Topbanner Topbanner Twitter LFCTV pć Youtube Instagram LFC-laget Bankekind Buss Kapitalex Dukaten Botrygg


 

 
 
 
 
Bengt Ekholm och Anders MĂ€ki
Foto: LHC Ord & Bild AB

Att bygga elitlag

LĂ€s denna artikel - tidigare publicerad i CLUB NEWS - om LFC-ledningen tankar om att bygga elitlag. En strategi som hittills varit relativt lyckosam.

"Att bygga ett elitlag"
 
(Artikel publicerad i CLUB NEWS i december 2009)

SM-guld och Champions League spel mot Europas bästa lag i november. Illavarslande rapporter om spelare som blir proffs i USA i december. Hur står det egentligen till hos LFC och hur resonerar man i sitt lagbygge?

- Under den här perioden är det bråda dagar och mycket jobb, men också väldigt roligt och inspirerande, säger Bengt Ekholm, sportansvarig i LFC.

Bengt är den som har total kontroll på spelare och ledare inom damfotbollen. Motsvarande roll som Johan Hemlin har i hockeyn.

- Men det är inget enmansarbete. Vi är ett team, främst jag och Anders, men också ett antal kontakter både i Linköping och ute i landet som hjälper oss i arbetet, fortsätter Bengt.

Det finns ett antal nyckelord för framgång i ett lagbygge. Något som med åren utkristalliserat sig inom LHC och som Anders tagit med sig till LFC.

- Mycket är väldigt lika oavsett idrott, säger Anders.
 
- Till exempel att det kräver ett väldigt stort engagemang. Elitidrotten idag är också så omfattande och marknaden geografiskt för att hitta spelare väldigt stor. Någon måste vara ansvarig men det är ett stort teamwork bakom och mycket kontakter med omvärlden i form av personer man litar på, agenter, scouter och så vidare, fortsätter Bengt.

Det finns dock några ledteser som Anders och Bengt använder sig av.

- Det är viktigt att hitta spelare som man kan tilldela rätt roll, både i laget på planen och utanför. Det måste bli någotsånär rätt redan från början och sedan blir det tränarens sak att smälta ihop allting i degeln till en genuin enhet, ett lag. Dessutom utvecklas ju spelare olika snabbt och några som tar riktigt stora kliv måste få nya roller under säsongen också.

Men hur tänker man?

- Det är viktigt att skapa en kärna av duktiga spelare och mycket bra och ansvarstagande människor som kan leda laget och fortsätta vara bra även när det går tungt. De behöver inte alltid vara de allra bästa spelarna, man kan krydda med spetskompetens på vissa positioner, till exempel med utländska spelare som verkligen tillför laget en extra dimension, säger Anders.

- Till den första kategorin hör förstås till exempel Magnus Johansson och Charlotte Rohlin. Men det finns och behövs flera sådana i ett framgångsrikt lag. De behöver inte vara födda i Linköping, men de har troligen funnits i laget ett par år så att de har fått den extra känslan för laget. De personliga egenskaperna utanför planen är också viktiga. De skall bara i sitt sätt att vara fungera litet som förebilder för nya och unga spelare, fortsätter Anders.

Faith Ikidi, Hlinka och Hlavac är några exempel på utländsk spetskompetens i LHC och LFC. Förutom dessa två kategorier behövs även en kategori stabila spelare som gör sitt jobb kväll efter kväll men som nästan aldrig får några runriker. Sist, men inte minst viktigt, ett gäng unga, lovande och hungriga spelare. Spelare som kommer upp och har största delen av sin karriär framför sig. De kanske inte tar en ordinarie plats direkt, men skall erbjudas en optimal miljö för att så småningom kunna bli kärnspelare i laget.

- Här är det jätteviktigt att man utgår från ett individuellt perspektiv. Alla spelare behöver bra matcher för att utvecklas. Vissa går det snabbt för att man tar en ordinarie plats i A-laget ganska snabbt, medan andra måste erbjudas speltid i en samarbetsförening på något lägre nivå, säger Bengt Ekholm.

- I fotbollen är det därför enormt värdefullt att vi i Linköping har Kenty i Söderettan. Det är ju bara ett snäpp under. Ida Brännström är ett bra exempel på en spelare som tagit den vägen och Tilda Heimersson har också haft enorm nytta av det, fortsätter han.

Bengt och Anders menar att det är extra roligt om en talang från den egna staden eller regionen visar framfötterna. Men det händer förstås också att spelare inte utvecklas som det är tänkt och inte tar det sista steget.

- Det är ju det svåraste i jobbet, att kunna se en framtida potential. Det är svårt att sätta ord på det, men är en känsla som finns och växer fram, säger Bengt.

LHC har inte någon uttalad samarbetsförening på samma sätt som LFC, för närvarande är Axel Brage och Dennis Bozic i Oskarshamn medan Erik Lindhagen är i Växjö.

För att nå svensk elit och ha möjlighet att vinna guld behövs dock mer än en genomtänkt strategi för lagbygge.

