Topbanner Topbanner Twitter LFCTV pć Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


 

 
 
 
 
Petronella mÄljubel vs Rödsle 2009
Foto: Filip Oskarsson

Damallsvenskan har börjat strÄlande!

Inget av de förmodade topplagen Àr obesegrade efter fyra omgÄngar. LÀs mer om detta, Marta, förvÀntningar, ljuv musik, lÄgkonjunkturen och som vanligt nÄgra passningar till etablissemanget i klubbdirektörens krönika hÀr pÄ hemsidan!

Damallsvenskan har börjat på ett strålande sätt!
Inget av de på förhand tippade topplagen har gått obesegrade efter fyra omgångar. Inget lag har heller full pott. Flera överraskande resultat har presenterats. Direkt är diverse självutnämnda förståsigpåare ute och kritiserar topplagen istället för att inse att det är precis det här serien behöver på lång sikt. Oförutsägbara matcher! Härligt!
 
Marta, världens bästa spelare, finns inte nära oss längre och inte heller hennes mediadrag som marknadsförare vilket har inneburit att publiksiffrorna sjunkit. Tyvärr har media lyckats måla upp en bild av att Damallsvenskan bara var Marta.
 
Hon är duktig, men bilden är överdriven. Jag har bevis. Jag var på landskampen i Göteborg där Sverige tog emot Brasilien. Marta syntes bara glimtvis i första halvlek och många undrade om hon var utbytt i andra då hon knappt rörde bollen.
 
Ändå stortrivdes den månghövdade publiken under hela matchen, med kulmen i andra halvlek då den omtalade brassan alltså var helt osynlig. Det svenska tjejerna visade att det finns ett lika stort underhållningsvärde i deras spel. Vickan, Landis, Sjögran, Seger, Thunebro och några till överglänste Marta och visade att det fortfarande finns underhållningskvalitet i Damallsvenskan.
 
Problemet är att vi inom damfotbollen i vanlig ordning misslyckats kapitalt med att få medierna att inse det. Hoppas de tog till sig litet av det efter lördagen inför fortsättningen. Publiken som var på plats där och även på de damallsvenska arenorna är inte lika lättlurade. Snittet i Damallsvenskan ligger efter fyra omgångar på 808 mot fjolårets slutgiltiga 892. Och då har heller ingen match spelats mellan de tre förhandstippade toppkandidaterna.
 
Därför anser jag att det bara är en överdriven mediabild att Damallsvenskan bara var Marta.

Inget är givet i idrott
"Ni kan inte tappa poäng mot Stattena!" Oj, så många som pratat om det. Men det klart man kan. Inget är givet i elitidrott och vi var så klart enormt besvikna när det skedde. Samtidigt som Stattena normalt säkert är sämre än 2-2 mot LFC är de också mycket bättre än de dubbla 0-7 de också inkasserat hittills. Vilken grym kämpainsats de svarade för! Alla glömmer bort detta i hastigheten. De hade flera spelare som förmodligen överträffade sig själva flera gånger om, om man ska tro på dem som sett laget tidigare.
 
Men det är klart att vi med vår position ska vinna en sådan match ändå. Men vi gjorde inte det och då är det bara att bita i det sura äpplet och sedan proffsigt förbereda sig och satsa framåt. Spelet har varit gudomligt bra stundtals. Dåligt stundtals. Och sedan allt däremellan. 7-0 och tre raka segrar på bortaplan hittills inklusive Supercupfinalen. Så vi vet ju vad vi kan. Snart kommer nästa utmaning. "Ni kan inte tappa poäng mot Piteå". Känns det igen...? Vi gjorde det mot nykomlingen Falköping för två år sedan...
 
Jag ser att vårt lag både har visat och har potential att vara den bästa LFC-upplagan hittills. En världsmålvakt. Stabilt mittförsvar. Underbar bollkontroll. Världsstjärnor på mitten. Vassa instick. Snabba ytterbackar som kommer runt på båda kanterna. Hänsynslösa forwards, starka i luft och på mark. Precisa skott. Distinkta avslut. En otrolig inställning i varje närkamp. Ljuv musik för idrottsälskare.
 
Men vi måste förstås få ihop allt detta varje gång. Det är det svåra i elitidrott. Alla runt omkring pratar om resultaten medan man själv måste fokusera på prestationen. Sin egen.
 
