Topbanner Topbanner Twitter LFCTV pć Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


 

 
 
 
 
Charlotte Rohlin
Foto: Tobias Josefsson

VM 2011: Gruppseger för Sverige

BÄde Sverige och Norge spelade viktiga matcher under kvÀllen Norge spelade för sin överlevnad i turneringen men tvÄ mÄl frÄn Kyah Simon i Australien skickade hem Norge frÄn turneringen. Sverige i sin tur besegrade USA och vann dÀrmed Grupp C.

Samtliga representanter från Linköpings FC var representerade när Grupp C och Grupp D gick in i slutfasen. Norge var först ut när de ställdes mot Australien i en direkt avgörande match om andra platsen bakom Brasilien och en biljett till kvartsfinalspelet som startar i helgen. Linköpings norska representant Nora Holstad-Berge startade i de två första matcherna men var förpassad till bänken när allting skulle avgöras. Förutsättningarna var enkla, Norge var tvunget att vinna för att kunna nå andra platsen.

Efter en mållös första halvlek tog Norge ledningen efter elva minuter av den andra akten när Eline Thorsnes satte matchens första mål. Men Norges lycka blev kortvarig då Australien kvitterade redan nästkommande minut genom Kyah Simon. Norge var då tvunget att jaga för att kunna få in ett mål och därmed ha en chans på kvartsfinalen. Med fem minuter kvar kom så läget för Norge i form av en frispark i bra läge, men skottet från Norges Trine Rönning tog i kryssribban. Bara två minuter senare satte Australien dit nådastöten när Kyah Simon gjorde mål på nick och därmed gav Australien ledningen som sedermera blev slutresultatet.

Drygt en timme efter att Norge blivit hemskickade från turneringen var det dags för Sverige att spela gruppfinal mot USA. Även där var förutsättningarna enkla, Sverige behövde vinna för att kunna lägga beslag på förstaplatsen. Redan efter sex minuter fick Sverige ett kanonläge när Lotta Schelin kom fri, men precis som i tidigare matcher lyckades inte Schelin ge Sverige ledningen. Åtta minuter senare var Schelin framme igen och blev tacklad bakifrån, domare Fukano tvekade inte utan pekade på straffpunkten. Lisa Dahlkvist klev fram och satte dit bollen distinkt bakom den amerikanska målvakten Hope Solo. Sverige spelade bra efter målet och stod för ett spel som var markant bättre än spelet i de två första matcherna. Sverige lyckades dessutom utöka sin ledning genom Nilla Fischer som sköt en frispark som styrdes på en amerikanska och in i mål. USA tog över mer och mer i slutet av den första halvleken och Sverige fick slita hårt för att behålla sin tvåmålsledning till paus.

I den andra halvleken fortsatte USA med sitt fina spel från slutet av den första halvleken och Sverige fick allt mindre att säga till om. USA skapade chanser men Sverige höll ut och stack även upp på kontringar. Linköpings Charlotte Rohlin fick jobba hårt tillsammans med Sara Larsson när de amerikanska spelarna attackerade. Tillslut orkade inte Sverige hålla ut längre och USA fick en reducering när Andy Wambach fick dit bollen via axeln. USA fortsatte att pumpa på mot Sverige men det svenska försvaret tillsammans med Hedvig Lindahl lyckades hålla tätt när USA gick framåt. I slutskedet av matchen fick Charlotte Rohlin dra på sig kaptensbindeln när vikarierande lagkaptenen Nilla Fischer blev utbytt till förmån för Linda Sembrant. Trots USAs intensiva jakt på kvittering så lyckades Sverige hålla ut och vann därmed Grupp C och ställs mot Australien i kvartsfinal på söndag.

2011-07-06 22:45

Skrivet av: Gustaf Pettersson