- Det krävs kontinuitet i organisationen, goda värderingar och så förstås ekonomiska förutsättningar, säger Anders och fortsätter:
 
- Det finns flera exempel på lag som investerar jättemycket pengar i sitt lag men ändå inte får framgång. På samma sätt finns det flera klassiska orter inom både fotboll och hockey som har enormt duktiga ledare och en miljö som andas idrott. Men de vinner inte heller några guld för att de bästa spelarna går vidare innan de hinner bli färdiga.

I Linköping försöker man få till alla delarna. En stabilitet i organisationen som gör att inte hjulet behöver uppfinnas på nytt hela tiden. Ett par spelare från närregionen som kan visa vägen för egna unga talanger och så kryddan med spetskompetens utifrån.

- Visst känner vi av lågkonjunkturen som hindrar oss från att hålla samma tillväxttakt ekonomiskt som tidigare, säger Anders.

- Men jag tror inte att de spelare som lämnar Damallsvenskan för USA hade stannat i alla fall. De tjänar förstås bra där borta, men det är också ett äventyr och en chans som kanske inte kommer igen. Det är klart att man aldrig vill tappa så många på en gång men det viktigaste för oss är att fortsätta arbeta konsekvent och se till att vår utvecklingsmiljö i Linköping håller världsklass, fortsätter Bengt.

- Vilket också är dokumenterat. En del tror att vi bara köper ihop ett lag, men Lotta Rohlin, Maria Karlsson och Maria Aronsson är ju linköpingstjejer som via LFC fått spela i landslaget. Därtill Seger, Kosse, Landström, Hedvig Lindahl och nu senast Petra Larsson, där alla debuterat i landslaget efter att de kommit till Linköping. Det är åtta spelare på bara de sex år som LFC funnits och är inte så illa. Det är viktigt att vi fortsätter att utveckla den miljön, fyller Anders i.

Men tränare då – det är ju högaktuellt för LFC – hur ser det ut?

- Det är som med spelare, vi har en kravprofil att jobba efter. En profil efter våra ambitioner och vår klubbs krav och förutsättningar. Det var samma förra hösten då det dröjde innan Magnus Wikman blev klar. Men det blev bra!

Ambitionen är givetvis att hitta rätt tränare och låta denne jobba med laget ett par år för att skapa kontinuitet i ledarskapet. Tyvärr gick det inte med Magnus Wikmans familjesituation den här gången, då han hade kvar sin familj i Uppsala hela 2009.

- För LFC:s del vill vi ha en tränare med erfarenhet från elitnivå, då det blir en speciell miljö med allt fokus runt ett elitlag. Lika viktigt som att han eller hon är en duktig instruktör i träning både individuellt och för laget är att denne kan sätta upp en passande spelstrategi och få spelarna att följa den samt även kunna anpassa spelet under pågående match. Taktiskt kunnande helt enkelt, säger Bengt.

- Sedan visar vår erfarenhet att det är en viktig fördel att tränaren skall ha tränat tjejer tidigare, det är trots allt ganska stor skillnad i coaching av män och kvinnor. Vidare vill nog också att tränaren redan finns eller bosätter sig i Linköping den här gången, säger Anders.

En lista med ganska höga krav för att leda Sveriges bästa lag alltså. Hur ser listan med namn som uppfyller kraven ut då?

- 7-10 namn ungefär. Men problemet är att man förstås har en rangordning. Och de högst upp är så duktiga att de säkerligen har andra alternativ också. Så det största problemet är att hålla igång så många som möjligt på listan som man kan tänka sig och veta när man inte kan vänta på nummer ett längre utan måste ge erbjudandet till nummer två eller tre, säger Bengt.

Bengt och Anders känner i alla fall att LFC är en klubb som tilldrar sig stort intresse från tränare i landet. En effekt av guldet och kanske ett långsiktigt arbete med en god organisation.

- Men i tid är det svårt att säga hur det ska gå. Det kan vara klart när du läser detta, men det kan dröja ett tag till. Det viktigaste är att det blir bra, inte att det går fort, avslutar Anders Mäki.
 
CLUB NEWS

2010-01-13 21:00

Skrivet av: Webbredaktionen

Datum Rubrik
2017-02-28 13:30 » VĂ€lbesökt Ă„rsmöte
2016-08-30 09:38 » Nu firar vi vĂ„r framgĂ„ng?
2016-08-05 21:14 » Gameday i Rio de Janeiro
2012-05-30 23:15 » Draken lyfter i motvind
2012-04-06 08:37 » Satsning mot toppen
2010-01-18 11:00 » Nystart för LFC
2010-01-13 21:00 » Att bygga elitlag
2009-04-29 19:47 » Damallsvenskan har börjat strĂ„lande!
2009-01-27 10:05 » Äntligen pĂ„ plats
2008-11-06 14:20 » Tack för mig!
2008-05-01 09:38 » VĂ€rldens bĂ€sta proffsliga?
2007-11-16 17:50 » Daniel sammanfattar Ă„ret
2007-07-13 14:40 » Daniel summerar
2007-05-11 13:30 » Elitidrott Ă€r ibland upp och ned
2007-05-07 13:20 » Dags för vĂ€ndning...
2007-02-01 12:00 » ÅterhĂ€mtning för kropp och knopp
2007-01-01 12:00 » IgĂ„ng pĂ„ riktigt