Together we stand, together we support

10

Sweden

Emma Lennartsson

Om Linköping FC har en trotjänare bland spelarna så är Emma Lennartsson utan tvekan den som just nu ska nämnas först. Emma gör sin tionde raka säsong i klubben och hon blir fortfarande bättre och bättre och utvecklas för varje år. Att hon är viktig för laget, för klubben och för damfotbollen i stort, råder det absolut ingen tvekan om.

När Emma för två år sedan, innan hon skulle påbörja sin åttonde säsong med LFC, fick frågan om vad hon tror gör ett lag framgångsrikt och presterar sitt allra bästa svarade Emma:

– Team spirit. Det är den mest avgörande pusselbiten i en grupp. Att få spelare att enas och att arbeta hårt för varandra. Att få dem att vilja jobba hårt och hjälpa varandra. Allt handlar om vem och vilka klubben och tränarna vill ha i laget. Vilka personligheter som kommer att passa inom en grupp.

179 damallsvenska matcher i Linköpings-tröjan har Emma spelat när vi publicerar den här texten och vi hoppas att det blir många, många fler.

10:e raka säsongen med LFC, vad är det som motiverar dig?
Det skulle jag säga är flera saker; först av allt så tycker jag att fotboll är det absolut roligaste som finns, jag trivs väldigt bra i laget och i klubben, jag känner att jag fortfarande utvecklas och blir en bättre fotbollsspelare. Sen älskar jag att vinna och att vinna och uppnå mål tillsammans med ett lag är det absolut bästa.

Sätter du någonsin individuella mål för en säsong och i så fall vilka?

För mig själv är det alltid ett mål att se till att jag presterar och utvecklas för att få chansen att starta matcherna. Sedan tar jag tillsammans med andra spelare och tränare fram vad jag som spelare ska bidra med under året, vilket kan vara saker både på och utanför planen.

Vad bidrar du med i laget sett till din rutin?
Eftersom jag spelat alla mina säsonger i Linköping och många år i Damallsvenskan, så känner jag oftast till lagen och en hel del spelare man mött eller spelat med från åren innan. Hur allting fungerar i Linköping har jag också bra koll på, var det finns extra kläder, var du hittar tejp, hur det fungerar med städning och så vidare. När det kommer nya spelare så har jag oftast svaren på de flesta frågorna.

Du är rutinerad och har spelat i Damallsvenskan i många år nu, hur har ligan utvecklats/ändrats?
Jag skulle nog säga att det blivit lite jämnare mellan lagen, självklart är topplagen fortfarande högt upp i tabellen men det är fler lag som är med och fightas om poängen. Sen försvinner fler och fler spelare tyvärr utomlands tidigare nu i och med satsningar i andra länder vilket gör att serien har färre profiler än tidigare år. Men det är kul att även lag i Sverige satsar mer på sina damlag och det vill jag se mer av för att behålla spelare längre tid i damallsvenskan samt locka till sig utifrån.

I och med just din rutin och att du faktiskt har vunnit Damallsvenskan två gånger – vad gör ett lag framgångsrikt eller inte?
Det finns olika sätt att vara framgångsrika, men jag tror det är viktigt att man som lag fungerar bra ihop, att alla strävar mot samma mål och vill göra varandra bättre. En annan sak jag tror har stor betydelse är kvantiteten att du får behålla spelare år efter år för att bygga något långsiktigt.

Beskriv dig själv som fotbollsspelare, vad kan man förvänta sig av dig på planen?
Jag som fotbollsspelare är tuff i duellspelet, kommunicerar mycket med mina medspelare och jag ger alltid mitt allt för laget. Jag älskar att vinna och blir väldigt besviken om det inte blir det resultat vi hoppats på.

Varför är du back? Berätta om “resan” till den position du spelar.
Jag började min fotbollskarriär som forward, därefter har jag spelat mestadels yttermittfältare och när jag kom till Linköping 2013 så fick jag spela både ytter- och innermittfältare.

Sedan tror jag att det föll sig ganska naturligt att jag fick ta ett steg bak och bli mittback, det var under Olof Unogårds tid som tränare som jag fick börja spela mittback och det var något som var väldigt nytt.

En ny position där det finns mycket att lära och utvecklas i och det inspirerar mig, jag har fortfarande mycket att utveckla i den positionen även om jag känner mig lite tryggare där nu. Jag tycker fortsatt det är väldigt roligt att få vara med högre upp i planen också så det spelsätt som vi har idag passar mig väldigt bra.

Vad måste man vara riktigt bra på som mittback/back i Damallsvenskan enligt dig?
Tror att det egentligen är bra att vara bra på det mesta, vara följsam och läsa spelet. Finns många lag med snabba forwards som det gäller att ha koll på. Vara tuff i duellspelet och samtidigt trygg med bollen i speluppbyggnad.

Vilken är den bästa spelare du har spelat MED och MOT under dina år i Damallsvenskan?

Är väldigt svårt att välja ut den bästa spelaren som jag spelat med för under mina 10 säsonger i Linköping har vi haft väldigt många bra spelare.

Spelare som jag mött skulle jag nog säga Marta.

Har du någon förebild? I så fall vem och varför?
Charlotte Rohlin. Hon har väldigt fina egenskaper som ledare, spelare och hennes sätt att vara på och utanför planen.

Är väldigt glad över att jag fick spela tillsammans med Lotta och att hon fortsatt finns kvar och jobbar inom klubben.

Avsluta meningen: Det bästa med att spela i LFC är….
Sammanhållningen helt klart! En grupp med väldigt fina individer som vill utvecklas och bli bättre varje dag.

Vad gör du när du inte spelar fotboll?
Då jobbar jag i kundsupporten på MaintMaster Systems AB. Passar mig perfekt att kunna kombinera fotbollen och jobbet då jag kan styra det väldigt mycket själv och också jobba mycket på distans.

Vilket är ditt absolut bästa minne med LFC genom åren och varför?
Det är såklart SM-gulden 2016 och 2017, att vinna med det laget vi hade 2016, en grupp som jobbat ihop nästan 3 år för att till slut stå där som segrare.

Guldet 2017 är för min egen del lite större för då spelade jag mer och kände mig mer delaktig.

Fler nyheter

Spelförståelse
Teknik
Fysik

Sök på Linköping FC