Håkan Gauffin

Håkan Gauffin är en av klubbens två lagläkare. Såklart otroligt viktig när det som inte får hända händer men också viktig ur den aspekten för att förebygga tråkigheter tillsammans med managementet och teamet i det stora hela. Håkan har varit med länge och hans kunskap och erfarenhet är guld värt. Låt oss djupdyka lite i vem han är och mer i vad han gör för laget!

 

Vem är Håkan?

Jag arbetar som ortoped sedan många år med framförallt idrottsskador och då speciellt knäskador. Jag forskar om knäskador, fotboll, löpning, och konståkning.

 

Som lagläkare, vad är ditt “uppdrag”?

Som lagläkare är jag ansvarig läkare vid hemmamatcher på Linköping Arena både åt hemma- och bortalag. Jag har också hand om de lite allvarligare skadorna som behöver utredas vidare, samt även sjukdomar hos spelarna.

 

Hur länge har du arbetat som lagläkare och hur kommer det sig att du började arbeta med/för just LFC?

Jag hoppade in som “reserv” som lagläkare under 2009-2010, men har varit ordinarie sedan 2011. Anledningen till att jag kom med var att jag delade rum med den läkare som arbetade med LFC innan mig plus mitt stora fotbolls- och idrottsintresse i övrigt. En av de första matcherna jag var med på var mot Arsenal i UEFA Women’s Champions League 2011.

 

Att vara lagläkare i ett allsvenskt damlag, vad är utmaningarna och vad är det absolut bästa med ditt uppdrag?

Utmaningen på damsidan är framförallt att resurserna är betydligt mindre än på herrsidan men behovet är lika stort för medicinsk support. Det bästa är sammanhållningen och glädjen inom lagidrott och att kunna vara delaktig på allra högsta nivå.

 

 

Avsluta meningen: Det bästa med LFC är…

är att vi är som en stor familj; spelare, ledare och Lejonflock.

 

Hur kommer det sig att du blev läkare?

Jag blev läkare för att jag haft detta intresse sedan jag var liten; läste ofta medicinska böcker för barn och under gymnasiet läste jag en del extra idrottsfysiologi för mitt eget idrottande. Jag har alltid idrottat mycket inklusive spelat fotboll många år, men allra mest långlöpning och squash där jag bland annat har vunnit tre lag-SM guld i Linköping. Det är framförallt de två senare idrotterna som jag fortfarande håller på med.

 

Vad ser du mest fram emot med den här säsongen?

Jag är tävlingsinriktad så jag hoppas att vi vinner absoluta merparten av matcherna i år: det kommer man långt med.

När du inte är läkare/arbetar med/för LFC vad gör du då? (både privat (intressen) och yrkesmässigt?

Nästan 100% av min vakna tid handlar om idrott; på jobbet med skador som ska opereras, idrottsforskningen, och sedan på fritiden med LFC + eget idrottande.

 

Text: Mia Eriksson/Håkan Gauffin

PositionLäkare
Född-
NationalitetSverige
Moderklubb-
Andra klubbar-
Kom till LFC2012