärnan, behöver vila. Att lära känna sig själv och sina behov är att ta ansvar för sin resa och utveckling, något som alla förväntas och behöver göra för att kunna prestera.
En annan sak vi jobbar mycket med är att identifiera vad som tar energi, vad som ger energi och var man lägger sin tid. Kort sagt, lägg tid på rätt saker som ger positiv effekt för både välmåendet och processmålen.
Hjärnan är negativt inställd och letar efter hot och faror av den enkla anledningen att vi historiskt har varit tvungna till det för att överleva. Men det går att jobba med det på olika sätt. I LFC filmar vi exempelvis alla träningar. Ska spelarna leta upp två utmanande klipp vill jag också att de tar fram 5-6 positiva för att få balans. Därifrån får de analysera och identifiera; Vad berodde det på att det inte gick som väntat i dessa situationer? Var det slutet på en träning och jag var tröttare än vanligt? Och likaså när det fungerade, varför då? Det är inte svart eller vitt, en match är inte bara positiv eller negativ.
Tack Erica! Nu tar vi några veckors semester och kommer tillbaka med ny energi inför höstens spännande utmaningar med östgötaderby och Champions League.
Bli medlem i Linköpings Football Club och upplev fotbollsglädjen på nära håll!