Topbanner Topbanner Twitter LFCTV pć Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


 

 
 
 
 
FC Roma Calfa i svart-rött
Foto: www.fmf.md

LFC:s motstÄnd i Champions League

Om tvÄ veckor blir det internationellt besök pÄ Folkungavallen. LÀs mer om moldaviska FC Roma Calfa (svartröda laget pÄ bilden), Glentoran Belfast United och och CFF Clujana frÄn RumÀnien.

30 juli smäller det på Folkungavallen. LFC:s vision sedan starten 2004 "Linköping i Europa" blir då verklighet. Men vad vet vi om motståndet under kvalveckan i Linköping?
 
Moldaviska FC ROMA CALFA är LFC:s premiärmotstånd på torsdagen den 30 juli. Samtliga LFC:s matcher startar 17.00 och så även denna.
 
Roma Calfa kommer från Moldaviens huvudstad Chisinau som har drygt 700 000 invånare. Moldavien ligger mellan Rumänien och Ukraina och det officiella språket är rumänska sedan frigörelsen från Sovjetunionen på 90-talet. I Chisinau är ca 70% av befolkningen moldaver och i övrigt finns det ca 20% ryssar/urainare och ytterligare 5% rumäner.
 
Det är första gången laget har kvalificerat sig för Europaspel. Föregångaren FC Narta Chisinau klarade sig inget vidare i fjolårets turnering. Inga poäng på tre matcher och föga smickrande 1-33 i målskillnad.... och då ska man komma ihåg att Narta besegrade Roma Calfa i den inhemska cupfinalen i början av juni med 1-0.
 
GLENTORAN BELFAST UNITED har mer rutin från Women's Cup. Man spelade faktiskt ifjol i samma grupp som CFF Clujana som även denna sommar får spela mot nordirländarna. Clujana vann dock det inbördes mötet enkelt med 6-0 och Glentoran blev sist i gruppen med en poäng efter 1-1 mot kroatiska Osijek (som också var hemmalag). 
 

Glentoran Belfast United - Nordirländska mästarinnor 2008. 
 
Nordirland vann den prelimära rundan i EM-kvalet mot Turkiet, Kroatien och Georgien, men blev sedan sist i den riktiga EM-kvalgruppen där man endast fick en poäng på åtta matcher och det var mot Vitryssland på hemmaplan (1-1). Fyra av spelarna som kommer till Linköping var med i Nordirlands EM-kvaltrupp, däribland Nordirlands ordinarie målvakt Emma Higgins.
 

Glentoran Belfast United vann bortamötet igår mot Newbridge med 2-0.
 
CFF CLUJANA, de flerfaldigt rumänska mästarna, är andraseedade i gruppen efter LFC. Clujana har god rutin från spel i Women's Cup, föregångaren till Women's Champions League. Det är inte mindre än sjätte gången i rad man deltager i europaturneringen. 
 

CFF Clujana firar segern i rumänska damfotbollsligan.
 
Clujana är helt överlägsna i den inhemska ligan. Laget från Cluj-Napoca, en av Rumäniens största städer med drygt 300 000 invånare och beläget i nordvästra delen av landet, vann den inhemska ligan i stor stil i våras. Endast en förlust på 21 matcher och därmed 60 poäng, sju före värsta konkurrenten Ripensia från Timisoara. Clujana hade målskillnaden 192-10 och vann den största segern mot Finnforest Comanesti med 33-0! Enda förlusten kom mot tredjeplacerade CSS Tagoviste med 3-2.
 
Här till höger ser vi Raluca Sarghie med mästarpokalen från i våras.
 
I rumänska cupen förlorade dock Clujana semifinalen mot antagonisten Ripensia med 4-2. CSS Tagoviste blev mästare efter 4-0 i finalen mot Clujanas övermän.
 
Sju av spelarna i Clujana deltog i EM-kvalet, där Rumänien spelade i Sveriges grupp. Två av dem har dock lämnat laget under sommaren för spel på Cypern, i cypriotiska mästarna Limassol.
 
Rumänien blev fyra av fem lag i Sverige kvalgrupp och tog bara fyra poäng, alla mot Ungern. Sverige vann med 7-0 på bortaplan, men bara 2-0 hemma i september 2008. Ingen av LFC:are var målskytt mot Rumänien.
 
LFC möter Clujana i den sista kvalmatchen, på tisdag 4 augusti, och rumänerna måste rankas som det svåraste motståndet i gruppen.
 
Innan Europaäventyret drar igång har LFC en viktig sista match innan EM-uppehållet i Damallsvenskan, då Piteå IF kommer på besök på Folkungavallen. Avspark söndag 26 juli kl. 13.00. 

2009-07-16 09:48

Skrivet av: Anders MĂ€ki