Together we stand, together we support

8

Sweden

Johanna Svedberg

Från BK Häcken till oss i Linköping FC. Johanna Svedberg kom till Linköping inför säsongen 2022 från västkusten och har skrivit på för tre år. Vem är hon? Vad gillar hon? Hur ser hon på sig själv som fotbollsspelare och vad har hon för mål? 

Välkommen till Linköping Johanna! Hur känns det att ha gjort en ”flytt” från Göteborg till Linköping och varför valde du LFC?

Det känns kul och fortfarande spännande att jag har flyttat hemifrån, från en lite större stad till en mindre. Anledningen till att jag valde LFC är känslan jag fick efter att ha pratat med Andree Jeglertz. Han fick det att kännas som att LFC är en klubb med bra gemenskap och jag upplevde att han såg potentialen i mig som spelare vilket betydde mycket för mig när jag skulle välja klubb. .

Har du satt några individuella mål för denna säsongen?
Mina individuella mål just för säsongen är främst att få spela så mycket jag bara kan. Att hela tiden utvecklas och jobba mig till en plats i startelvan är det jag framför allt vill lyckas med denna säsong

 

Beskriv dig själv som fotbollsspelare, vad kan man förvänta sig av dig på planen?
Jag som fotbollspelare är väldigt enveten, jag ger mig aldrig, älskar att vinna och kommer aldrig sluta jobba för mitt lag. Utöver detta är jag en spelare som gärna betyder mycket för laget, en som sätter andra i bra lägen, hittar avgörande passningar och blir en nyckel i vårt anfallsspel.

 

Varför spelar du på mittfältet? Berätta om ”resan” till den position du spelar.
Sedan jag var liten har jag alltid velat vara nära bollen, var jag forward på 5-manna så hämtade jag bollen från eget straffområde och drev upp den på planen för att göra mål själv. På den tiden var jag otroligt egoistisk, haha! När det sedan var dags att börja spela 7-manna så ville jag fortfarande alltid ha boll hela tiden så det mest optimala var nog att placera mig centralt i banan, då kunde jag vara överallt. Jag tror nog att jag jobbade för 7 man på planen, för sedan när jag började spela 9-mannafotboll så jobbade jag för 9!  När 11-mannafotbollen tog fart så fortsatte jag nog så ett tag. Så jag har i princip alltid varit mittfältare. Vilket jag nu på senare år känner är den position som passar mig bäst, jag vill ju ha boll hela tiden, det är därför jag spelar fotboll.

Har du någon förebild? I så fall vem och varför?
Jag har väl inte direkt någon förebild inom fotbollen. Jag avgudar ofta vissa egenskaper hos olika spelare och kan känna att:  ”sådär vill jag kunna göra” men jag vill bli min egna spelare, så jag tänker nog att en mix av vad många andra gör skulle göra susen. Om man däremot ska se till en person jag alltid som liten såg upp till så var det min bror. Jag var alltid på hans träningar och tog efter mycket av det han gjorde, allt ifrån hur han löpte, tacklades och sköt. Blev nästan lite ironi i det hela när jag tacklades hårt på träningen och fick höra ”du rumptacklas och så får man inte göra”. Jag svarade alltid ”men man får göra så, för min bror gör så” så på det viset är min bror en förebild för mig. 

Vem är den bästa fotbollsspelaren du har spelat MED och MOT?
Denna var svår, vet inte riktigt vilken spelare som jag mött som jag tycker är den bästa men isåfall får jag nog säga Hanna Bennison, otroligt kvick och en bra blick för spelet. En spelare jag istället spelat med och tycker är otroligt bra är Jennifer Falk, en målvakt med bättre fötter och blick än många utespelare har.

Avsluta meningen: Det bästa med att spela i LFC är….  

alla päron Loben fixar åt mig, haha! Nej skämt åsido, det bästa är hur familjär klubben är!

Vad tycker du om Linköping som stad nu när du har varit här ett tag?

Jag gillar den! Mindre och mysig med en väldigt fin promenadsträcka runt ån. 

Hur kom det sig att du började spela fotboll och att du har valt att satsa på en proffskarriär?

Att jag valt att spela fotboll från börjar tror jag grundar sig i att jag växte upp med det.  Jag växte upp med att hänga på min brors träningar eftersom min pappa var tränare för honom. Jag vara alltså alltid i närheten av en boll från att jag kunde stå tills att jag var sex år ungefär och kunde börja spela själv. Därefter så hade jag väldigt lätt för fotbollen, jag gjorde lite vad jag ville på planen och har alltid känt jag varit bäst om man får säga det så, vilket gjorde att jag redan i tidig ålder sa att jag ska spela i landslaget när jag blir stor. Därefter när första uttagningen till F15-landslaget kom började allt på riktigt. Det var då jag verkligen såg drömmen om att vara proffs

Vad gör du när du inte spelar fotboll?

Jag har fortfarande halva sista året av gymnasiet kvar så det läser jag nu på distans. Detta gör jag ju dock inte hela dagarna utan det blir en del promenader i solen och så extrajobbar jag lite som servitris på O’Learys. Jag kände att jag vill ha en annan social grej utöver fotbollen för att inte totalt hamna i en bubbla med bara fotboll. Så servitris fick det bli, passar mig som pricken över i:et eftersom jag älskar att vara social men andra människor!

Fler nyheter

Spelförståelse
Teknik
Fysik

Sök på Linköping FC