Topbanner Topbanner Twitter LFCTV pŚ Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


 

 
 
 
 
guldlaget 2 firande
Foto: Filip Oskarsson

LFC stängde Guldåret 2009

Linköpings Fotboll Club hade årsmöte på måndagskvällen. 2009, föreningens sjätte verksamhetsår, var givetvis återigen föreningens bästa år någonsin, med tre inspelade mästerskap i form av Supercupen, Svenska Cupen och Damallsvenskan. Årsmötet tilldrog sig också det största intresset hittills där den fina årsboken från Guldåret presenterades. Trots gulden var det ett tufft år ekonomiskt, omsättningen ökade visserligen med 1,5 MSEK till 8,9 MSEK totalt. Hela ökningen fick dock tillskrivas klubbens spel i Champions League.

Ett tufft år ekonomiskt men fantastiskt framgångsrikt sportsligt. En optimistisk intäktsbudget framför allt på sponsorsidan fick justeras under året och utfallet blev ändå godkänt med samma nivå som 2008. Kostnaderna parerades också i takt under året genom att klubben sänkte sina kostnader löpande då bland annat flera proffsspelare inte fick vara med hela vägen fram till guldet.
 
- Budgeten lades ju innan vi fick uppleva den fulla effekten av finanskrisen, men marknadsgruppen gjorde ändå ett fantastiskt jobb som överträffade utfallet från året innan, säger Anders Mäki, klubbdirektör och fortsätter:
 
- Vi fick dock erfara att vi inte lyckades jobba med samma tillväxt som vi vant oss vid tidigare år, något som också kommer att ligga till grund inför 2010.
 
Intäkterna ökade ändå  med 20% till 8,9 MSEK (7,5) men hela ökningen tillskriver klubben LFC:s deltagande i Champions League med en egen kvalturnering och två omgångar under hösten. Bidrag från UEFA och naturligtvis ökade kostnader i bl a resor till Zürich och Oberhausen (Duisburg) fanns ju inte alls med 2008.
 
Resultat stannade på 43 000 kronor, mycket tack vare de sportsliga framgångarna.
 
- I slutändan var det gulden i Damallsvenskan och cupen som räddade oss, segerpremierna där samt publikbonusen gav oss icke budgeterade intäkter till vår fördel, säger Anders.
Christer Mård fortsätter som ordförande och det var även i övrigt idel omval i styrelsen. Årsmötet beslutade också en tillökning av styrelsen, då Mariethe Larsson, informationschef på Länsstyrelsen valdes in på två år.
 
Styrelsen består nu förutom de ovan nämnda av Ulla Lönn (vice ordförande), Erik Träff, Lena Lyckenvik och Barbro Rohlin. Suppleanter är Ann Björk och Malin Bodén.
 
Till 2010 räknar LFC inte med någon större tillväxt.
 
- Nej, vi är mycket försiktiga i budgetarbetet. Elitidrott idag är en tuff ekonomisk affär. Det gäller dock inte bara oss utan hela vår omvärld och även om Damallsvenskan de senaste åren har haft en fantastisk utveckling på intäktssidan så har kostnaderna ökat i ännu högre takt. Allt för att vi alla vill behålla Sveriges position som ledande inom Damfotboll, kommenterar Anders Mäki.
 
Han ser dock att åtgärder måste vidtagas och målade upp en vision om framtiden på årsmötet.
 
- Omvärlden springer snabbare än oss just nu. Den nya USA-ligan samt rörelser i ligorna i Tyskland, England och Holland kommer att passera oss om vi inte gör något i Sverige. T o m Spanien har ju blandat sig i striden dit en svensk spelare har flyttat.
 
Han fortsätter:
- Även om det blivit tillfälligt halt i USA och England på grund av finanskrisen kan vi inte sitta still när det lossnar. Vi vill inte att vår position på damsidan skall gå samma utveckling som herrarna till mötes, där ligan inte ens rankas bland de 30 bästa i Europa, vi är chanslösa i Champions League och knappt någon spelare från Allsvenskan spelar i de stora mästerskapen.
 
LFC menar att Damallsvenskan i sig måste utvecklas så att den är ett hett alternativ även för de bästa spelarna i framtiden.
 
- Jag ser framför mig en ren proffsserie där spelarna har minst lika bra förutsättningar som någon annanstans i världen. Det är fullt möjligt, men produkten måste utvecklas med ett närmare samarbete med media och de största centrala samarbetspartners. Och som vi har sagt tidigare, en dialog måste fortsätta för att skapa ett hyperintressant serieupplägg.
 
- Hur det ska se ut och hur många lag som kan spela i en serie där alla är helproffs inom ett par år låter jag vara osagt, men det kommer inte att gå om ett lag vinner sin första match för säsongen i den sista spelomgången, som hände i år, avslutar han.
 
LFC kan i alla fall se fram emot en intressant säsong där inget topplag är givet och eget spel i Champions League, den här gången direktkvalificerade in i huvudturneringen dessutom. Den startar dock först i september, den första prövningen blir Supercupfinalen mot Umeå den 21 mars på Nya Parken i Norrköping.
 
 
 
 
 
 
 

2010-02-22 20:30

Skrivet av: Webbredaktionen