Lågkonjunktur inte bara i hemmaspelet
Lågkonjunkturen är med oss inte bara i spelet på hemmamatcherna. Mitt och alla andras jobb utanför laget och lagledningen är att hålla den borta från omklädningsrummet och planen så mycket det bara går. Vi har sedan länge kapat varenda en av både obudgeterade och lägre prioriterade budgeterade kostnader. Jag tar rollen som "the bad guy". Det är mitt jobb. Någon måste också se horisonten längre än bara sitt nuvarande kontrakt. Det finns dock ingen garanti ännu för att det ska stanna där, men vi ska försöka lösa det genom att förlänga säljsäsongen, passa på att hypereffektivisera och vända på varje krona utan att tappa proffsigheten. Vi tävlar ju dessutom mot andra som lever i samma omvärld, den omvärld som ska skriva ut det nya kontraktet.
 
Denna proffsighet är inte bara förmåner utan också krav på att alla i organisationen är lika proffsiga. Och att införa att definitionen av proffsighet handlar mycket om hur man är och agerar i sin miljö och inte att man ska ha de dyraste fotbollsskorna. Oavsett hur vi lyckas skall vi se till att LFC skall vara den proffsigaste klubben och Linköping skall vara den bästa utvecklingsmiljön för tjej- och damspelare under lång tid framåt. 
 
När jag skriver så här låter det som om vi inte har rätt värderingar inom vår förening. Men det har vi! Nu i det senaste lagbygget för något halvår sedan känner jag att vi har snäppt upp de flesta kvaliteter i de justeringar som gjordes. Vi har ökad kompetens och inställning både på och utanför planen. Kan vara bra att påminna sig själv ibland bara...
 
Damfotbollens huvudstad
Vi gläds också åt samverkansklubben Linköping Kenty som i premiären körde över Eskilstuna med 4-1 i en match med mycket energi, klokt och förnuftigt spel om än förstås i litet lägre tempo.
 
Vi har sedan 2006 ett starkt samarbete med John Bauergymnasiet i Linköping gällande skolans fotbollsprofil. Den senaste tiden har vi fått ett antal nya uppslag om ytterligare nya fotbollssatsningar i gymnasieskolan både genom Linköpings Kommun och Svenska Fotbollsakademien på var sitt håll. Vi kör i juli också LFC:s sommarcamp för tjejer i åldern 13-15 år där våra stjärnspelare finns med som "role models". Detta i samarbete med MB Fotbollsutveckling och Malmslätts AIK. Inom den ramen planeras också ett damfotbollssymposium längre fram i vinter. Allt detta är en glimt av det man kan åtnjuta som invånare i Damfotbollens Huvudstad. Du kan läsa mer om LFC:s samverkan och mål med detta i en ny sida här på hemsidan under "Om LFC" - Samverkan!
 
 
Jag avslutar med några, nåja, kortisar...
 
- Elitföreningen Damfotboll har startat upp ett marknadsprojekt där man ska jobba med tre klubbar på sin lokala marknad. Sunnanå, Djurgården och Kristianstad är utvalda. Hm.Snart får även vi i LFC engagera oss och försöka bli invalda i den centrala styrelsen - det verkar vara lönsamt. För EFD:s del kanske det hade varit effektivare att fråga Malmö som åtminstone utifrån sett verkar ha en mycket duktig strategi inom sin marknadsföring? Eller Umeå som svarat för en av de mest enastående marknadsföringsinsatser alla idrottskategorier med start för ungefär tio år sedan? Eller vi i LFC som ökat de lokala sponsormedlen med totalt 900% sedan 2003?  Eller bara anställa Roland Arnqvist som central marknadschef?
 
- Svenska Fotbollsförbundet är skyldig mig 20 kronor. Det var vad jag fick lägga ut för att få ett matchprogram till landskampen Sverige-Brasilien. Döm om min förvåning när jag öppnar det till synes påkostade programmet. De svenska spelarna har inte ens sina tröjnummer utsatta. Man får fylla i dem själv. Men det följde inte med någon penna. Tur för mig att jag är hyfsat insatt. Men de andra dryga tolvtusen som var på plats då som vi hade hoppats värva till de allsvenska arenorna? Inte hittar jag heller om det är tre eller fyra brassar som spelar i svenska ligan just nu. Minimal information om spelarna och porträttbilder som ser ut att vara tagna med en äldre modell av mobiltelefon. Vad säger matchdelegaten...?*
 
- Gamla Ullevi blir helt underbart perfekt som hemmaarena för Damlandslaget. Bra disponerad arena, underbar sikt, inget att klaga på. Jo, lite mycket betong i serveringsgångarna kanske. 12 257 på plats också. Härligt. Att jämföra med de 9 413 som kom till Folkungavallen på en LFC-match ett halvår tidigare då Marta, Lotta, Hedvig, Sara, Landis, Seger och Kosse också var där. Måste ändå säga att stämningen var bättre på gamla Folkungavallen i jämförelse. Litet trängre. Ännu närmare. Det ni.
 
- Matchen på Gamla Ullevi kom inte igång förrän sju minuter efter utsatt tid. Detta trots att man startade programmet två och en halv timme före avspark. Vad säger matchdelegaten....?
 
- Av sex TV-sända matcher i Damallsvenskan under våren finns Malmö representerade fyra gånger. Det är bra jobbat av klubbens marknadsavdelning. Mindre bra av TV4 som kan ha gjort massmedias dödssynd. Kopplat ihop journalistik med annonsintäkter. Vi får se på skyltarna vem som presenterar sändningen. Kriterierna får TV-sändning skall enligt dem vara resultat, publik och arenamöjligheter. Ingen kan säga att inte Malmö kvalar in på dessa. Men de slår oss med 4-0 i TV-ligan. Vi i Linköping hade alltså hoppats en del efter att ha vunnit cupen, legat i topp i serien i 18 av 22 omgångar och slagit alla tiders publikrekord. Men vi klarade (läs: visste) nog inte kravet på att hitta en sändningssponsor, eller?
 
 
*Matchdelegaten är en av Svenska Fotbollsförbundet utsänd kontrollant som agerar i Damallsvenskan. Förutom ovan nämnda kontrollpunkter handlar det en hel del om utrymningsvägar, vaktchefer med kommunikationsutrustning, matchansvariga, evenemangsansvariga, synpunkter på matchprogrammet och logistik för publik med försäljning och toaletter. Men man har nog missat att Damallsvenskan är en i alla bemärkelser positiv idrott med rakt igenom sunda värderingar. Ett föredöme i samhället. Brandfacklor och åtskilda supportergrupper känns som grekiska för oss.
När en matchdelegat då hårdbevakar LFC-Stattena i omgång 3 inför dryga 700 åskådare känns det som ganska mycket överkurs och ineffektivt använda medel. Det känns också som om förbundet tror att man genom denna halvpolisiära funktion kan skapa Guiseppe Meazzastämning i Damallsvenskan, när det i praktiken är så att det hänger på klubbens egenintresse av att popularisera sitt evenemang. Vi har då lyckats hyfsat med att utveckla och arrangera ett 100-tal sportevenemang i en annan idrott med över 8000 åskådare till en fantastisk folkfest utan en enda konsultdelegat en enda gång.
 
Sist men inte minst; Blir det islossning Måndag 11 maj? Då blir det i alla fall många isländskor på innerplan på Folkungavallen. Vi ses väl där då. Avspark 19.00. Kristianstad. Välkommen.
 
 
Anders Mäki
Klubbdirektör
Linköpings Fotboll Club

2009-04-29 19:47

Skrivet av: Anders MĂ€ki

Datum Rubrik
2017-02-28 13:30 » VĂ€lbesökt Ă„rsmöte
2016-08-30 09:38 » Nu firar vi vĂ„r framgĂ„ng?
2016-08-05 21:14 » Gameday i Rio de Janeiro
2012-05-30 23:15 » Draken lyfter i motvind
2012-04-06 08:37 » Satsning mot toppen
2010-01-18 11:00 » Nystart för LFC
2010-01-13 21:00 » Att bygga elitlag
2009-04-29 19:47 » Damallsvenskan har börjat strĂ„lande!
2009-01-27 10:05 » Äntligen pĂ„ plats
2008-11-06 14:20 » Tack för mig!
2008-05-01 09:38 » VĂ€rldens bĂ€sta proffsliga?
2007-11-16 17:50 » Daniel sammanfattar Ă„ret
2007-07-13 14:40 » Daniel summerar
2007-05-11 13:30 » Elitidrott Ă€r ibland upp och ned
2007-05-07 13:20 » Dags för vĂ€ndning...
2007-02-01 12:00 » ÅterhĂ€mtning för kropp och knopp
2007-01-01 12:00 » IgĂ„ng pĂ„ riktigt